Гласувай без граници

В сряда 13.01.2016 г. депутатите ще вземат решение за бъдещето на електронното гласуване в България. На 25.10.2015 г. се проведе референдум, на който почти 2 милиона българи подкрепиха въвеждането на гласуване по дистанционен път. Резултатът от референдума категорично задължава законотворците да поставят въпроса отново в Парламента, който да го обсъди и гласува. Въпреки почти 70% подкрепа за електронния вот, партиите в Народното Събрание все още не са заявили ясно своите намерения при гласуване в пленарна зала.

Гласувай без граници

Ние от ИК „Гласувай без граници“, представляван от Мануела Малеева, призоваваме всички парламентарни групи да подкрепят въвеждането на електронно гласуване . За целта е нужно в шестмесечен срок Народното събрание да приеме необходимите законодателни промени, които да гарантират въвеждането на дистанционно гласуване по електронен път при произвеждането на изборите и референдумите.

Настояваме в срок до 3 месеца временна парламентарна комисия да изготви проекти на закони за изменение и допълнение на Изборния кодекс и Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, включващи въвеждане и на дистанционно електронно гласуване при произвеждане на изборите и референдумите.

Вярваме в държавническото мислене на българските депутати. Вярваме, че при гласуването в пленарна зала ще надделее разумът и българският парламент ще се съобрази с волята на 70% от гласувалите на последния референдум български граждани.

Призоваваме гражданите да се свържат с депутатите от своя избирателен район и да настояват да гласуват с Д@! Гласуването на решението дали ще бъде въведено електронно гласуване от дистация на избори и референдуми трябва да приключи до 25 януари и мобилизацията на гражданите е от ключово значение.

С уважение, ИК „Гласувай без граници“

 

You may also like...