БАЦКН скача в третата си година с нови перспективи и свежи ресурси

Отчетно-изборното събрание на Българо-американския център за кулрурно наследство (БАЦКН) избра нов Борд на директорите и гласува последни поправки в устава на организацията

В неделния ден на 29 ноември 2009 се  състоя отчетно-изборното събрание на Bulgarian-American Heritage Center (BAHC).

Kина Бъговска – президент на БАЦКН за 2009, представи равносметка на годината и виждания за бъдещо развитие в доклада си. Макар и млада по летоброене, организацията, с мисия за опазване и популяризиране тук, в Чикаго и в Щатите, на българските традиции, култура и дух, бе организатор на прояви и събития, по реализиране на визията и целите на организацията ни, изтъкна г-жа Бъговска. В списъка на организираните от Борда на директорите на БАЦКН прояви през 2009 са Коледно парти с класическа музика; Организиране на посрещането и срещите с българската общественост тук на официални лица от Агенцията за българите в чужбина, както и на актрисата Виолета Гиндева и барда Хайгашот Агасян; Отбелязване на 19 февруари – годишнината от обесването на В. Левски с фотоизложба на архиви и курбан в памет на Апостола; Издигане на националното знаме на Република България на Daley Center – официално честване на Трети март в съорганизаторство с Генералното консулство; Заедно на Осми март – женско парти на над 80 българки, уважено с присъствие от Боряна Пунчева, известна като режисьор и актриса; АРТфабет – изложба на българските букви от децата-художници в Чикаго, представена в АRC Gallery и Cook County Building; Първи български пикник по случай Деня на детето, осъществен с масово участие, игри и най-дългата рисунка от всички деца на пикника; Участие в Spotlight on Chicago и включването на ВАНС в каталога за 2009 на културните институции и фондации в Чикаго; Организирането на Първи фестивал на документалното кино в Чикаго, с филми и дискусии, показани в българските църкви и училища тук.

Имаме още много организационна работа и работа по осъществяване на главната ни цел – построяването на Български дом в Чикаго, бе подчертано от президента на БАЦКН. Непосредствена задача е привличане също на нови членове и съвместна работа с младежки и студентски формации.

В последвалите дебати, някои нагорещени, повечето конструктивни, се очертаха някои реални перспективи за работа по вътрешната организация и статукво, а също и по финансиране на смелите проекти на БАЦКН.

Събранието гласува последните поправки в Устава на БАЦКН, представени от вицепрезидента Петранка Стаматова.

Под изключително точното председателстване на Павлик Петров, събранието легитимно гласува избора на нов 9-членен Борд на директорите в състав: Кина Бъговска, Петранка Стаматова, Велина Иванова, Надя Едрева, Георги Узунов, Ирина Гочева, Галя Долджева, Константин Маринов, Бойко Чавдаров. Гласувана бе и Финансово-ревизионна комисия.

За президент на БАЦКН за втори мандат събранието избра Кина Бъговска.

Надя Едрева

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...