Спортни срещи в Чикаго – Искра Велинова – Шампион на Америка по гребане

Искра Велинова – Шампион на Америка – “Мастерс геймс”

Ако я видиш през девет планини в десета дори – веднага ще кажеш – това е спортистка!
Искра Велинова?  Да, това е Искра.

Искра Велинова - Шампион на Америка - "Мастерс геймс"Като ми се случи някой прелет  от Чикаго до Аризона, където Искра създаде от вече доста години свой кабинет по киропрактика в шикозния скотсдейлски фитнес, плувен, тенис и т.н. клуб “Ла Камариля”, често я намирам на едно от най-силовите изтезания…  В свободен от работа час – веднага сяда в модула на гребната лодка и започва съсипващите обикновения човечец “сухи тренировки”.
Но не и Искра Велинова. Който знае силата ѝ, не се притеснява за нея. Знам я от три олимпиади – Монреал, Москва и Сеул и от тринайсет спортни лагера по Ропотамо, Белмекен или Панчарево.
Веднъж, когато нашата многолюдна спортна делегация си чакаше “връзка със самолета”, който да ни върне в България, виждам как Искра небрежно се разхожда и се кани да пресече някаква забранена зона за “излитащи пасажери”. А един служител тича след нейната вечно късо подстригана коса и широки почти като гардероб, тренирани по мъжки,  плешки и крещи предупредително:
– Мосю! Мосю! Мосю!

Искра се спира, обръща се бавно и го измерва със своите 22 годишни по онова време, пълни с лепотата на планинското слънце очи, а оня замръзва:
О-о-о! Пардон, пардон мадам! Пардон мадам! Мадам…

За спортните постижения на Искра Велинова по България, Америка и по света се говори сред спортните хора от много време. . По-точно – от Олимпийските игри в Монреал през 1976-та. Тогава българското спортно гребане като че се изстреля в космоса. България ревна на света, че в спорта не е вече само борба и щанги, а стига и върховете на академични дисциплини.
Беше сензация – български лодки? Два златни олимпийски медала? Не може да бъде! Един Джон, вестникар  от Лондон, ме поздрави в пресцентъра – те били измислили гребането, сега жива английска лодка няма в олимпийската шестица. А българките имат шест! Две – златни!

На Монрелската Олимпиада Искра Велинова беше в екипа на четворката с кръмчия, заедно с Гинка Гюрова, Марийка Модева, Рита Тодорова, Надя Филипова, която се класира на четвърто място. На Московската олимпиада 1980 г. е вече в българския “сребърен” олимпийски екипаж на четворка скул с кръмчия. След бойкотираните от България Игри в Лос Анджелис през 1984 на “Сеул 1988” се състезава в четворка скул  и лодката им е четвърта на финала.

Искра Велинова /Балчева/ е сред онези български състезатели, които благодарение на своя спортен дух и железни принципи в подготовката се състезават дълги години сред изключително силната световна спортна конкуренция и печелят за страната  ни огромен престиж и много медали. През  седемдесетте и осемдесетте минали години на недалечното наше време тя печели в различни екипажи златни, сребърни и бронзови отличия в редица именити регати по света, на европейски първенства и на най-големите световни форуми, като Световното първенство през 1975 г. в Нотингам (четворка скул с рулеви, заедно с Верка Алексиева, Таня Владимирова, Станка Вакрилова/, Световното първенство пред 1977 г. в Амстердам (скиф), Световното първенство в Мюнхен през 1981 г. (двойка скул – с Анна Бакова/.

Била е 15 пъти шампион на България.

Повече от петнадесетина години, откакто е в САЩ, Искра Велинова е лицензиран специалист по спортен и терапевтичен масаж в Скотсдейл – Финикс.  Допреди година две, заедно с още две българки  издаваха не лошия българоезичен вестник “Български хоризонт” в Аризона.  

Продължава да се състезава и на ветерански регати, както и в т.н. „Мастерс” – комплексни игри по много дисциплини, които по сила и качеството на спортните си постижения и особено по значението си, постепенно се доближават до познатите ни големи световни спортни форуми.

Била е шампион на САЩ в своята възрастова категория на състезанията в щат Вашингтон /Сиатъл/, Ню Джерси, Масачусет, Тенеси. Става световен шампион за ветерани при участията си на регатите в Чехия, Белгия и Канада. В Едмънтън – Канада стана и носителка на златния медал на „Мастерс”. Това са  „Олимпийските игри” за ветерани, където спортистите се състезават в около тридесетина спортове – повече отколкото на познатите ни олимпиади. Помня, че на Вторите световни “Мастерс геймс” в Бризбейн – Австралия през 1994 г. бяхме 21 000 участници от цял свят в 35 спорта…  На 14 октомври 2009 г пък, на следващи Световните игри за ветерани в Сидней, Австралия, Искра спечели златен медал в гребането – скиф 1000 метра. През 2010 г. на  US ROWING MASTERS NATIONAL CHAMPIONSHIP на Cooper River в Camden Country, N.J, Искра спечели два златни медала. Стана шампионка заедно с американската си партньорка при двойките и в скифа.  Миналата година също спечели серия от победи. Както индивидуални, така и с екипи, сред които – с Николай Досев от Ванкувър /при ветераните се правят и смесени екипажи/, и с дъщерята на същия Досев, която също упражнява отдавна този спорт.

Искра Велинова е завършила  Националната спортна академия “Васил Левски” в София и е сред почетните гости на първата по рода си Среща на възпитаниците на този престижен  не само в България, но и по цял свят спортен университет! Добре дошли в Чикаго!

Голяма чест е за Българското Чикаго този форум с гости – ректори и преподаватели от България, с очакваните някои познати, други легендарни спортисти и треньори, като Искра и като Иван Абаджиев, които сега живеят и работят в Америка… Всички, които сме имали някакъв допир до спорта в България очакваме да срещнем много сродни по мисъл и характер хора и да споделим доброто и тревожното, което е сега на сърцето ни – като хвърлим поглед в миналото, като хвърлим поглед в бъдещето…
Близко е 28 април…
Ще се видим.
Ще видим…

Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго
За в. “България СЕГА”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...