Данъчни Декларации за САЩ

Десетки хиляди българи предпочитат да емигрират в чужбина в търсене на по-добра работа. Тези, които са работили легално, имат право да си възстановят надплатения данък общ доход.

Как се получава надплатен данък общ доход?

Това се дължи на действащите закони. Ако човек работи законно, неговият работодател удържа данъци от първата получена заплата.

Във всяка страна, законът Ви позволява да работите за кратък период от време, без да плащате данъци върху дохода. Ако Вашият доход надвишава необлагаемия минимум, може да си върнете разликата – надплатения данък. Данъците могат да бъдат възстановени от Националната агенция по приходите в САЩ (IRS). В САЩ оперира прогресивна данъчна система. Това означава, че сумите, които могат да бъдат изплатени, зависят от размера на данъка, който сте платили.

money

Как се кандидатства за връщане на данъци?

Ако сте запознати с основни факти относно връщането на данъци, не би трябвало да срещнете трудности в процеса. Първата стъпка е да се избере начин за възстановяване на данъци. Може да опитате да го направите сами или да се обърнете към специализирани фирми.

Ако искате да си върнете данъците сами, трябва да бъдете изключително точни във всичко. Документите, които сте изискали от  данъчната институция, трябва да са попълнени коректно. Ако има грешки, процесът на възстановяване може да продължи по-дълго. По време на процеса може да се свържете с данъчни специалисти и да получите информация относно Вашия случай.

Ако не владеете чужди езици и нямате време или желание самостоятелно да се занимавате с  процеса, алтернативен и добър вариант е да се избере фирма, която е специализирана в изготвянето на  данъчната декларация за чужбина.

Подобни компании може да потърсите в интернет, като въведете в търсачката „връщане на данъци“ или „връщане на данъци от САЩ“. Резултатите ще покажат много фирми, които предлагат тази услуга. Може да се запознаете с дейността на някои от тях, както и да потърсите коментари и мнения за съответната компания от клиенти – това ще Ви помогне да придобиете по-ясна представа относно фирмата преди да вземете решение коя да изберете. Някои фирми изискват авансова такса за услугата, преди дори да възстановят данъците Ви, а други – превеждат сумата предварително при изявено желание от клиента. По-добре е да се спрете на фирма, която не изисква комисионна преди данъците да са възстановени.

Една от компаниите, оперираща по цял свят и натрупала дългогодишен опит, е RT Tax. Ако решите да кандидатствате за възстановяване на данъци, посетете интернет страницата на фирмата и попълнете формуляра за кандидатстване. Може също така да посетите някой от офисите на компанията. След регистрацията ще може да подадете необходимите документи по пощата или по куриер.

Какви документи са необходими, за да възстановите данъците си?

За подаването на данъчна декларация Ви са необходими форма W-2 или последни служебни бележки за доход от всеки работодател, както и копие от картата за социално осигуряване. С последната служебна бележка за доход е възможно да се потвърди информацията относно платените данъци.

Форма W-2 е документ, който съдържа цялостна информация за доходите и платените данъци. Според американското законодателство всяка година през януари работодателят попълва този документ. Форма W-2 е много важен документ, който се изисква за възстановяване на данъци.

В случай че не разполагате с форма W-2 или последна служебна бележка за доход, все още имате възможност да си възстановите данъците. Компанията, която предлага тази услуга, може да изисква за Вас тези документи срещу допълнителна такса.

Възстановяване на здравни и социални осигуровки

Участници в програмата Work & Travel не плащат социални или здравни осигуровки, но понякога се удържат. Ако това се случи, може да си върнете надвнесени данъци. Този тип възстановяване представлява доста по-сложен процес, който може да отнеме до 1 година. Тези данъци могат да се връщат за последните три години.

Колко време отнема процесът на връщане на данъци?

Избирайки специализирана компания за възстановяване на данъци е от полза, защото по този начин цялата процедура отнема максимално кратък период от време.

Средната продължителност на процеса, от момента на подаването на документи до изплащането на сумата, е между 90 и 120 дни. Доказано е, че липсата на някой документ, може да удължи процеса.

Как се получава възстановената сума?

Изплащането на възстановената сума се превежда по банкова сметка, предоставена от клиента, или се издава чек.  Тези методи  не включват никакви авансови или скрити такси.

Голям брой от работещите в чужбина не са наясно, че съществува начин да се върнат надвнесени данъци върху дохода. Ако пък са запознати с този факт, много често нямат нужното свободно време, за да попълнят и изпратят всички необходими документи. Езиковата бариера също е фактор, който пречи на работещите да започнат процеса на възстановяване. В подобни ситуации специализирани фирми в тази сфера на дейност могат да съдействат за връщането на данъци. Така, процедурата е много по-улеснена.

Milena Mandadzhieva

Customer relationship manager

RT Tax – Вашият надежден партньор във възстановяването на даньци!

You may also like...