Какво направиха в САЩ за здравето на своята нация

“След близо 100 години приказки и разочарования… Победа за американския народ!”

“ДНЕС, след близо 100 г. приказки и разочарования, след десетилетия от опити и след една година непрестанни усилия и дебати, американският Конгрес най-после заяви, че американските работници, американските семейства и малките фирми на Америка заслужават сигурността да знаят, че в тази страна нито болести, нито катастрофи могат да застрашат мечтите, за които те са се трудили цял живот” – каза в речта си при гласуването на Здравната реформа в САЩ президентът на страната Барак Обама.

САЩ - Конгрес - Обама“Днес, когато лъжепророци твърдяха, че това вече не е възможно, ние се издигнахме над политическите си страсти. Отблъснахме порочното влияние на специфични интереси. Не се поддадохме на недоверие, на цинизъм или на страх. Вместо това доказахме, че все още сме народ, способен да върши велики дела и да се справя с най-големите предизвикателства, изникващи пред нас. Доказахме, че това правителство – правителство на народа и избрано от народа – все още работи за народа.

Искам да благодаря на всеки член на Конгреса, който днес прояви кураж и твърдост, за да се превърне здравната реформа в реалност. Зная, че за мнозина не бе лесно да гласуват по този начин. Но беше правилният избор!

Днешното гласуване отговори на мечтите на толкова много хора, които са се борили за тази реформа. На всеки редови американец, който намери време да седне и да напише писмо или да изпрати имейл с надеждата този глас да бъде чут – и този глас днес наистина беше чут.

На хилядите, които чукаха от врата на врата и звъняха по телефоните, които организираха и мобилизираха подкрепата за реформата с твърдото убеждение, че промяната в тази страна идва не от горе на долу, а от долу на горе – искам твърдо да ги уверя: този ден стана възможен благодарение на вас!

Най-важното, днешното гласуване е отговор на молитвите на всеки американец, който дълбоко се е надявал, че ще бъде направено нещо за промяна на една здравна система, която работи за осигурителните компании, а не за обикновените хора. За повечето американци този дебат никога не е бил нещо абстрактно, борба между дясно и ляво, между републиканци и демократи. Той винаги е бил нещо много по-лично. Защото тук става дума за всеки американец, който познава шока да отвори плика с известието, че неговата застрахователна вноска отново е скочила в и без това трудно време. Става дума за всеки родител, изпаднал в отчаяние от опитите си да осигури дете с хронично заболяване, след като отново и отново получава категоричен отказ. Става дума за всеки дребен бизнесмен, който е изправен пред избор: да осигури работниците си или да остане в бизнеса.

Заради всички тях ние се посветихме на тази кауза. Днешното гласуване не е победа за една партия – то е победа за американския народ. То е победа за здравия разум.

В същото време този ден не е краят на пътя, който нашата страна трябва да извърви. Чака ни трудна работа по съживяване на нашата икономика. Трябва да насърчаваме частния сектор да създава работни места. Трябва да правим така, че мечтите на американските семейства отново да станат осъществими. Тази победа, извоювана заради тях, ни дава увереност и сили да продължим напред.

Най-накрая, този ден е пореден солиден камък, заложен в основите на американската мечта. Днес ние отговорихме на повика на историята, както много поколения американци са го правили преди нас. Когато сме изправени пред криза, ние не се огъваме пред предизвикателството, а го преодоляваме. Ние не се отклонихме от нашата отговорност, ние я поехме. Ние не се изплашихме от нашето бъдеще – ние сами го зададохме такова, каквото го желаем!”

БАРАК ОБАМА, Реч на президента на САЩ след  гласуването на закона за Здравната реформа в Конгреса на САЩ 


Страхът от застрахователите – надвиха ли го в САЩ?

Здравната реформа в САЩ, на която президентът на страната се беше посветил изцяло, бе одобрена след среднощна битка в американския Конгрес на 22 март 2010 гоина.

