Българският футбол в Чикаго 2000 – 2009

Имало е български футболисти в Чигаго и преди 2000-та година, още по времето, когато повечето хора тук са били политически емигранти в САЩ или са дошли през последното десетилетие на 20 век. Имало е и почти изцяло съставени от българи отбори, като онзи, дето носи страшното име „Кугар”, но обикновено нашите майстори се посвещават на любимата си игра в състави на сръбската, полска, немска и други общности.

През 2001 година, обаче, се поставя началото на нещо много по-сериозно. Събират се една привечер неколцина силно пристрастени към „великата световна игра” българи в Чикаго и сформират по всички правила на изкуството първата сериозна българска футболна селекция. Динко Динев, играл в отбора на Софийския университет и „Академик” по време на студентските си години, професионалистът, играч и треньор от Пловдив Илия Цицков, Ричард Денизов и Николай Шавулев – бизнесмени и спонсори, които са постоянно и на футболния терен защото лично умеят играта, Красимир Иванов – Къната, Димитър Атанасов, Тони Тодоров от „Миньор” Перник, отбор който по негово време се наложи дори над шампиона „Левски”, и пр. и пр. Обединиха любов, енергия и опит, та направиха  „Балкан”.

Следващата година в стохилядното българско Чикаго прийждат още и още добри футболисти и „Балкан” става тесен за толкова много таланти. Създава се вторият отбор – „Славия”, който бързо-бързо постига изключителни успехи.

От 2006 до 2009 година се формират последователно още 4 състава – “BG United”, UNAS, „Патриот” и „Ботев”.

„Балкан”, „Славия” и „Ботев” се включват в Северозападната футболна лига на Чикаго, в която се състезават отбори, съставени от американци и от все още „пресните” имигранти – първо поколение, играли по отборите на своите футболни отечества – аржентинци, италиянци, сърби, чехи, ирландци, японци и пр.

През деветте футболни сезона досега „Балкан” е играл с два състава във възрастовите групи „Open” и „Над 30 години”. „Славия” – само в „Над 30”, а „Ботев” – само в „Над 39”.

„BG United”, UNAS и „Патриот” играят в местната дивизия на събърба Glenview.

„Балкан” и „Славия” са били шампиони в своите дивизии и носители на Купата на Лигата. „Славия” има най-забележителния български футболен сезон: през 2007-ма година – става последователно шампион в лигата, шампион на щата „Илинойс” и накрая – шампион сред шамионите на 14-те американаски щата от Спредния Запад.
 
Футболните първенства на съществуващите около 120 футболни лиги в щата Илинойс се ръководят от техните администратори, които се грижат за стотици футболни терени, всичките затревени, за календара на първенаството, съдийството, картотекирането на състезателите, правилата, дисциплината… за всичко.

Отборите плащат всеки сезон за регистрацията си по 500 долара, за използуване на терените – 750 долара, за картотеките 24 долара, за съдия – по 85 долара от всеки отбор при всяка среща.  Тези средства, както и за екипи, топки, ангажиране на зали за подготовка и пр. се осигуряват от спонсорите и от доброволни вноски на самите играчи.

Съдииството е гарантирано с  правоспособни рефери. Сред тях има и българи, какъвто е, например, Валентин Рударски, който е съдийствувал на много мачове от „А” група и в България.

Освен редовните мачове в лигата българските футболисти в Чигаго организират и зимни турнири на малки вратички, като през 2009-та в такъв турнир се събират 17 отбора. Преди 5 години в Чикаго се игра „Мачът на столетието”. В тази среща сборен отбор на футболисти отпреди 2000-та година, играли в различни тимове на различни общности, както и в тогавашния български тим „Кугар”, подсилен с президента на Професионалната футболна лига в България Валентин Михов и „Гибона” от „Левски”, или още по известен като „Радостта на народа”, игра срещу „Славия” Чикаго. Мачът събра много приятели на футболната игра от Българското Чикаго.
 
