Пътят към мечтите, в сянката на успеха

Всеки един от нас, идвайки в „Страната  на неограничените  възможности”,  се опитва отново да докаже себе си,  почвайки понякога от самата нула.  Всеки мечтае да осъществи своите планове за живота в една по-благоприятна обстановка, каквато са Щатите. Тук, стига да искаш, стига да можеш, ще успееш. Голям процент от нашите сънародници  преминават през десетки изпитания,  докато се устроят и впишат в американската действителност. Което не е нищо друго освен успешена работа. Голям процент успяват и с желание споделят своя, може би понякога, изключително тежък  път.

Сега ще ви срещна с един човек, успял да постигне и защити мечтите си, който живее и работи в САЩ, и по-точно във Финикс, Аризона – Борис Спасов.

Борис Спасов, Финикс, АризонаОще от първата ни среща разбрах, че имам работа с изключително честен и трудолюбив човек Беше от онези хора, които са отдадени на делата си, а не на приказки.

Казват, че първите впечатления са най-трайни, но и най-подвеждащи. Но не и в случая с Борката. Още в първия момент ме впечатли неговата пъргавина и лекота, с която си вършеше своята работата, невероятният ред и чистота, които царяха в неговия сервиз. 

Питам го в началото:

– Каква беше мечтата ти, когато стъпи на американска земя?

– Да стана колкото се може по-скоро милионер. Но след като поизпълних донякъде „мечтата”, сега просто работя заради удоволствието от работата –  отговаря смеейки се. –  Само да не го вземат сериозно нашите сънародници, току виж се появили доста почитателки и почитатели… Всъщност мечтата ми беше да си отворя собствен бизнес, и да не бъда притесняван от когото и да било. Да работя по свой собствен план и програма.

Когато човек силно желае нещо то се сбъдва. Близо след 6месеца работа като таксиметров шофьор той се преквалифицира  в шофьор на лимузина. И след две години усилена работа закупува първата си своя кола и отваря собствена лимокомпания „Хермес транспортейшън”.

Годината е 2002.  След още доста усилен труд и закупуване нови коли, наемане шофьори,  той печели доверието на своите клиенти. Веднаж дошли при него – остават завинаги! Всички засвидетелствуват своето удволетворение от великолепното обслужване и внимание от Борис и неговия екип.  

Същевременно изгражда сервиз за обслужване на колите като отваря втора  фирма  за поддържане на лимузини SUV и таукари за комерсиални цели, пълен сервиз за  поддръжка..

И всичко това постига сам без, както се изразява, да е взел от някого или да дължи някому едно пени. Разбира се, че е правил опити за съдружие, но с огорчение разбира, че не може да попадне на верния човек.

Упорството и трудът му са пословични, като през всичките тези години не знае що е умора. Робот да беше щеше да спре за зареждане… При него такова спиране няма.

Ето че не закъснява и признанието на национално ниво. Фирмата „Лимодайджест”, занимаваща се с лимообслужването на територията на САЩ, го посочна на първо място измежду фирмите, работещи с до 10 лимузини.

Борис Спасов е един българин достоен за уважение, който само за 7 години изпревари водещи американски компании в своя бизнес. Постигнал го е с високото качество на труда си.

В последно време все повече подобрява своя лимобизнес, като отваря третата си фирма на територията на България – в неговия роден град Плевен, заемайки с това първа позиция в България  по лимообслужването

С течение на времето се фокусира върху техническата част в този бизнес – сервиза и обслужването на лимузина. Проявявайки своите отлични качества, той  е забелязан от редица компании, които сключват договори с него за постоянна подръжка.

Негови клиенти стават дори колите в Спешна автомобилна помощ.

За да не изневери на себи си продължава да доказва своите качества на умело ръководство и предприемачество, закупувайки, инсталирайки и оборудвайки единствената по рода си система за регулировка  на кормилна уредба и ходова чест на лимузините с дълга база на територията на Аризона.

Успоредно с тази дейност, въпреки голямата си заетост, Борис винаги и всеотдайно е подпомагал всяка една културна проява, свързана с българската общност във Финикс, предоставяйки безвъзмездно своите транстортни услуги за мероприятията на БПЦ „Света София”. Негови ВИП гости на лимузината са били: „Кралицата на българската песен” Лили Иванова, Йорданка Христова, Кичка Бодурова, Валя и Гого от „Тоника”, Георги Христов, Група „Домино”, Камелия Тодорова и мн.др.Също така финансово е подпомагал винаги всяка дарителска инициатива към църква.

Седейки в неговия офис погледът ми спря на четирите знамена в ъгъла:  българското, европейското, американското и аризонското. Ясна е символиката им: българското – това е упоритост и трудолюбие, съчетани  с европейско качество, приложени на американска земя, тук във Финикс – Аризона.

Накрая го запитах за рецептата на неговия успех. И, както винаги, вършейки нещо, с присъщата си усмивка, каза:

– Огромно желание, смесено с два пъти повече труд!

 

Вас Бор
Кореспондент на в. „Старт” в Аризона 

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...