Събитие на годината за българите в САЩ

Уважаеми колеги и приятели,
Имам удоволствието да Ви съобщя, че за втори пореден път инициатива на нашето училище” „Джон Атанасов” Чикаго бе избрана за “Събитие на годината”, след доста оспорвана конкуренция. Този път нашият ФОРУМ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В САЩ, проведен по инициатива и реализация на училището ни и съдействието на Асоциацията на българските училища  зад граница, е избран  за събитие на 2011 г.  за българските общности в САЩ.

След Тържествения концерт по случай завършването на първия випуск осмокласници с присъствието на Джон Атанасов-младши, син на патрона ни, избран за събитие на година 2010 г., това е поредното доказателство, че всички   заедно сме намерили  вярната посока, която следваме вече 10 години, че работата в екип и задружие е най-резултатната, най-вдъхновяващата и най-удовлетворяващата.

училище” „Джон Атанасов” Чикаго

За пореден път  ще определя Форума на Българските училища в САЩ, като едно уникално събитие, което събра за кратко време много българи, обединени от идеята за запазване на българския език, от различни географски ширини. Над 130 сънародници от 13 щата на САЩ и 4 страни на Европа се стекоха на форума  на собствени разноски. Сред тях беше  и заместник ректорът  на Американския университет от Благоевград, представители на американската администрация. Присъствието на официалните лица, Георги Пирински и министър Игнатов дължим и на петгодишната активна дейност  на Асоциацията на българските училища в чужбина, чийто учредител е и нашето училище. Съставянето на географска карта на българските училища в САЩ по наша идея, реализирана със съдействието на БАН София, е първият статистически документ за броя и обхвата българските училища в САЩ.

С тези факти всички ние трябва да се гордеем, защото силата на една идея се определя от това, колко са  тръгналите  зад нея и  колко дълго са я следвали, а десетгодишнината ни е достатъчен изпитателен период.

Зная, че не беше лесно, зная  че имахме трудни моменти всеки поотделно и всички заедно. И на мен все още ми тежат тежките  упреци на някои  веднага след  двете събития, преди да ми е изсъхнала още потта от челото, та не можах и да се зарадвам на стореното тогава. Но нямам усещането, че съм сгрешила, че съм ви подвела и излъгала щом след година ни признават, щом  години ни помнят.
Всичко това е плод на общите ни усилия и труд, въпреки трудностите.

Благодаря ви, че сме заедно и успяваме.

Сърдечен поздрав,
Ваша,
Боянка Иванова


“Събитие на годината” за българите в САЩ: Училищният форум в “Джон Атанасов” – Чикаго!

На 30 април 2011 година в училище “Джон Атанасов” – Чикаго,  се състоя мащабен Форум на ученици, учители, родители, ръководители на български обществени организации и институции на българите, живеещи в САЩ и Европа, педагози, министри и представители на Парламента от България, журналисти и общественици от различни щати и страни.  Дейността и резултатите от неговата сесия  бяха оценени по достоинство и посочени като “Най-значимото българско събитие  на 2011 година в САЩ.

Конкурсът бе организиран за втори път от популярната медия Eurochicago.com и резултатът от него утвърди мнението, че работата на този чикагски форум е оказала  благотворно влияние върху развитието на училищно образование в българските училища. Президентът на Еврочикаго – Петранка Стаматова, обяви резултатите и връчи специалните награди за някои участници в конкурса. С популяризирането на този вот “Еурочикаго”поддържа традицията да се налагат действително важните и стойностни събития сред българите в чужбина като пример и насока в развитието на нашите общности.

Не много често може да се случи такова събитие сред българите в чужбина, малцина са тези, които биха се наели да го направят… Форумът  “Мястото и ролята на Българските общности в САЩ за запазване на  родния език и национално самосъзнание”, който се организира в Чикаго, по своето значение и мащаби, и главно с ефекта от своята работа, безспорно е събитие, оставящо следа в историята. Нещо повече – то е и очертан път, по който върви българското училище в чужбина – една институция, която е орисана на развитие…

Чест е за ядрото ръководители, педагози и родители, които поеха главната отговорност и основните усилия за реализиране на далновидната идея. В предишни разговори и интервюта медиите в Чикаго и България представиха някои от основните насоки, по които директорката на училище”Джон Атанасов”   Боянка Иванова  и нейни съмишленици бяха вече тръгнали към осъществяването на нови идеи за развитие на образователното дело сред българските деца в чужбина. А когато първото българско лицензирано училище “Джон Атанасов” в Чикаго стна факт, когато имаше вече и  Асоциация на българските училища в чужбина /АБУЧ/, когато се очерта разбиране и подкрепата от  много български обществени организации и институции  в Чикаго и САЩ, необходимостта от подобен форум стана очевидна.  И той стана реалност. Васил Байрактаров, един родолюбив представител на българския бизнес в Чикаго,  финансово подпомогна  и осигури мащабната изява на събитието.

