Тих бял Дунав русенски шуми в Чикаго

За първи път от 6 години насам на 26 този месец в Чикаго се събраха русенци, видя БГ Старт Чикаго. Предварително разгласената в местните български медии, завера помогна за срещата на емигриралите във ветровития град русчуклии.

Домакин бе  ресторантския комплекс, настоятелството и свещеника на БПЦ в Чикаго “Св. София” Отец Грую Попцонков. „Хубави хора и приятели са русенци, радвам се, че се получи толкова хубава вечер“,  каза пред нашия кореспондент, свещеник Попцонков.

Дует Петрови припомни на млади и стари хубавата българска поп и фолк  музика. Дунавското хоро изправи на крака русенци и гостите им.

А защо не бяха се събирали изселниците от града на Дунава вече шеста година, никой сериозно не можа да обясни „…сигурно е от хлора…„ подхвърли обгазен и пожелал анонимност  русчуклия. Както и да е, събраха се и си обещаха от тази година издънки да няма. А и как иначе, толкова интересни бяха неформалните срещи и запознанства на дансинга и масите. Много стари познати, както и приятели на нашите приятели, се намериха тази вечер. Спомени за родния град  и  бъдещи планове разменяха емигрантите. Основният извод бе, че на света най-хубавите градове са Русе и Чикаго.

Някои от гостите ни мърмореха под сурдинка,  „… ама тези направили така, при онези били по иначе, а защо при вас е така?“ Защото така ни харесва! А останалото? Останалото са снимките и да не забравяте догодина пак!

Пламен ПЕНЧЕВ 

reporter_p_penchev@abv.bg

You may also like...