Деца и спорт

Децата и педагозите от деветте чикагски училища посрещнаха с жив интерес и радост спортните гости на българската диаспора в Чикаго. Честването на 70-годишнинта на от създаването на Националната спортна академия в София, което възпитаници на академията и техни приятели подготвиха  излезе от рамките нао тържествата и празниците и се приближи към великолепното разрушаване на стените между гости и домакини и създаването на атмосферата на щастливо преживяване с новостите, които се научават едни от други.

И тъй като децата организираха един великолепен футболен турнир между футболните клубове на своите училища, гостите, които гледаха играта и останаха доволни, като едни от най-големите професионалисти и познавачи на спорта, споделиха с деца и учители своите мисли за важното място, което спортът има в израстването – тялом и духом – на младия човек.

Деца и спорт

От казано и чуто можем да направим следните обобщения:
Истина е – навсякъде по света се сменят системи на организация и управление, партийни идеологии и държавна политика, но винаги си остават заветните мечти на родителите – да възпитат в малкия и любим човек в дома им характер, да го направят силен и издръжлив, устойчив и решителен… И всичките тези пожелания имат своите дълбоки корени в спорта!
Нашите гости посъветваха този процес на опознаването на спорта от децата да не се нито форсира, нито забавя, но да стане в края на краищата здрав съюз за цял живот.

Гимнастика и атлетика, футбол, баскетбол, тенис, единоборствата са добри в еднаква степен за развитие на качества като издръжливост,  координация, бързина на реакцията,  силна воля… С една дума практикуването на даден спорт превръща детето в силна, макар и все още малка и зависима от хората около него, личност.

Не се подвеждайте по правилото – децата на съседа отиват на баскетбол и моето дете ще отиде там – да си има компания из пътя… Ако вашето дете няма необходимите качества за даден спорт най-сигурния резултат е че то ще започне да ненавижда всички спортове, защото няма да изпитва радост от усилията си и от постигнати успехи при тези усилия. Хубавото в букета от спортове е това, че има избор за всеки човек, независимо дали е висок или нисък, с експлозивни реакции или бавен и стабилен, дали е решителен или е с хамлетов характер – да го направи или да не го прави…

Като начало – оценете характера на своето дете – казва ректорът на НСА Лъчезар Димитров – как се разбира със своите връстници , готов ли е да раздели радостите от успехите или мъката от загубата с другите или ги изживява скрито и в себе си… Така че ако детето ви има много приятели и леко завързва нови познанства – то е готово за колективните игри – футбол, баскетбол или волейбол и пр. Там победата се постига само при усилията на всички членове на отбора.
Ако детето е изразен лидер  и не е готово да “дели победата” с другите – по-добре е да се ориентира към гимнастиката, където винаги е сам със себе си на уредите, или може да играе тенис и тенис на маса, и да се чувства винаги отговорен сам за себе си и за победите и пораженията.

Важно значение има да се разбере отрано дали детето  “харесва себе си” на сцената на живота или на истинската естрадна сцена или на спортния терен, където ще бъде принудено постоянно да показва своето умение пред благоразположени или негативно настроени фенове на противниковия отбор.  Ако малкият човек отрано има поне малко воля и сили да изживява хладно и без да “губи нервите си” – в бъдеще ще му е по-лесно да засили тези качества. Но не би било разумно едно притеснително дете да се изведе прибързано на боксовия ринг, защото един срив може да остави отпечатък на душата му за цял живот.

Ако родители и педагози решат, че примерно тренировките по фехтовка могат да закалят характера у детето – това трябва да се прави много внимателно, постепенно и разумно.
Детският темперамент е особено важен индикатор за бъдещето на човека. Хиперактивните деца, трудните заради свояте избухливост, невъздържаност, желение да се сбият и наложот на другите наоколо често пъти докарват големи неприятности при развитието на човека в бъдните години. Затова ако такива деца започнат занимания в секциите на силовите спортове, ако те се приучат да влагат силата на своя характер само в разумни и регламентирани действия – младият човек може да спечели два пъти. Първият път като използува своята природна енергия, за да стане шампион и да чупи рекорди и втори път – да тушира у себе си предпоставките да се сблъска един ден със законите или с правилата на обществения живот.

За раними в психически аспект деца, за чувствителни натури ще бъде жестоко да се съревновават сред своите връстници – бойци по характер  и “непукисти” от най-висока нстепен. За тях са оптимални индивидуалните тренировки, например плуването. Водата успокоява и разкрепостява физиката и душевната скованост на човека..

И в края – не забравяйте, че наследствените фактори също са важна предпоставка.  Древната китайска мъдрост, че “ние продължаваме в нашите деца” е вярна .  И затова си припомнете кои са били вашите първи възторзи от срещите с кой спорт и какво е станало по- нататък… Не е обезателно да изберете същото, което сте харесвали вие навремето, но е все пак е важно да премислите сериозно всички тези въпроси, преди да заведете син или дъщеря в спортната секция на училището или в местните спортни центрове…

Климент Величков 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...