Биг Брадър – пошлостта с гарантиран произход

Пошлостта с гарантиран произход “Биг брадър” е на път да удари дъното, ако бездната на телевизионните “формати” изобщо има дъно.
Анонсите от безчетните билбордове ни подгряват, че тоя път няма да има прошка.

След като през увеличителното стъкло на тв екрана ни бяха показани с перверзна наслада средностатистическата простотия на българина и парвенющината на кометките от шоубизнеса, сега на ред е развенчаването на култа към фамилията, тази елинпелиновска скука. На прицел е традиционна ценност – семейството. Извратеният замисъл и некрасивото слюнчене от сконтираните печалби са маскирани като честен опит да се надникне отвъд лъжеморала и да се открие “истинската” природа на българското семейство. А тя, ако се съди по рекламните слогани, е уродлива и лицемерна, изпълнена с похот, изневери и сексуални перверзии.

Този път “продуцентите” са твърдо решени да попилеят и последните идилични представи за рода, да сложат кръст на “битовия кич” от учебниците, който изобразява традиционното българско семейство, събрано задружно около софрата. Новите отворковци се канят да внушат на старо и младо, че семейството е обикновен бардак, в който майката е непоправима уличница, а бащата – сексуален маниак. Тази представа се насажда публично като норма. Другото е отклонение.

“Тя е добра и грижовна майка на две деца и любовница на трима съседи!”

С този рекламен надпис фабриката “Биг брадър” зарибява зрителската аудитория из цяла София. Половата му реплика пък гласи:

“Той е добър съпруг, идеален баща, но тайно облича бельото на жена си”.

Наистина, какво по-естествено от това! Засега няма детски вариант на рекламата, но знаеш ли? Затова пък се предполага, че всички деца над 7-годишна възраст биха могли да прочетат и разберат тези педагогични послания от рекламните билбордове.

Няма да коментирам участието на децата във въпросния формат. За продуцентите е достатъчно, че то става със съгласието на родителите. Повече не им е нужно. Щом е икономически оправдано, защо им е да се обременяват с други въпроси?

В надпреварата за рейтинг и печалби българските телевизии отдавна превърнаха порното в достоен научнопопулярен жанр. Горе-долу в този жанр се заформя и поредното риалити шоу.Телевизиите, разбира се, са неспособни да се саморегулират в това явно наддаване в пошлостта. За целта си има “регулаторен орган”. Май се нарича СЕМ и работата му е да съблюдава за спазването на санитарния минимум благоприличие в програмите на електронните медии. През този орган се изредиха много видни интелектуалци от разни властови квоти без видим резултат от дейността им. Това, че някой си позволява да свежда семейството до извратено съжителство между парясница и травестит, се дължи до голяма степен и на тяхната безкритичност през годините. Аморалността на семаджиите е виагра за разпуснатите медии.

Преди време описах случайно дочут радиодиалог, в който нахилена девойка коментираше новината за изнасилена от млад мъж старица с думите “Излязъл й е късметът”. Веднага ми се обади възмутен член на СЕМ, за да разбере коя е радиостанцията. Ако все още някой в регулаторния орган се вълнува от лабораторните извращения в медиите, нека бъде така добър да звънне на шефовете на Нова телевизия. Но не за да ги попита дружески защо ги влече да организират екранен бардак, а за да ги постави пред съответните отговорности.

Галя Горанова


Зрителите:

… Ето, аз свикнах да не гледам телевизия и дори не се сещам да пусна телевизора /с изключение на сутрешния половинчасов интервал/. Не съм гледала ни един турски и какъвто и да е сериал. Яд ме е само, че поради този навик /да не гледам телевизия/ изпуснах зимната олимпиада. А що се отнася до доматите, храните, ГМО и прочие, там е опасно. Защото почти нямаме избор. И свикваме… А децата ни не познават наистина истинския вкус. Помня преди години не знам откъде мъжът ми донесе кашкавал, ама истински, дето с мъка го режеш, с благородната плесен. Бе кашкавал. Децата ми обаче въобще не го харесаха. Тъжно…

… Преди малко отидох оттатък – жената пуснала ония изроди Иван и Андрей. Събрали други изроди и всички заедно обясняват в един глас: Ами това е българинът. Той е гнусен, извратен, мръсен, гаден. Обясняват го с видимо сладострастие.

… Ах, гадове мръсни! Не знам защо, но нито от икономическия грабеж, нито от политическите измами ме е заболяло така, както от ехидните усмивчици на тия твари… Дай им да тъпчат българина в калта.

… Абе, приятели евреи от форума! До гуша ми доде от тоя Биг Брадър, а чух, че съвсем се разпасали – почнали свастики да показват. На вас гласа ви повече се чува по тия въпроси. Няма ли да окнете на когото трябва?

… Телевизията не може да бъде на по-високо ниво от обществото, което отразява…

… Онова недоразумение “Часът на истината” май беше, не успя да просъществува дълго време. Да се надяваме, че и тая гадост няма да ни тормози повече, но като гледам нивото на народеца… не съм особено обнадежден!

… Целия формат е адската простотия събрали отрепките на страната! Искам да апелирам народа : Не гледайте биг брадър защото там извадката от българското общество е от най-ниските слоеве и някой заблуден чиляк може да си направи погрешни изводи за българското семейство, а децата те са още по уязвими към такъв вид пошлост

… СЕМ да се прекръсти на СЕМИ – селекция на медийни идиотии. Неспасяемо е младото поколение – в тази обстановка единствено емиграционната среда може да го възпитава. Колелото на опростачаването се завърта все по-бясно и лесно. Няма личен морал, няма интелектуалци за влияние, няма гражданско общество! Няма дори идея за нация. Нямам вече и думи!

… С удоволствие бих се включил в една подписка срещу тази гадост. Не за друго – заради гаврата на тия обезумели лумпени, които се хилят озъбено и ни внушават, че да, точно това е българинът. Ако наистина мислят така – не бива да припарват и на сто километра от телевизията.
 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...