“Джон-Атанасовската” отлична училищна година в Чикаго

… Изпратихме една безспорно бурна, интересна, разнолика година.   При нас, в училище „Джон Атанасов” – Чикаго, като че постигнатото бе достатъчно добро за десетгодишната ни история. И това ни кара днес да благодарим на много хора, на нашите приятели, съратници, съмишленици, които ни помогнаха да го сторим.
Благодарим на нашите ученици, които поставят винаги името на училище „Джон Атанасов” сред първите в Чикаго, сред най-добрите от българските училища, които ги има вече в много страни по света. Тези училища, които ние градим и укрепваме така усърдно в последно време, са едно от най-силните оръжия, с които пазим и ще пазим почетното място на българската народност и държава в световната културна история. Ние се гордеем с нашите ученици, които пред очите ни се превръщат в носители на един необикновен потенциал – те събират в себе си европейския класицизъм и американската авангардност, придавайки едно ново лице на съвременната глобална човешка култура.

училище "Джон Атанасов" - ЧикагоБлагодарим на техните родители, желязната гвардия, която ни дава сила и сигурност да планираме, да стартираме и да работим по проекти и в условия нови и непознати за учебната практика на българското училище зад граница. Понякога правим рисковани ходове. Но си го позволяваме, защото знаем, че зад нашите ученици в днешно време стоят 180 български семейства и още повече фамилии. И това е една необикновена гвардия, на чиито сили и себеотрицание дължим нашите успехи.

Благодарим на 14-те  Апостоли на българската духовност, просвета и култура, които отдават безрезервно и силите и знанията си, за да изковат от своите ученици великолепни българи. Нашите педагози в „Джон Атанасов” са знаменит екип, за какъвто, по качество и дух, може да мечтаят в други сфери най-големите треньори в спорта или диригентите на световни опери…  Става дума за групата всеотдайни учители и техни помощници, всеки от които е на мястото си и мястото на всеки от тях е именно в нашия екип – на училище „Джон Атанасов” в Чикаго! Благодарим специално  на онези специалисти, които учат децата ни, на родно четмо и писмо, на великото изкуство на българския фолклор, на художествено майсторство, на музика и песен. Понякога ни се струва, че живеем сред бъдещи звезди на сцената и екрана, на олимпийските стартове…  Сигурни сме, че нашите деца заслужават грижите, които се полагат за развитието на техните таланти. Това е наш дълг и ние с удоволствие и постоянство ще следваме тази повеля.

Благодарим на нашия Борд на директорите, който разумно  обмисля и решава   просветните  задачи. Благодарим на десетките съмишленици и на хората, дали ни своята спонтанна помощ точно тогава, когато ни е била необходима!

Благодарим на Посолството на Република България, начело с посланик Елена Поптодорова и  Генералното ни консулство в Чикаго, където отскоро, но вече с ярко изразена дейност, сред нашите първи приятели е генералният консул Симеон Стоилов. Забележително е, че българската държавност в тяхно лице има  ръководители, благодарение на чиито опит и инициативност задачите пред българското училище в чужбина започнаха да се решават една след друга. Добрата воля и стремеж за взаимност в усилията си проличаха още по време на Американския форум на българските училища в чужбина, чийто инициатор и домакин  бе училището ни. На него  бяха представени и парламентарната и изпълнителната власт. Тук трябва да споменем и  Асоциацията на българските училища зад граница, която изигра особено значима роля за видимия прогрес на българското учебно дело извън България. Значителна е помощта, която получаваме от програмата на българското министерство на образованието  ”Роден език и култура зад граница”, без която много от дейностите ни в училище не биха били възможни. Без помощта на Държавната агенция за българите в чужбина пък не бихме могли достатъчно широко да популяризираме многобройните таланти на българските деца зад граница.    

Час по музика в училище "Джон Атанасов" - ЧикагоЗабележително за нации, които са просперирали в културен и икономически план е присъствието на благотворителност, на меценати и спонсори. Трудно е да си представим европейското възраждане без Медичите, които са подкрепяли великите мислители, писатели, художници, музиканти на Средновековието, което събуди нашата планета.  Без Евлоги и Христо Георгиеви, дарили на България първия и най-голям наш университет, без многочислените им последователи, създали след Освобождението българските училища и читалища, духовни и научни институции, нямаше да го има и Българското Възраждане.

Вече десетилетие и Българското Чикаго усеща живителната подкрепа на своите спонсори и благодетели. Сред българската диаспора се създадоха  българоезични медии, които не само достигнаха  високо професионално ниво, съчетано с изповядваните от тях духовни ценности, но и сами станаха меценати, доброволци,  съратници и радетели за каузата на тукашните български училища. Сред тях са сайтът „Еврочикаго” и особено подчертано- седмичникът „България Сега” със своя издател Светлозар Момчилов. Почти всички чикагски училища в него имат своя страница, а останалите получават, също безвъзмездно, място за много свои материали.

Просветното ни дело през изтеклата година до сега е безусловно  подкрепяно от основните ни спонсори,  братята Павел и Румен Вълневи и тяхната компания „Америфрейт”, на които дължим съвременното техническо осигуряване на обучението в училище; от  бизнесмена Георги Узунов, собственик на магазин „Младост”; от  чикагската  транспортна компания „Мултигруп”, начело с нейния ръководител  Васил  Байрактаров,   за което им изказваме нашата искрена и дълбока благодарност.

Чикаго нямаше да бъде всепризнатата „Малка българска задгранична столица” и българските училища нямаше да бъдем същите, ако не сме заедно с българските духовни средища – Православните църкви „Света София”,  „Свети Иван Рилски – Чудотворец” и Евангелската църква „Нов Живот”. Някога училищата започнаха в тях,  три от чикагските училища и днес са част от тези български духовни огнища. Нашата благодарност ще бъде винаги отправена и към тях!

Благодарим и на първосъздадената в българската общност през новото хилядолетие в Чикаго Българо-Американската Асоциация. След нея – Българо-Американският център за културно наследство, Български музей в Чикаго, Съюзът на българските писатели в Чикаго и по света, Художници зад граница, на приятелката на нашето училище и опитен кинематографист Мария Илиева…
Благодарим на всички наши сънародници, с които живеем и работим заедно в Америка. Българското училища „Джон Атанасов” ще бъде винаги в първите редици, наред с тези,  с които заедно искаме да съхраним българския език и култура, да развием в бъдещото интегрирано общество и уникалните черти на нашия дух и творчески сили, което ще бъде един положителен принос за световния прогрес. Точно това ни е завещано да правим от  нашия патрон Джон Атанасов, един от най-добрите примери за български принос в историята на човечеството.
 Скъпи съмишленици и приятели, нека Новата 2012 година ни сплоти и обедини все повече в  общите ни усилия да съхраним Българското за поколения напред, за да ни има и пребъдем като народ и държава.

Българско Училище „Джон Атанасов”, Чикаго

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...