Манчестър Юнайтед в Шампионската лига

На 27 юли, 2011 г. на стадион “Ред Бул Арена” в Ню Джърси, „Манчестър Юнайтед” ще се срещне със сборен американнски отбор на Мейджър Сокър Лигата, както беше и през миналогодишното лятно турне, когато гостите от Европа победиха с 5:2 в Хюстън пред 73 000 зрители. След това „Червените дяволи” ще направят едно футболно турне в познатия си стил по няколко стадиони в различни щати.

По този повод сър Алекс Фъргюсън каза: „Ние сме много доволни, че отново ще играем с футболистите на САЩ. Ще се постараем отново да се представим добре както миналото лято. Винаги се радваме, когато направим заедно с партньорите ни терена вълнуващ спектакъл за зрителите”. Но преди тези летни освежителни игри с топка из Америка Манчестър Юнайтед има екстремно наситена с предизвикателства и емоции програма.

На първо място целта е 25-та шампионска титла на Англия. След това Европейста шампионска титла при шампионите. Накрая – борбата и за други върхове и награди, които съпътствуват футболните дни на хората в Европа и по света.


Английският шампионат

Към края на март, когато отборита бяха изиграли по 30 мача /Арсенал и Тотнъм по 29/ и им оставаха още  по 8 мача до края на сезона , „Манчестър Юнайтед” води с 63 точки, следван от Челси 54, Манчестър Сити 53, Тотнъм 49, Ливърпул 45, Болтън и Евъртън по 40, Съндърланд 38, Сток Сити 37, Нюкасъл 36, Фулъм 35,  Блекбърн, Астън Вила, Уест Броумич и Блекпул по 33, Уест Хям и Уолвърхямптън по 32, Бирминам 31 и Уигън 30. Всичките тези имена и точки ни дават ясна представа каква огромна арена на футболни спектакли се превръща първенството на най-голямата в света футболна лига. Да си шампин на това място е колкото славно, толкова и непосилно трудно.


Европейската шампионска лига

„Манчестър Юнайтед”, обаче, е на прага пред решителните четвъртфинали и при най-престижния международен клубен турнир – Европейската шампионска лига.

В първите четвъртфинални двубои двубои на 5/6април и в реваншите на 12/13 април ще се срещнат:

3/4 финали (5/6 и 12/13 април)

Манчестър Юнайтед – Челси
Реал – Тотнъм
Бараселона – Шахтьор
Интер – Шалке

1/2 финали (26/27 април  3/4 май)

1: Интер/Шалке – МЮ/Челси
2: Реал/Тотнъм  – Барселона/Шахтер

Финал (28 май, “Уембли”)


„Великолепната осморка”

Три английски, два испански и по един немски, италиянски и украински отбора съставляват „великолепната осморка”, която ще ни предстваи своите футболни спекталки тази пролет.

Преди три години на финала на шампионската лига, който се игра в Москва, Манчестър Юнайтед спечели от Челси след изпълнението на дузпи. Двата отбора са и почти перманентни противници за шампионската титла в Англия. Това сякаш прави техния четвъртфинален сблъсък „шлагер на сезона”.

Шалке и Интер също имат стари сметки – през 1997 г. и Шалке победи Интер в една зрелищна лотария, каквито са изпълненията на дузпи, само, че това бе в турнира на носителите на Купите.

Реал, който е рекордьор по спечелени шампионски купи – има ги 9 досега, като че приключва с един особено сух сезон – не беше играл на четвъртфинал в турнирите още от 2004-та година досега. Желанието на звездата на тима Криштиану Роналду  – да се срещнат с Барселона в по-късен етап, става сякаш реалност. Но кой може да твърди със сигурност, че  каталунците ще се спряват със Шахтьор? Това, което показват укранските шампиони кара футболните капацитети да се замислят 


Съставът на „Манчестър Юнайтед”

Съставът на  „Манчестър Юнайтед”

Селекционер: Алекс Фергюсън

Вратари: 1. Эдвин ван дер Сар, 29. Томаш Кущак 34. Андерс Линде Томаш Кущакгор

Защитници: 3. Патрис Эвра,  5. Рио Фердинанд,  6. Уэс Браун,  12. Кристофер Смолинг,  15. Неманья Видич,  20. Фабио,  21. Рафаэл,  22. Джон О’Ши,  23. Джонни Евънс,  45. Оливер Гил.

Полузащитници: 8. Андерсон, 11. Райан Гигз,  13. Пак Чжи Сун, 16. Майкл Карик, 17. Нани,18. Пол Скоулз,  24. Даррен Флетчер,  25. Антонио Валенсия,  28. Дарон Гибсон,  46. Райан Танниклиф,  47. Оливер Норвуд.

Нападатели: 7. Майкъл Оуен,  9. Димитър Бербатов,  10. Уейн Руни, 14. Хавиер Ернандес,  26. Габриел Обертан,  33. Бебе,  41. Джошуа Кинг,  48. Уйлям Кин.

„Манчестър Юнайтед” у играл в Шампионската лига 224 мача.- победител е в 126 от тях, има 55 равни и 43 загуби. Клубът е трикратен носител на Европейската купа на шампионите.


Третият опит на Бeрбатов

Както смятахме някога „Барселона” за „български отбор”, защото там играеше Христо Стоичков, така сега  „Манчестър Юнайтед” е световният тим, който се следи с особено внимание от българите по света. Димитър Бербатов е сънародникът ни, чието име и добро представяне винаги вълнуват онези от нас, които сме неразделни с футбола.

Бербатов вкарва победен голВече два пъти Бербатов беше в подножието на върха, наречен „Европейски клубен шампион по футбол”, но съдбата не бе благосклонна към него. Още в самото на чало на голямата си футболна кариера, през 2002 г. Бербатов игра в този знаменит футболен финал. Има стотици прекрасни футболисти, които никога не са имали това щастие. Беше тогава Бербатов играч на „Байер” и той, с отбора си, загубиха от „Реал” с 1:2. „Седях на резервната скамейка и се опитвах да мисля, че товеа е мач като всеки друг мач – разказва Бербатов. – Но когато треньорът ме погледна и каза да загрявам – сърцето ми беше готова да се пръсне!”

Във втория финал Берботов играеше вече от Манчестър Юнайтед. Победата с по-добра игра постигна Барселона. „Два финала завършиха за мен с поражения – казва Бербатов. – Бих желал и сега да стигнем до финала и да опитаме отново… Щастлив съм, че имам възможност да играя на такова високо футболно ниво.”

Бербатов смята, че в решаващ мач,като финала на финалите,всяка секунда може да има значение. За финала през 2002 година, бил е на 19 години, той казва: „Всичко бе решено от великолепния удар на Зинедин Зидан, който заби страхотен гол в нашата врата от воле с левия краг… И въпреки всичко смятам, че обикновено мачовете се печелят от по-умния отбор, който използува грешките на противника и съумее да наложи своята игра”.

Бербатов е уверен, че Манчестър Юнайтед има сили да стигне до шампионския финал тази година на „Уембли”. И да го спечели.  „В нашия отбор всички се поддържаме едни други. На всяка точка по терена винаги е този, който е готов да ти помогне в играта. Освен това нашият треньор знае как да ни подготви психически за играта.”

***

Димитър Бербатов е роден на 30 януари 1981 година в Благоевград. Висок е 188 см, тежи 79 кг. Футбол е играл в Пирин – Благоевград /1991 -1998/, ЦСКА /1998 – 2001/, Байер Леверкузен /2001 – 2006/, Тотнъм /2006 – 2008/. В Манчестър Юнайтед играе от 2008 година.

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...