Български лекар прави уникална мозъчна операция

Уникална мозъчна операция на дете бе извършена в столичната болница “Св. Иван Рилски”. Екипът, ръководен от д-р Сираков, достигна до мозъка на 10-годишно момиченце без да отваря черепа – през вена на крака му.

“Подобни процедури са алтернатива на класическата хирургия. Работим под рентгенов контрол, който в по-голямата част от света се извършва от интернационални рентгенолози. Чрез този метод се осъществява лечението на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза”, интервенционалният рентгенолог към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” д-р Станимир Сираков.

Специалистът сподели, че прилага съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция. За това време чрез него е оперирал 60 деца с по-лека форма на заболявания. “Лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а сега ги въвеждаме и у нас, за да може българският пациент да има достъп до тях. Освен при 10-годишното детенце, успяхме да извършим същата операция и при 40-годишен мъж. А това се оцени на световно ниво. Получихме поздравления от едни от най-големите имена в лекарската сфера”, каза още д-р Сираков.

Рентгенологът е номиниран за третото издание на годишните награди National Medical Awards. Събитието се проведе на 10 октомври. Този път медицинските “Оскари” ще бъдат присъдени за значими постижения на български лекари и екипи, а основната цел на призовете е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики в медицината, както и успехите на българските медици у нас и по света.

nbox.bg

 

You may also like...