Български дни в Чикаго – Пролет 2012

Шестнадесетата открита сесия на Българо-Американската Асоциация
27 разни дейности в различен обем и дипазон от време бяха в основата на програмния списък на Шестнадесетата открита сесия на Българо-Американската Асоциация. Нейният финален акорд бе на 29 април в Чикаго. Разглежданите проблеми също бяха от разностранен характер – засягащи групи от емигрантската среда или отделни индивиди.

Имаше представяне на адвокатски кантори и преводачески услуги. Много добър знак отново бе присъствието на целия екип на Генералното консулство на Република България в Чикаго, който изслуша и коментира порядъчно дълъг списък от въпроси. Представени бяха актуални и философски теми от рода на това – кой управлява глобализацията и опит за нова класификация на човечеството. Имаше и дебати като този защо в “Механата” на Българското Чикаго постоянно е пълно с клиенти, а по други ресторанти персоналът получава мускулна атрофия от бездействие. Проф. Никола Чаракчиев и пастор Зен Спасов представиха едни от най-коментираните теории за произхода и бъдещето на човечеството. Различаващи се доста помежду си…

И всичко това беше, така да се каже, широкият портал, през който влязохме в обширните фестивални територии…

baa-chicago-may-2012.jpg

Спонсори на фестивала бяха д-р Виолета Симов – Динев, Цветелина Бойновска, Петранка Стаматова, Фил Филипов, Park Ridge Taxi and Community Cab. Патрон на фестивала – Лина Кърк, патрон на Наградния форум – д-р Виолета Симов – Динев, мениджмънт – на Петранка Стаматова.

По-нататък се премина към съвсем практически въпроси, засягащи семействата, професиите, къщите, банковите сметки и дори самочувствието на нашите сънародници в Чикаго и САЩ.

Сред тях:
Кой купува днес имоти и защо – в интерпретация на Петранка Стаматова. Кога е изгодно застраховането – анализ на младата ни сънародничка, специалист в Примерика, Галя Должева. Живот в криза – през погледа на един от най-опитните българи в Чикаго в областта на финансирането – Стоян Стоев. Имаше и съвети преди пенсионирането. После отлична изява на адвокатите, който членуват или само присъстват на всички сесии на БАА- Цветелина Бойновска, София Знаймер, Яна Трифонова, Емилия Каназирева… Често при нас са консултантите от илинойската прокуратура, сега беше американската адвокатка Мери Кармен от MADRID CROST LAW GROUP, чийто адвокатски час сигурно не е от евтините, но при нас в БАА тя беше при “свои” и безплатно ни отвори очите за много законни неща, които биха били в наш интерес, ако ги знаехме и се опирахме на тях, когато правим бизнес в Америка.

Имаше неколцина добри лингвисти този път, които представиха възможностите човек да има преводач не само в съда, но и в болницата или в различни учреждения и ситуации в САЩ.

Генералният консул на България в Чикаго Симеон Стоилов запозна присъстващите с цяла поредица от нови неща, свързани с дейността на консулската служба, която обслужва 14 щата в САЩ. Консулството има нов уебсайт, нова страница, по-добри възможности за информация и връзка, нова компютърна среда. Г-н Стоилов говори подробно по въпросите за такси и заверки на документи, работно време, за лични данни, за това как да се действа като се случи беда – от проста глоба до сложен арест и нещастни случаи…

Беше представен вестник “България” от Лина Кърк, мениджър на изданието, както и идеята за създаване на сборник от материали за миналото, настоящето и перспективите на Българското Чикаго и българската диаспора в САЩ. Петранка Стаматова анализира конкурса за Събитие на годината, който бе проведен от Еврочикаго.сом, и който определи Форума на българските училища за най-значимото събитие през изминалата 2011 година. Хриска Перфанова и Кина Бъговска представиха работата на образователни институции, представен бе и българският банков мениджмънт в Чикаго.

С малка персонална промяна екипът на “Български вкус в Чикаго” Звезделина и Иван Ковачеви отново поднесоха един перфектен хит на българското ресторантьорство в Чикаго. По време на “Наградния форум” д-р Виолета Симов – Динев поднесе награди и подаръци за мнозина членове и активисти на БАА, които имаха най-добри достижения в своята обществена дейност.

Голяма и просторна зала, предоставена от авторитетната застрахователна фирма Примерика, някои от чийто специалисти членуват и в БАА, перфектна организация от опитен екип, артистичен водещ с висше философско образование, основателят и президент на БАА Динко Динев, и много стабилна по темперамент и квалификация членска маса…

Всичко това създаде добрите условия да се обсъдят много събития, да се очертаят бъдещите приоритети. Така Българо-Американската Асоциация стъпи в пролетния май на 2012-та, който в Българското Чикаго ще бъде пълен със събития.

Създадена в началото на 21 век Асоциацията днес е сред най-солидните и надеждни обществени организация в Чикаго.

Климент Величков, Чикаго
Снимки: Паола Игнатова

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...