Всички футболисти и треньори на българските отбори в Чикаго, имат други свои професии в живота – най-многобройни са шофьорите на трокове, строители, има брокери, банкови чиновници, учители и пр.
 Някои основни факти от историята на българските футболни клубове в Чикаго


„Балкан”

Балкан е първият български отбор създаден в Чикаго след 2000-та година.

Започва състезателната си дейност през 2001 г. в NSSL – Футболната лига на Северозападните събърби на Чикаго – в раздела за играчи над 30 години /Синя дивизия/.

Още в първата си състезателна година става шампион.

Създатели на отбора са Динко Динев /мениджър/  и Илия Цицков /треньор/

В първата формация на отбора участвуват:
Динко Динев /Берое/, Илия Цицков /Спартак и Марица – Пловдив/, Мартин Василев /Миньор Перник/, Тони Тодоров /Миньор Перник/, Стоян Дъбов /Спартак Пловдив/, Ричард Денизов, първият спонсор на отбора, Янко Мутавчиев, Петър Стойков, Галин Алев /Каварна/, Виктор Димитров /Кюстендил/, Красимир Иванов, Димитър Атанасов, Емил Николов, Христо Малчев.

Скоро „Балкан” става много популярен сред българската общност в Чикаго. Присъединяват се нови футболисти: Георги Копанов /Марица Пловдив/, настоящ треньор на отбора, Николай Шавулев – дългогодишен спонсор и футболист, Румен Чакъров / Пирин Благоевград, Ботев Пловдив/, Пламен Бежански /Пирин Благоевград/, Симеон Седевчев /Миньор Перник/, Кирил Сираков, Васил Чирпанлиев /Асеновград/ – голмайстор на „Балкан” за всички времена – над 300 гола за 9 сезона.

През 2002 г. „Балкан” преминава в горната – „Червена дивизия” и отново става шампион. Всичките си мачове завършва с победи, освен една единствена равна среща.
 
„Балкан” е и първият български отбор, който има състави в различни дивизии.  През 2002 г., прави втори състав, който започва да се състезава в Open Division /в отборите на тази дивизия участват футболисти от всички възрасти/ . Това е най-силната футболна лига, в която са играли български състави досега.
 
Мачовете при селекциите в групата „над 30” се играят в събота сутрин. В “Open” – в неделя сутринта. Това дава възможност на едно ядро от 7 – 8 футболисти, които са над над 30 години, но са добре тренирани и имат много сили, да играят и в селекцията на по-младите си колеги от „Балкан”. Нещо повече – понякога някои от тях подсилва още и отбора на „Славия”. „Балкан” по това време е нещо като „сборен отбор” на българския чикагски футбол.

Треньор на „Балкан”  е Илия Цицков, завършил ВИФ /сега Национална спортна академия/ със специалност „Футбол”,  имащ и добра професионална треньорска кариера от България, по-късно и Йордан Ничев , също възпитаник на ВИФ и с няколкогодишна футболна кариера в Италия, както и Георги Копанов. Спонсор е Николай Шавулев, който е и постоянен играч на терана.

Състав на „Балкан” 2009 година

Треньор: Георги Копанов
Мениджър: Виктор Димитров
Вратари: Николай Димитров, Стоян Стоянов

Защитници и полузащитници: Георги Копанов, Виктор Димитров, Румен Стойчев, Веско Пандурски, Пламен Бежански, Светлозар, Румен Чакъров, Блаж Вранчик, Кирил Сираков, Драгомир Сумрачки, Тодор Йовов, Илиан Иванов, Александер Карабелски.

Нападатели: Васил Чирпанлиев, Янко Мутавчиев, Малин Искренов, Хектор Матуте.
 
