19 февруари: Ден на Левски в Чикаго

Било е преди години… Името и делото на българския национален герой Васил Левски са се чествали с необикновена любов и признателност в малките селца и градчета, през които, не много отдавна, е минавал самият той и е говoрил на народа за бунт, за свобода… Днес, обаче, е времето, когато Апостолът на свободата се чества не само в малката ни Родина, която са обикаляли нозете му. Неговият образ и думите му вече се говорят и чуват  из цял свят. Българските общности в Австралия и Канада, в Аржентина и Холандия, навсякъде по нашата земна планета, пренесоха великите завети на най-обичания и тачен българин. Неговата мечта и воля за свобода и добруване на всички хора – без разлика на нация и вяра, без разлика дали са млади и стари, колко са учени и колко са заможни – стават интернационални! На 19 февруари светът, в който живеем, бе с веруюто и заветите на Левски!

Българските училища в Чикаго не забравиха Деня на Апостола също. В две от тях – при българските православни църкви „Света София” и „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, Българо-Американският център за културно наследство експонира специална изложба, предоставена му от Българския национален музей „Васил Левски” – Карлово. Тя е ретроспекция от най-святите експонати – портрети, снимки на лични вещи и моменти от героичните дела на Апостола по време на неговата революционна и въстаническа дейност. От името на центъра художничката Кина Бъговска разказа за действителните случки, които съпътстват експонатите и са станали основа за създаването им. Учениците видяха  познатите им моменти от живота на героя, нарисувани от на-добрите ни художници, фотосите на револвера и камата на Апостола, дрехите с които се е обличал.

Учителите към училищата бяха подготвили специални  програми, рецитали, песни, стихотворения, малки сценки, изпълнени от децата. Драматични и затрогващи бяха театралните картини, с които учениците представиха моменти от явяването на Левски пред турския съд.

„Ако спечеля – печели цял народ,
Ако загубя – губя само мене си!”
 
Левски бе отново с нас! Жив и недостижим. Рецитираха децата от училището към църквата „Света София”, вперили очи в портрета му.  Запяха и песните, с които той и много негови следовници тръгваха в  битки за свобода и правдивост!

„Аз съм Левски!” – Александър от училището към църквата „Свети Иван Рилски – Чудотворец” със светещи от вълнение очи рецитираше стиховете за Апостола.!

И в двете училища бяха подготвени изключително богати програми, благодарение на опита и усилията на преподавателите. Личеше старанието на учителите да научат децата, да ни припомнят черните години на робството, но и гордостта от героичното и славно минало, приносът на Левски и героите като него за свободата на България .

Бяха дошли много хора и в двете църкви. Присъства консул Лила Георгиева. Генералният консул на република България в Чикаго г-н Валентин Дончев поздрави децата за техните усилия и достижения при подготовката на тържествата. За техния талант и себеотрицание. За българския дух, който пазят в сърцата си.
 
Викторината, подготвена от Велина Иванова, президент на Българо-Американския център за културно наследство с тематика от събитията през онези героични дни в живота на Левски премина с отличен успех, благодарение познанията, които демонстрираха участниците в нея. Те бяха наградени с отлични български сладкиши, награди от спонсорите – Магазин „Малинчо” и Фолклорен състав „Верея”. Над 150 деца заслужиха своите награди…

Дарение направи и финансовият съветник към фирмата „Primerica”,  Ангел Сапунджиев, осигурил книжките за викторината за децата. Неговите думи бяха, че с удоволствие ще помага за поддържане българския дух зад граница..

В „Свети Иван Рилски – Чудотворец” бе спазена традицията – Стефан Димитров и Ангел Тирилов дадоха курбан в памет на Апостола на свободата Васил Левски.
Така мина този паметен български ден, посветен на великия син на България – Васил Левски в две български училища  в Америка. Така е било още на хиляди места из България и по света. Животът и паметта на Левски са вече както наше, българско, духовно богатство, но и богатство за всички хора, сред които по наши дни живеят българи.

Агенция „ Стартмедия”

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...