Форумът  "Мястото и ролята на Българските общности в САЩ за запазване на  родния език и национално самосъзнание”,  Чикаго

Участваха Представители на български училища от Европа – Лондон, Париж и Хамбург.
седем  училища от Чикаго, училищата от Washington D.C.; New York; Boston, Massachusetts; Charlotte, N. Carolina; Philadelphia, Pennsylvania; Detroit, Michigan; Minneapolis, Minnesota; St. Luis, Missouri; Sarasota и Tampa, Florida; San Antonio, Texas; Las Vegas, Nevada; San Diego, Los Angeles…

За първи път в Чикаго дойде в рамките на строго планирана работна програма член на Министерския съвет  – Сергей  Игнатов, Министър на Образованието, младежта и науката, парламентаристът Георги Пирински – Заместник председател на 41-то Народно Събрание на Република България, дойдоха представители на американската администрация, на Посолството на Република България  и Генералнвото консулство, цялото ръководство на АБУЧ, директори на училища и учители…

На Форума бяха чути учителите – тези, които пряко работят на училищната нива, бяха очертани правилата на бъдещото развитие и утвърдени действуващи комуникации, видяха се и опознаха колеги и съратници, които са разделени от огромни разстояния, но работят едно и също… След Форума българската реч и писменост, изкуство и култура сякаш усетиха по-здрава почва под краката си… Обмениха се идеи и практики за опазването на българския език, култура и национално съмосъзнание у младите българи в САЩ, създадоха се възможности за училищно обучение на повече деца от българската диаспора, очертаха се корекциите към съществуващата Програма на Образователното министерство „Роден език и култура зад граница”

Форумът  протече в Oakton Community College, където е и българското училище „Джон Атанасов” със своите 190 ученици.   

„България е там, където има българска общност и училище” – каза министър Игнатов. – Нека връщащите се в България деца могат да продължат без проблеми образованието си или да си намират добра работа – мостът в двете страни вече трябва да работи еднакво перфектно…”

В своето приветствие и тезиси парламентаристът Георги Пирински каза: “Събра ни желанието да направим нова стъпка към осмислянето на най-важния въпрос – на какво и как да обучавеме нашите деца. И Чикаго, като средище на общности от различни народности и носители на различни етнически култури, като един огромен център за интегрирание, се оказва много добро място”.

Говориха педагози от българските училища в Хамбург, Сан Диего, Шарлот, Ню Йорк, Минеаполис… Учениците и учителите от “Джон Атанасов”, домакините, създадоха и делова и приятна творческа атмосфера, прдставиха се отлично със своите музикални, артистични и поетични дарби в малката приветствена прогарма, спътстваща деловата работа на Форума…


 

Супер,  Eurochicago.com!

Високата оценка на събитието, изявена в резултата от този толкова уместно организиран от Българския чикагски портал Еурочикаго конкрс, подсказва една добре развиваща се българска диаспора. Българите в Чикаго  умеят да преценят кои са жизнено-важните житейски потребности на обществото и да работят умело и сериозно по тях. Кои други, ако не нашите деца, заслужават най-вече грижи – за най-доброто възможно  образование? Българското Чикаго има повод за добро настроение и оптимизъм.

Виолета Петрова, преподавател по български език и литература: “Форумът в Чикаго даде конкретни резултати!”

Самият факт, че Форумът е посочен като “Събитие № 1” за нашата общност красноречиво говори за високата оцента на българската общност. Според мен този Форум има пряка връзка с Постановление 334 от 8 дек. 2011 година и това значи, че гласът на българската учителска колегия зад границза е чут. С него се решава въпроса за лицензирането на училищата зад граница и възможността за получаване на финансова помощ  от българската държава.  Ще запомня форума с високото ниво на присъстващите – министър Игнатов, зам.председателят на Народното събрание Георги Пирински, нашите колеги – учители с богат опит, който бе споделен и обсъден, както и нашите коментарии и надежди за развитие на българското образование.

Ще го запомня с емоцията… Ние учителите сме духовни личност  и в залата цареше възрожденски дух,  чувството за отговорност. Чрез работата ни в българските училища ние осъществяваме духовна връзка с Родината и сме удволетворени, че правим нещо за нея!

Стела Тончева – начална учителка: “Гордеем се с нашия малък дял за успеха на това голямо събитие!”

Моите малки ученици и аз се гордеем с нашия малък дял за успешната организация и провеждане на това голямо събитие за училищното дело! Беше отговорно и трудно, а и никой не беше го правил досега… Всичко бе, разбира се, много сериозно обмислено и планирано от нашата директорка Боянка Иванова. Тя има богат опит и нейният професионализъм в… да го наречем “училищното строителство зад граница” е много сериозен.. Но при нас, също така,  всички колеги са с много добри професионални възможности и нещата вървят леко и приятно. Аз имам 18 годишна практика в България и бях особено щастлива, когато почти веднага с идването си в САЩ продължих да работя това, което зная и обичам.

Климент ВЕЛИЧКОВ

в. “България Сега”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...