Сред играчите на „Балкан” през почти десетилетието, което скоро ще се празнива, преминават доста футболисти от професионалния български футбол, дори и национални играчи:
1. Димитър Попов – вратар на ЦСКА и нац. отбор
2. Мирослав Митев – вратар на „Пирин” Благоевград
3. Румен Чакъров – Пирин Благоевград, Ботев Пловдив, Младежки нац.отбор
4. Добри Митов – ЦСКА,
5. Илия Цицков – Спартак и Марица – Пловдив
6. Георги Копанов – Марица Пловдив
7. Стоян Дъбов – Спартак Пловдив
8. Тони Тодоров – Миньор Перник
9. Мартин Василев – Миньор Перник
10. Симеон Седевчев – Миньор Перник
11. Блаж Вранчик – Риска Хърватия
12. Кирил Джиков – Беласица Петрич
13. Васил Чирпанлиев – Асеновград

Участия и класиране на отборите „Балкан” Чикаго: 2000 – 2008 г. NSSL – over 30:

2000. Създаване на отбора
2001. /Синя група/ – Първо място
2002. /В по-горната – Червена група/ – Първо място
          Играе финал за Купата на Лигата
          Сръбски турнир в Уискънсин – Първо място
          Турним между сръбски и български отбори – Второ място

2003. /Червена група/  – Второ място
          Играе полуфинал за Купата на Лигата

2004. /Червена група/ – Трето място
          Носител на Купата на Лигата.

2005. /Червена група/ – извън тройката
2006. /Червена група/ – извън тройката
2007. /Синя група/ – Първо място
2008. /Червена група/ – Трето място.

NSSL – Open:

2002. Open First    – Първо място
2003. Open Major – Трето място   
2004. Open Major – Трето място
          Играе полуфинал за Купата на Лигата

2005. Open Major – Първо място
          Носител на Купата – победа на финала над „Naperville” с 4:0

 2006. Много футболисти са вече над 30 години, затова отборът се разформирова, а те
         продължават да се състезават  в състава „над 30 години”.
 


„Славия”

Българският футболен отбор в Чикаго „Славия” е създаден през 2002 година. Негов спонсор, който се състезаваше и на терена, бе бизнесменът Ричард Денизов. Треньор, също появяващ се на терена, стана Красимир Иванов – Къната. Сред първите футболисти, които спомогнаха за утвръждаването на отбора бяха  Димитър Атанасов, Тодор Пармаков и Иван Тонин.

„Славия” се включи в  чикагската NSSL лига – в категорията на играчите над 30 години.

Първият футболен сезон завърши със скромни успехи. В началото на следващата състезателна година  бе направена отлична селекция. Включиха се добри футболисти, състезавали се в добри аматьорски, дори и в професионални отбори в България. Сред тях – Георги Стоянов, Пламен Бежански, Тони Тодоров, Любомир Бонев, Валентин Войнов, Георги Пищялов, Костадин Везьов, Иван Драганов и вратарят Стоян Ковачев.

През 2003 г. „Славия” направи дубъл – стана и шампион и носител на Купата в лигата.

През 2004 г. отново е шампион, но губи Купата във финал, игран срещу другия български отбор  – „Балкан”, който беше двукратен шампион в лигата преди създаването на „Славия”.

През 2005 и 2006 г. – отново шампионска титла и купа.

Отборът стига връхна точка в историята си досега като през 2007-ма  печели отново дубъл в лигата, но се класира още и за супер-финала между 16-те победители във футболните лиги при  категория на играчи над 30 години  в целия щат Илинойс. А над 120 са всички футболни лиги, включващи мъже, жени и деца в различни възрастови категории. Това говори красноречиво за нивото на развитие, което е достигнал  американският „сокър”.

Общощатските турнири на Илинойс се организират по системата на елиминиране и продължават няколко месеца. „Славия” се наложи последователно в три кръга и достигна финала, където срещна шампионите от т.н. „Национална лига” –  отборът на Ямайка. Българите победиха повече от убедително – 8:1!

„Славия” продължи нагоре – вече като представител на Илинойс в междущатското първенство. Страната е разделена на няколко региона. Илинойс е сред 14-те щата на зона „Средният Запад”. Отборите първоначално са разделени на групи. Българските чикагци печелят и трите си мача в групата и на полуфинал срещат футболистите на Минесота. Печелят с 2:0.

