На среща с Хан Аспарух в Помпано

Преди седмица-две в живота ми настъпи промяна. Вече се познавам не с един, а с двама лицензирани, дипломирани в националното българско висше пожарникарско школо премиери. Нищо, че и двамата вече не гасят пожари. Единият сега е премиер на България, другият – на Българо-Американската лига в Помпано Бийч – Флорида.
Pompano Beach FloridaГоворим си с ВВ /Васил Велков/ за ББ /Бойко Борисов/ и става ясно, че българският премиер още по училищно време се е отличавал с бойкия си характер, с  имиджа на решителен човек  – и на футболния терен, където са ритали заедно, и по другите пеизажи от живота. Съпоставяйки, обаче, сегашната ситуация, ВВ като че е в по-добра позиция. Докато нашите сънародници във Флорида  /над 50/ бият на международния футболен терен мексиканския “Маняна”, българските национали на премиера ББ гълтат праха от бутонките на изпреварилата ни Черна гора!

Стряска ме Васил Велков с името на Българската лига в Помпано Бийч – “Хан Аспарух”. Навсякъде кръщаваме българското по Америка на разни учени хора, като “Джон Атанасов” или светии, като “Свети Иван Рилски – Чудотворец”, а те – направо “Хан Аспарух”! Тръпки те пробиват и ги гледаш с уважение!

Създали я Асоциацията на 1 юни 2009 година и като своя мисия, ни по-малко, ни повече, записали в устава 6 /шест/ важни и сериозни неща!

«Хан Аспарух» смята за своя мисия:

1. Да бъде лидер на българската общност във Флорида за успешното популяризирране на идеалите и целите на българската нация в условията на сътрудничество с американското общество на щата.
2. Да помага на български творци, предприемачи и индивиди в техните усилия да създадат успешни партньорства с местни културни институции, бизнес общности и други неправителствени организации.
3. Да помага на творци, предприемачи и индивиди от България успешно да представят техните творби, продукти и интелектуален труд пред общността на щата Флорида и пред българската имигрантска общост.
4. Да спонсорира млади изявени таланти в областа на културата, науката, изкувството и бизнеса, като им осигурява стипендии, награди и други стимули за развитие на тяхната дейност.
5. Да бъде защитник на политическите, човешки и правни интереси на българската общност във Флорида.
6. Да информира българската общност във Флорида за важни събития и мероприятия, както и промени в българските и американските закони, които пряко засягат интересите на тази общност.

Българската общност във Флорида става все по-организирана и дейна И преди 2009 година имало опити да се направи нещо такова, но нещата вървели вяло. Веднаж кметът на Помпано, един свясен американец, добър познат на Велко, му се накарал с нещо подобно на следното: “Абе, българи, не си знаете ни интереса ни силата! И да искам  и да му трябва нещо – не мога да му помогна на Пешо или Марийка… организация ви трябва, обществена организация… и хубави дни за пикник ще ви намеря и каквото може още – на ваша страна съм, ама и вие си свършете работата…”

Събрали се под една емблематична българска лозница двайсетина наши хора от Помпано и изфабрикували ханската дружина. Сега имат 60члена. На изборите гласували 480 човека – направо фантастика като ги сравняваме – тази шепа народ – със стохилядни български общности в САЩ!

Председател – разбира се, Васил Велков. Най-напред той е потомствен майстор по правене на събори. Да сте чули нещо за прочутите Коркински събори в село Коркина, някъде между Бобов дол, Кюстендил и Дупница? Баща му ги е правил. А той е ял пуканки по мегдана и се е научил.

Е, това е!

Ако не сте били на някои от тия веселби в България ще ви се наложи да литнете до Помпано Бийч във Флорида на 24 юли, неделя,  2011 г.
“Хан Аспарух” го прави Съборът, а кормилото държи Васил Велков.
Може и съобщение да пуснем, но ако гълъбът с рекламата се забави да ни я донесе в редакцията – звънкате на ВВ –  954 558 8677, и си купувате самолетен билет. Чикагски оркестър ще има, от Българския Ню Йорк – перфектни певци, народните хора и танци ще бъдат водени от местните българки… вероятно, в тая жега и на тоя океан,  без тежки везани народни носии, а в стилни флоридски бикини.

Българско грозде във Флорида - верен пример, че пускаме сериозни корени на полуостроваТюхкаме се с Васко Велков за недоверието, което все още тлее в някои души български към другите братя българи и като как може да го изтребим. “Хан Аспарух” има планове в Помпано за тази работа, и тези планове не са в грешната насока – лошите хора да бъдат разчеквани между два коня…  Замислено е нещо много по хуманно – да се посъберат средства и да се заложи на верен коз: построяването на Български дом, българска сграда и терени около нея – да има място, където да идват хората и да се сплотяват около българското.
Като че тая година сме щастливи свидетели на една малка и полезна зараза: в Чикаго само едни направиха вече Малък български дом, а други се провикнаха, че и голям палат български ще издигнат за училищна просвета и възпитение… Хубав е този бацил и добра е тази зараза – да даряват българи за българския дух и култура по света…

Такова розово се очертава бъдещето. За сега е по-сиво. Ако пак дойде да изпее нещо Деси Добрева в Помпано – пак ще се съберат в Македонската Христова Църква “Свети Димитър”, вестник “Старт”, който ще им пратим вече за четвърти път с тази бодра статия, ще бъде разнесен из гръцките и италиянски кафета и таверни, в големия руски магазин и, дай Бог, в някоя арменска бозаджийница или турски дюнер…
Има и светлинка в тунела – на 100 мили покрай брега се стига и до един български магазин, в който като търговец се подвизава един безумно смел млад български юнак… Освен това, веднаж годишно в Орландо се прави голям турнир на огромна спортна равнина с 23 футболни терена по нея, като за един ден на всеки от тях се изиграват по 5 – 6 мача!
Малко и не много често, но за сметка на това пък тук слънцето е безплатно и го пускат почти 365 дни в годината, пясъкът още не е частен, както в строящата свой тайнствен капитализъм България, и тук никога не ще имате нужда от балтон и ушанка!  

Климент Величков

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...