Законопроектът мина с минимална подкрепа от 219 гласа “за” и 212 “против” след часове на ожесточени дебати в залата. Нито един републиканец не подкрепи ключовия закон, който бе едно от основните обещания в предизборната платформа на Барак Обама. Тя предоставя здравно осигуряване на милиони американци, които нямаха досега възможността да осигурят своето здраве – основно човешка право. Това ставаше в страна, която се представя в света като главна опора на човечеството при защитата на човешките права. Законът разширява обхвата на държавните здравни услуги за най-бедните и налага нови данъци на богатите.

Реформата забранява досегашната практика на застрахователите да отказват да изплащат лечението на хора с предишни заболявания. Промените ще увеличат застрахователното покритие чрез данъчни кредити за средната класа и чрез разширение на програмата “Медикейд” за бедните. От 2014 г. ще се въведат и повечето от т. нар. застрахователни борси по щати, на които всеки ще си избира план за здравно покритие. Промените са най-големите от 1965 г. насам, когато бе създадена държавната схема “Медикеър” за хората над 65-годишна възраст и за инвалиди.

Президентът наблюдаваше гласуването в залата “Рузвелт” в Белия дом заедно с 40 съветници. Когато на екрана се появи решителния 216-и глас “за”, залата избухна в аплодисменти и всички започнаха да се прегръщат. Това е най-голямата победа за Обама досега. Той не прахоса времето, за което хората го бяха избрали да управлява страната и да се грижи за тях. Не потърси извинение и опрощение за трудностите, с които трябва да се бори, в грешните стъпки на Буш и преднишното правителство. Политика, смятана от мнозина като част от причините за безпрецедентната финансова криза.  Не употреби времето си да показва своето „Аз”. Обама започна да работи в интерес на хората, защото можеше да направи нещо за тях, а не само за себе си. Само допреди 2 месеца законопроектът за здравната реформа се смяташе за “мъртъв”, тъй като нямаше достатъчно подкрепа. Одобрението на здравната реформа е резултат от едногодишна политическа битка с републиканците.

Въпреки, че демократите успяха да прокарат законопроекта през Конгреса, 34 от тях преминаха на страната на републиканците и гласуваха “против”, тъй като се притесняват за политическата цена, която трябва да платят на изборите през ноември. За да си осигури подкрепата на конгресмени, които са против абортите, Обама обяви преди вота, че ще гарантира реформата да не променя ограниченията, въведени срещу отпускането на федерални средства за аборти.

Държавата ще отдели 940 млрд. долара за здравната реформа през следващите 10 г., изчисли бюджетната комисия на Конгреса.  Републиканците и представители на бизнеса твърдят, че това ще доведе до вдигане на цените, ще увеличи бюджетния дефицит и ще намали избора на пациентите. Това ще е и основната им кампания преди изборите за Конгреса през ноември. Отзвукът на събитието в САЩ е впечатляващ. Мнозина са за, други – решително против. Някои губернатори на щати внасят реформата в съда.

Всичко това засяга и българите, които живеят в САЩ. Българоезичната електронна медия в Америка „Български Хоризонт” разпространи интервю с тукашния български стоматолог Любомир Серафимов, който твърди, че Реформата ще спре рекета на застрахователните компании в САЩ. Те  хвърлиха милиони долари, за да компрометират законопроекта, който нарушава възможността им да печелят безпрецедентни печалби. Серафимов казва, че точно като при Вапцаров борбате била /и е…/  – „Безмилостно жестока!”