На финала  „Славия” играе срещу шампиона на Индиана. Мачът е драматичен! Започва с 2 бързи гола, постигнати от Емил Тончев и Светозар Самаров. Но след това отборът остава с човек по-малко. Полувремето завършва при 2:1 след много опасности пред нашата врата. Но още в началото на второто полувреме Йордан Ничев постига изключително важен трети гол. В последните минути на мача „индианците” оказват масиран натиск, постигат гол, но крайният резултат е 3:2 за нас.

„Славия” – отборът на  Илинойс и на България става шампион на Американския Среден Запад! Това на практика го определя като най-успелият български футболен отбор, който се състезава зад граница.

Този успех е съставена от три компонента: добро ръководство, качествени футболисти и прекрасен колектив!

 „Славия” Чикаго:

Ръководство: Ричард Денизов, играещ спонсор, издържа отбора от самото му създаване. Красимир Иванов, треньор на отбора от създаването му досега.

Футболисти – състав 2009-2010 година:
Вратари: Атанас Ковачев, Георги Стойков
Защитници: Анатолий Вътев, Светозар Гюров, Иван Драганов, Димитър Василев, Ричард Денизов, Емил Щерев.
Халфове и нападатели: Светозар Самаров, Стоян Младенов, Венцислав Динков, Асен Ковачев, Петър Петров, Тони Тодоров, Валентин Войнов, Емил Тончев.


„BG UNITED”  

„БГ Юнайтед” се основава през април 2006 година. Президент на клуба е Стефан Петров, мениджър – Игрил Христов.Титулярният екип на отбора е: тъмносини фланелки, гащета и чорапи. При резервния екип фланелките са жърти. Почти с основаването на клуба е създаден и убесайт – www.bg-united.com. Отборът играе в лигата на  Glenview и още в първата година от историята си печели Купата на събърба, има второ място  в плейофите на шампионата и на турнира по плажен футбол. През зимата играчите правят две тренировки седмично в зала и играят често футбол на малки вратички.
 
През 2007 година в отбора се включват няколко много добри играчи. Налице е и рядката за аматьорските отбори медицицинска помощ, в лицето на мениджъра на тима. Отборът отново печели Купата Glenview. През сезона се организират няколко приятелски срещи с отбора на Славия – Чикаго.

През 2008 г. спонсор на отбора е американската фирма за търговия с гуми и акумолатори NTB. През 2009 г. БГ Юнайтед започва участието си в престижния шампионат на Premier Soccer League of Chicago Land.

Състав на отбора 2009 г.
Христо Христов, Николай Димитров, Александър Качарков, Георги Шкутов, Мартин Минков, Здравко Гюров, Цветан Хорозов, Валентин Димитров, Кирил Иванов, Марин Киров /треньор/, Георги Запрянов, Пламен Памуков, Радослав Китанов, Красимир Русев /капитан/,  Костадин Шилев, Игрил Христов, Димитре Дудин, СтоянСтойчев, Александър Карабелски, Славчо Славчев, Мирослав Стамболийски, Иво Матеев, Самуил Славов, Илия Симонски, Георги Недев, Бисер Йорданов. 


UNAC – „United National Amateurs Club”

Футболен клуб UNAC е основан през 2008 година. Целта е да функционира като дублиращ отбор на съществуващия вече  „BG United”. През първата година от създаванаето си отборът участва, наравно с първия отбор, в турнира за купата на Glenview, като заема 5-то място от общо 8 отбора. В състава взимат участие шестима  футболисти от първия отбор. Екип: фланелка с тъмносини и черни вертикални раета,  черни гащета и чорапи.

През 2009 година в турнира за Купата на събърба отборът заема 6-то място, което не му даде правото да се включи в плейофните мачове  след края на сезона.

