Звездите на световните ски идват на Витоша и Пирин

След 25 години България отново приема алпийския елит

Точно 25 години след някогашното домакинство на Боровец на стартове от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже, България отново ще приеме световния елит. Това ще стане в края на февруари в Банско.

Как се стигна до това наистина забележително събитие?
Банско - СкиорЧетвърт век измина от ерата на Петър Попангелов, заради когото Боровец стана световно известен курорт, а ски-спортът – една от емблемите на нашите планини. В Рила са карали Ингемар Стенмарк, Марк Жирардели, Александър Жиров…
Пепето отдавна вече не е между вратичките на слалома като състезател, а България постепенно бе забравена като място за срещи на световния елит.

В първите години на промените никой не мислеше да променя ски-курортите ни. Държавата се оттегли като инвеститор в планините, ски-спортът ни постепенно попадна в дупката на „туристическите” дисциплини, свързани с осигуряването на лифт-карти и ски на скромни гости от Англия, Ирландия и Русия.
Забравата продължи доста години, в които си организирахме максимум Балкански купи – при същите условия, както преди 20 и повече години. Е, поддържахме хомологацията /т.е. разрешенията за ползване на пистите за състезания според изискванията на ФИС/, но какво от това?

Постепенно интересите на хората с капитал се насочиха към планините и зимните ни курорти /каквито и да си били те в този момент/. Ски-зоната в Пирин бе отдадена на концесия – стопанисва я дружеството „Юлен”, зад която стои Първа инвестиционна банка, чиито шеф Цеко Минев е председател на Българската федерация по ски/. В тези ръце малко по-късно попадна и Витоша.
В Боровец стъпи Мултигруп на Илия Павлов –  „Бороспорт” стопанисва пистите и ски-съоръженията, а дъщерният „Балкантурист” – част от хотелската база там.
Пампорово е територята на СИ Банк и Цветелина Бориславова.
Инвеститори се намериха за зоната над Добринище в Пирин, над Чепеларе, на Осоговската планина и т.н.

Така тези, които имат парите, откриха, че туристическият им бизнес в планините няма как да просперира, ако липсва ултрамодерна база за зимни спортове. Плюс местата за настаняване – хотелитие. Плюс транспорта – чартърните полети от Европа до София и след това до планината. Така кръгът се затваря – парите се въртят в една орбита и не „напускат” джоба.

Банско - ски пистаЗапочнаха инвестициите – конкретно в Банско бяха построени нови 3 и 4-звездни хотели. Те дадоха старт и на местните хора да започнат или разширят туристическия си  бизнес.

Огромните инвестиции бяха обаче горе в планината – говори се за около 300 милиона евро. Това са нови писти, лифтове, кабинкова линия, обслужващи сгради на Шилигарника и Бъндеришка поляна. Десетки оръдия за изкуствен сняг, съответните инсталации за това – езеро, помпи, водоснабдителна мрежа. Построен беше и стадион за биатлон с модерно стрелбище. А трасето на биатлонистите се използва и за състезания по ски-бягане.

Ски-зоната на Банско постепенно се превърна в най-доброто място за ски в тази част на Европа.
Най-голямата реклама обаче за един такъв бисер е домакинството на  големи състезания. Преди 5-6 години тръгнахме със старт от Европеската купа по ски за мъже и жени. После тези състезания станаха традиция. Балканските състезания бяха всяка зима. Банско прие и серия от Европейски купи по биатлон, както и Европейско първенство. Консултант на федерацията ни е големият Марк Жирардели, който стана и почетен жител на Банско.

И така – до 2009 година, когато България получи домакинството на стартове от световната купа при жените. Под връх Тодорка, под звездите на Пирин, дойдоха Линзди Вон, Джулия Манкузо, Мария Рийш, Ренате Гьотчъл, Аня Персон – световнят елит…. Изпитът бе издържан успешно, пред погледа на строгите технически делегати от Маждународната федерация.

Още същата година, на редовния конгрес на ФИС в Кейптаун, Банско получи доверие и домакинство на два старта от световната купа за мъже – суперкомбинация и слалом, на 26 и 27 февруари 2011. А догодина жените ще имат нов старт на Банско. Тогава в календара се завръща и Папорово – със състезание от Европейската купа.

Така Банско счупи каръка на дългото отсъствие на страната ни от календара на големите състезания. Е, нямаме си засега нов Попангелов, но пък живеем с надеждата и увереността, че като добри домакини на такива стартове, можем да „прихванем” нещо и огънчето на ски-страстите да запали някое хлапе, което да започне да подражава на тези, които вижда на Бъндерица. Разбира се, ако има треньори, които да го подхванат… И разбира се, да последва адекватна инвестиция в младите скиорчета – подобна на инвестициите в съоръженията. Защото най-ценни са парите, вложени в младите таланти.

Та в края на февруари Банско ще види Ивица Костелич, Боде Милър, Дидие Кюш, Карло Янка, Тед Лигъти, Бенямин Райх – цялото звездно войнство на белия керван. Тези титани пък ще видят пистите на Пирин.

Градчето се готви трескаво за това събитие /защото наистина си е събитие/. Десетки хиляди туристи се очакват в Банско, гърците ще бъдат над 3000 – по толкова идват всеки уикенд.

Строи се трибуна за над 5000 зрители. Повече от 20 телевизии ще предават пряко от Банско, което означава че два дни пиринското градче Банско и България ще бъдат гледани от над 200 милиона зрители от целия свят.

1000 човека работят по пистата „Бъндерица”, за да я направят на световно равнище. Т.нар. „сноу контрол” е на 15 февруари, а на него шефове от ФИС трябва да кажат последната си дума за условията. Те не се церемонят и държат всичко да е на световно равнище, защото това е световна купа все пак.

Чартърният полет с алпийците пристига на 24 февруари и още в същия ден част от тях ще направят демонстративно състезание на Витоша, на пистата „Витошко лале”, за да могат и столичани да видят гигантите в алпийските дисциплини – такива са препоръките на Международната федерация.

Преди това обаче, в средата на февруари /12-14/ Банско ще е домакин на старт от Европейската купа по биатлон.

Ето така, бавно и полека, България се завръща сред големите в белите спортове. Засега само като домакин, надяваме се скоро и като страна с трайно присъствие в протоколите от стартовете – т.е.и със спортисти…

 

ИВАЙЛО ГЕРЧЕВ
Журналист от Българското национално радио,
специално за своите сънародници в САЩ

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...