60-тият звезден мач в Лос Анджелис

Мач на звездите от НБА – Лос Анджелис, Стейпълс Сентър Арена

Интервю с Ефрем Ефремов

В света на баскетбола има един мач, който се играе от най-големите баскетболисти в съответното време. „Мачът на звездите” от Националната Баскетболна Асоциация на САЩ. Той може да претендира за тази чест, защото в клубовете на организацията играят действително най-добрите не само в САЩ, но и от цял свят. Регламентът на състезанието предвижда най-добрите играчи от двете конференции на НБА – Източната и Западната, да сформират свои състави и да играят действително супермач помежду си. Всяка година това става в различен град на САЩ.
Шестдесетият Мач на звездите се игра в късната вечер на 20 февруари 2011 г. в Лос Анджелис – точно там, където е бил първият мач през 1951 година.
На събитието присъства и един български журналист, той е и представител на в. „Старт” – САЩ за България  – Ефрем Ефремов, който веднага след срещата отпътува обратно за България.
Интервюто, което отпечатваме бе направено по телефона от Чикаго.

Мачът завърши при резултат 148:143 за отбора на Запада

Ето и нашите въпроси и отговорите на  Ефрем Ефремов:

– Уважаеми колега и приятелю, вие прелетяхте през два континента и един океан за да присъствате на това култово събитие в баскетбола. Заслужава ли си да прелетиш половината земя за да го видиш?

– Да бях само аз – можеше да има съмнение… Но в пресцентъра на Стейпълс Сентър Арена се събраха 461 журналисти от 41 страни. И то след твърде прецизно пресяване, защото заявките за акредитации са били като че над 4 000… Самата среща беше пряко предавана от 215 телевизии, от хонконгската до „Ел Джазира”, и коментирана на 43 езика. Сега, когато говорим, нямам още данни за телевизионната аудитория на големия мач, но данните за съботната „загрявка”, каквато са атрактивните „забивки”, срещи между бъдещите звезди в баскетбола и пр. са били видени в 5.1 милиона домакинства в САЩ от 8.1 милиона американци. По Интернет съботните атракции са били наблюдавани в 95 страни.
Залата едва побра 17 000 зрители, някои от тях снабдили се в последния момент с билети, купени по Интернет за баснословни цени – например комплект от 4 билета за 32 000 долара! Дори за съботната баскетболна атракция билетът „на черно”  се е продавал в часовете преди състезанието за 300 долара…
Баскетболът е нещо като религия в Калифорния. Това е единственият щат, който има 4 отбора в НБА, а Лос Анжелис – единственият град с 2 отбора.
На всичко отгоре – това беше юбилейният – 60-ти All Stars Games. Първият се е играл пак в Лос Анджелис на 2 март 1951 година. За интереса към баскетбола в много сектори от обществото говори и „листата” на присъствуващи знаменитости на мача – Арнолд Шварценегер, Дъстин Хофман, Лорън Бити, Джордж Лукас, Спарк Ли, Стиви Уондър, Джак Никълсън, Бионсе, Джей Зи, Снопи Док, Стивън Тайлър, Джордж Лукас…
В съпътствуващите спортното състезание шоу програми участваха супер-звезди като Риана, Кание Уест, Лени Кравиц… Така, че тази знаменита нощ на 20 срещу 21 февруари в „Града на ангелите” бе не само баскетболна! И в никакъв случай – само американска…

– Кой определя кои точно, от многото звезди в НБА, да играят в знаменития мач?

– Мисля, че системата на избора е много справедлива. Още от октомври-ноември започва гласуване /по много начини/ между любителите на баскетбола за определяне на „железния състав” – по един играч за всеки от петте поста. Никой не може да не приеме този „народен вот”. Но се получават и конфузни ситуации – например Яд Минг, който разполага с необятно число фенове от своите сънародници, беше „твърд” в стартовата петорка, въпреки контузията си и затова вторият човек – Дънкан, беше практическият титуляр. А следващите играчи на всеки пост се посочват от треньорите, които при гласуването си нямат право да посочват собствени състезатели.

– Очакван ли бе развоят на мача и победителят в двубоя?