Думите на специалиста пред репортера Момчил Инджов са следните: „Определено здравната система в САЩ има нужда от подобряване. За хората, които нямат здравна застраховка, е много скъпо. Те не могат да си позволят абсолютно никакво лечение. Разбира се, няма да ги върнат от болниците. Но после става страшно, стига се до банкрут. Ако попаднеш в болница без осигуровка, цифрите са безумни. После ти пращат сметката и като не можеш да я платиш, какво можеш да направиш? Например да сключиш финансово споразумение. Но представете си една сметка от 50 000 долара при положение, че доходите на средния американец са около 45 000 долара годишно. Една позната имаше тежка бременност. Опитаха задържане на плода, но в крайна сметка тя изгуби детето. Имаше застраховка, която покриваше само първите 10 000 долара. Но тъй като нейното състояние предполагаше многократно ходене на лекар, престой в болница заради задържането, сметката  нарасна до 50 000. Има различни застрахователни планове. Проблемът е, че има над 30 млн. души, които изобщо нямат медицински застраховки.

Обама поиска да осигури всички. Защото иначе, не дай Боже, получаваш инфаркт, изкарваш 2-3 дни в болница, и ето ти сметка за 30 000 долара. Кой да покрие тази сума? Ако всички хора не са осигурени, другите, които са осигурени, плащат сметката. И застрахователните компании просто вдигат на осигурените размера на премията всяка година, за да си покрият „загубите”. Няма контрол върху частните застрахователни компании, които в момента са посредници между пациент и доктор и прибират цялата печалба. Докторите не са доволни от това, което получават от застрахователите, защото е по-ниско от техните цени. И пациентите не са доволни, защото всяка година им увеличават вноските, а им намаляват покритието. А тези комисионери, които се явяват като трета страна, с досегашното законодателство можеха да си увеличават цените и да правят каквото си искат. Например, да притискат докторите. Договарят цени, които са поне с 25 на сто по-ниски от тези на болниците. Но “изсмукват” пациентите, като им предлагат здравни планове, които скачат с 10-15 на сто всяка година.

Ето ви още един конкретен пример, този път с моята компания “Серафимов дентал”. Имам зъболекарски кабинет и трябва да имам застраховка за т.нар. дребен бизнес. Искам да си осигуря служителите. Има групов план и отивам на пазара. Ако пазарът е свободен и се регулира от само себе си – добре, но нещата тук изобщо не стоят така. Цените са едни и същи, няма конкуренция между застрахователите. Компаниите са се разбрали помежду си и са си разпределили пазара. Реално няма никаква регулация. Могат да откажат да ти платят за лечението. Разболееш ли се, на другата година застрахователната вноска рязко ще ти скочи. Една от служителките ми се разболя от рак и почина. Направиха й лечение. Но на следващата година, като дойде време да правим нова застраховка, ни я качиха с 30 процента. И викат: Платихме за твоя болен човек. Напразно им казвам, че тя се е осигурявала в продължение на 30 г., че не са събирали от нея пари само за последната година.

Застрахователите никога не губят. Всичко, което платят, си го избиват следващата година, като качват вноските. На това му викам легален рекет. Представете си, че застрахователна компания е дала на мой пациент 1500 долара на година, за да си оправи зъбите. И това вече е лимит. Ами ако човекът има нужда да му направят зъби за 10 000 долара? Трябва да плати от джоба си или да чака следващата година да се лекува на парче. Все едно да получите инфаркт и да ви кажат: Имате покритие за еди колко си за тази година и затова ще ви оправим половината сърце, а за другата половина – моля, елате догодина.

Ожесточената борба в САЩ между монополистите – застрахователни компании и правителството, чиято грижа е да защитава интересите на нацията, а не на привилигерованите от „правото” на богатия  и силния, може да послужи като база за размишления и действия при хода на подобната в България Здравна реферма. Но кой ли ще да е българският Обама? Ще бъде показателно, ако завоят вкара здравеопазването на българската нация в същия вираж, при който в САЩ, според Обама, е било стогодишно време на приказки и разочарования. Успокоителният черен хумор в случая е, че след сто години при нашия случай няма да има проблем. Няма нация – няма проблем.

По www.BGHorizon.com 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...