Американският университет в България е домакин на национален турнир по американски футбол

2-3 април 2011 г., Американски университет в България, университетски комплекс „Скаптопара”, Благоевград

30 март 2011г., Благоевград. Клубът по американски футбол „Грифинс” към Американския университет в България ще бъде домакин на третото национално първенство по американски футбол Griffinbowl. Инициатор на първия по рода си в България турнир по американски флагов футбол е отборът на АУБ „Грифинс”, а първото издание се проведе през 2009г. в Благоевград.

Третото издание на турнира ще се проведе на 2-3 април 2011 г. в университетския комплекс „Скаптопара” в Благоевград. В тазгодишното първенство участие ще вземат отборът на Американския университет в България „Грифинс”, София Беърс, София Хоукс и сборна формация от възпитаници на АУБ – „Елдер Грифинс”. Турнирът ще се проведе в по-лекия вариант на този спорт – Flag Football. Форматът на състезанието ще е 8 на 8 играчи, които задължително ще носят флагчета като предпазна мярка срещу контузии. Игрите ще се състоят от две половини по 30 минути. В събота ще се проведат квалификации, а в неделя ще се играят финалите на турнира.

Американският футбол все повече набира популярност в България. Също както и при европейския футбол, двата отбора имат свои зони с врати, които защитават, но цялото игрище е разграфено с линии на различни подзони с определена ширина (разстоянията се измерват в ярдове). Целта на играта е топката на достигне крайната зона на противниковия отбор и да се отбележат точки. Топката може да бъде придвижвана както чрез носене, така и чрез хвърляне, или ритане. Победител е отборът, отбелязал повече точки в игралното време. Точкуването може да бъде 1, 2, 3 или 6 точки в зависимост от начина на спечелване на точките. Американският футбол е спорт, който съчетава стратегия, физическа сила и издръжливост, и предлага зрелище, несравнимо с никой друг спорт.

История на клуба по американски футбол „Грифинс” към АУБ
. През 2003г. се създават първите отбори по американски футбол в университета. Година по-късно, през 2004г., се основава клуб по американски футбол към АУБ от Станко Станков, випуск 2007. През 2006г. година членовете на клуба вече наброяват над 50 и това става един от най-бързо развиващите се клубове. Същата година се провежда и първият шампионат, след като клубът се разделя на четири отбора. Същата година е създадено и официалното лого на „грифините”. Студентите на АУБ Павел Георгиев и Константин Чалбуров стават новите президенти на клуба през 2008г. В началото на годината те се свързват с Team Sofia и предлагат приятелска среща по американски футбол. Тази идея се развива и вместо срещата,  „Грифинс” поемат домакинството на първия турнир по американски флагов футбол в България, който се превръща в традиция.

АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...