Състезатели на отбора през 2009 г.
Кирил Димитров, Ивайло Батачки, Никола Балтаджиев, Стоян Иванов /мениджър/, Калин Софиев, Пламен Шарбанов, Васил Качкин, Алфред Симеонов, Христо Кръстев, Юлиан Опренов /треньор/, Милен Димитров, Георги Гергов, Иво Матеев, Явор Евтимов, Борислав Петров, Стефан Иванов, Георги Владимиров, Петър Арфондиев, Светослав Иванов.


 „Патриот”

Отборът е основан през 2009 г. и става шампион на лигата Glenview още в първия си състезателен сезон. Първия си мач – на 17 май, 2009 г. печели с красноречивото 6:0.  Създател и капитан е Илиан Ацев Иванов, играещ треньор – Иван Точев, състезател на Беласица Петрич. Сред основните играчи са Андон Ценов, играл във Велбъжд – Кюстендил, Николай Трифонов – от школата на „Левски” София, Венцислав Календжиев – Момчилград, Станислав Иванов – Добрич, Ангел Баков, Радостин Кирилов, Ивайло Стойчев, Мартин Йовков, Недялко Недялков, Милош Антаунович,  Владимир Георгиев, Радослав Георгиев, Димитър Дудин. Има много идеи, търсят се  възможности, за утвръждаването на отбора през следващите спортни сезони.


  „Ботев”

След седемгодишна хегемония на българските футболни отбори в Северозападната лига на Чикаго, през 2008-ма, нашите състави отстъпиха лидерството си. Това се дължеше на факта, че мнозина от футболистите превалиха четирдесетата си година. Ставаше все по-трудно да мерят сили с играчи на терена – десетилетие по-млади от тях. Миналата година Славия остана на второ място, Балкан – на трето с по-лоша голова разлика.

В същото време в Лигата съществува и още една възрастова група – над 39 години. Време беше да се направи български отбор, който да се състезава при равни условия в тази лига. Освен това четирдесетгодишните ни футболисти в Чикаго са много, имат голям футболен опит, чувстват се прекрасно, не им се иска и не бива да напускат състезателния терен.

Затова през 2009-та година се създава „Ботев”, който играе в по-високата възрастова група отбори.

Спонсор и кръстник на отбора е Жоро Бъртън, който има голяма транспортна фирма в Чикаго. Той избира името „Ботев” – от Пловдив е и голям фен на „Ботев”! Екипът също е  в традиционния за големия пловдивски отбор цвят – в жълто.
 
Повече от половината футболисти на новия отбор са ветерани от двата големи български отбора в Чикаго – „Балкан” и „Славия”. Сред тях – Пламен Бежански, Стоян Стоянов, Виктор Димитров, Тони Тодоров, Красимир Иванов, Стоян Ковачев, Николай Шавулев, Асен Ковачев, Янко Мутавчийски, Ричард Денизов. И сред останалите има много добри футболисти, играли в аматьорнски и професионални отбори в България, майстори на играта с голям спортен дух – Петър Кръчмаров, Николай Дервичев, Светлозар Момчилов, Пламен Гардев…
 
Мачовете на отбора са в неделя сутрин от 9.45 ч.

Тази година „Ботев” играе и двете си срещи като гостуващ отбор. Все още не е решен въпросът с домакинския терен, който ръководството на лигата трябва да определи за новия член на групата. Сред 12-те отбора има състави на ирландската, полската, аржентинската, италиянската, мексиканската общности, има отбори, съставени от американци второ и трето поколение, както и смесени отбори. Както и при другите групи сезонът започва от април и свършва през октомври. По средата на своя първи сезон „Ботев” се намира във втората половина на класирането, което е разбираемо – най-често всяко начало е трудно…

Материалите за тази кратка история на българския футбол в Чикаго 2000 – 2009 година са написани и предоставени от самите клубове, с медийната подкрепа на българския вестник „Старт Чикаго”
Август, 2009, Чикаго.

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...