– Не. Мнозина смятаха, че Изтокът може лесно да спечели срещата. В състава им играха четирма от „Бостън Селтик” – отбор, който до тазгодишния полусезон /”Мачът на звездите” се играе по средата на шампионата на НБА/ е водач на Източната конференция, което значи, че на терена в Лос Анджелис се появи почти напълно обигран състав – заедно голямото трио от Маями, и то воден от бостънския треньор  – Док Ривърс. При тях са още и най-добрият център на Асоциацията от Орландо и двама разкошни играчи от Атланта.
При „Западняците” се появиха трима дебютанти в такава мащабна проява и още трима, които играеха за втора година. Треньор им беше Грег Попович, наставникът на „Сан Антонио”.
Само че спортът, за щастие, е все още често пъти непредсказуем, с което се различава от театралната постановка.
„Западът” поведе още от самото начало и държеше добра преднина до последните две минути, когато единствено се получи интрига. Разликата стигна критичната точка, но както всички видяхме, победителите се справиха перфектно и техният контращурм завърши триумфално. 148:143 е много добър резултат – много стрелба, много точки, атрактивни изпълнения, бързина и техника – имаше всичко в спектакъла.
Кобе Брайънт, който е любимецът на Лос Анджелис, защото играе от „Лейкърс”, стана за четвърти път „Най-полезен играч” в „Мач на звездите”. С това той изравни постижението на Боб Петит, който обаче е състезател от едно много по-различно, старо време. Брайънт постигна и най-много точки в мача – 37, регистрира и 14 борби.
Негов антипод от Изтока бе Леброн Джеймс, който постигна 29 точки, направи 12 борби и 10 асистенции. С това се вписа като лидер в класацията при този т.н. „трипл-дабл”. Преди него го е постигал само Майкъл Джордан.
Страхотен мач изнесе Кевин Дюрант, който постигна за Запада 34 точки и на всичко отгоре обезвреди почти напълно чуждите нападатели, които пазеше. Пред това кротко момче сякаш се открива много добро баскетболно бъдеще.
Блестящо бъдеще очаква и Блейк Грифин, който предния ден спечели забивките, като и демонстрира ефектно изпълнение, комбинирано с прескачането на лека кола пред коша. После пък бе единственият състезател, който се появи на пресконференцията в стегнат костюм и вратовръзка, а не по анцуг. Освен това е и порасъл до 2 метра и 10 сантиметра. Това младо момче е наследило най-доброто като ум и физика от своите интересни родители

– Спектакълът бе наистина впечатляващ…  Но накъде върви, все пак, в тези смутни времена, баскетболът?

– Баскетболът е глобален продукт, който се харесва, според неговите ръководители, от 53 милиона хора по планетата. 30 милиона гледат баскетболни клипове по Интернет. Но показателно е, че на голямата пресконференция преди срещата докладчикът говори 5 минути за предстоящото спортно събитие и 35 минути за предстоящото подписване на колективните договори между играчи и ръководства. Никой не очаква, че последиците от финансовата криза ще са фатални и все пак спокойствието не е господстващото настроение в момента.
Колективният договор се подписва на 7 години. В него всичко е разписано до „милиметри” – от дневните заплати на новобранците до финансовата политика на много богати клубове. Но преговорите между профсъюза на играчите и собствениците на клубове, сред които е и Майкъл Джордан, на „Лос Анджелис Лейкърс” и пр. не вървят гладко. Договорът не е подписан. Собствениците не искат да се разделят с 350 милиона долара за заплати и някои други разходи, играчите настояват точно обратното – да получат тези пари, а ако собствениците са профукали парите и ги нямат – това си е техен проблем… Да ги намерят и да ги сложат на масата за преговори. Профсъюзите предупредиха играчите да са готови за стачка. Атмосферата е напрегната и тя се чувстваше в залата. Досегашният договор свършва на 30 юли. Никой не вярва, че след това могъщата НБА ще се разтърси и помръкне от стачки и размирици. Но все пак е достатъчно тревожно.

Запад – Изток    148:143

ЗАПАД: Антъни 8, Дюрант 34, Дънкан 2, Брайънт 37, Пол 10 (Гасол 17, Уилямс 5, Новицки 6, Джинобили 7, Грифин 8, Лав 2, Уестбрук 12)

ИЗТОК: Джеймс 29, Стъдъмайър 29, Хауърд 5, Роуз 11, Уейд 14 (Пиърс 6, Рондо 6, Гарнет 4, Алън 12, Бош 14, Хорфорд 2, Джонсън 11).

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...