МОДЕРНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ – АТИНА 2004

108 години след  възобновяването на Древните олимпиади през 1896 г. в Атина, това древно място, от което започва историята на много велики достижения на човечеството, става за втори път домакин на съвременните Игри.

МОДЕРНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ  - АТИНА 2004Всички го очаквахме през юбилейната стогодишнина- 1996-та, но тогава “Кока-Кола” от Атланта и пр. извадиха по-силни аргументи пред гласуващите за град-домакин  членове на МОК, отколкото разните там сантименти, и гърците загубиха. Ядосани,  мнозина от тях, живеещи из САЩ, откупиха страници от американските вестници и поместваха по време на Атлантската олимпиада гневни писания от рода на това: “Колко платихте?”;  “Да не мислите, че вие сте измислили Демокрацията?”; “Демокрация, История, Драма, Поезия, Математика, Философия, Музика – родено  на Балканите, а не в Холивуд…”

Атина направи една добра олимпиада, но днес, 8 години по-късно, някои им ги връщат тези хапливи думи: чу се и се написа дори, че днес гръцката икономика фалирала поради олимпийските дългове, а не от  световната банкерска криза. Не е изключена  тезата, че и българския икономически катаклизъм и американското цунами с жилищните заеми водят началото си от лошите гръцки организатори на стрелбата с лък и маратона по време на “Атина 2004”.

Все пак истина е, че гърците се охарчиха много, например, за едно “перо”  в олимпийския бюджет, което в последните 10 – 12 години става все по-многоглава ламя, наплашила всички, лапаща милиарди. Атина плати милиард и половина  долара за “безопасност”…

Игрите се проведоха от  13 до 29 август, 2004 година. Участваха 10 625 олимпийци от 201 страни, които се състезаваха в 301 дисциплини от 28 спорта.  Стадионите, залите, басейните и състезателните трасета бяха посетени от 3 875 479 зрители, купили си билети или акредитирани на специални места. Предаваха стотици телевизионни канали и радиостанции. Само американската   NBC  плати на МОК 793 милиона долара за да излъчва по 6 канала, седем денонощия  седмично, 24-часови олимпийски емисии!

Допинг-скандалите в Атина засегнаха най-сериозно домакините. Гърците очакваха златни медали от своите звезди в леката атлетика  Константин  Кентерис  – спринтьор с изключителен резултат на 200 метра  и Екатерина Тану, също спринтьорка, от която се очакваше победа на 100 метра  над  всичките бързоноги черни перли, с които се напълни атинският олимпийски стадион.  Само че надеждите  помръкнаха, след като и двамата бяха обвинени в инсценирана  пътна катастрофа, след която попадат в болницата, вместо в лабораторията за допинг-проби.

Много интересно е състезанието на стрелба с лък, което е на същото място, както през 1896-та година… Умелото свързване на съвремието с някои традиции от древните олимпиади придава неповторим чар на Игрите. Освен олимпийските медали, върху главите на победителите се полагат и лаврови венци…

Коя беше 201-та  Страна- Олимпиец?
Разбира се – Кирибати!

Както е известно,  в Организацията на обединените нации в Ню Йорк заседават   представителите на 193-те  страни, членуващи в тази най-мощна световна организация.  Но на Атинската олимпиада дефилират спортните  делегации на 201 страни, които правят Игрите действителният най-голям световен форум.

Дебютант-олимпийци в Атина бяха 200 и 201-те тихоокеански островни държави Източен Тимор и Кирибати. Източен Тимор е голяма работа – надрасъл е вече дори нашия Пловдив. Но Кирибати заслужава истинско възхищение за олимпийския си дебют.
Това е страната, от която започва денят! От там тръгва по света Новата година. Защото 33-те атола /20 от тях необитаеми/ с обща площ 726 кв.км. са единствената държава в света разположена и на двете полукълба на Земята – Източното и Западното. Има един остров, на който, ако легнеш на плажния пясък с глава просната  към Чикаго – тя може да си остане, така да се каже, съвременна глава, но твоите боси пети и палци ще са вече в бъдещето – в новия ден, който се ражда точно тук, в Кирибати! Неясно, нали, но и другите неща дето стават около нас не са по-ясни…
Азбуката на тукашните маори се състои от 13 букви, което оказва благотворно влияние върху тяхното здравe. Тук не се преуморяват от образование и работа. Основното занимание на кирибатите е да си почиват и да правят деца. По това, че сега гражданите на републиката са общо  97 333 души проличава, че те предпочитат повече да си почиват.
При тези дадености- подвиг, достоен за адмирации са усилията, благодарение на които бившият президент на страната Тебуроро Туто, сформира олимпийския отбор на Кирибати и го прати на Игрите в Атина!  

Но да оставим шегите настрана! Наистина участието в Олимпийските игри е достатъчно важно и значимо събитие, както казва Пиер  Кубертен,  за да не се съкрушаваме прекалено много,  когато нашите не са първи на всички финали. По това колко е узрял светът за благородни отношения и любов между хората и колко по-далеч сме от алчност и омраза може да съдим за зрелостта на човечеството.


Спортове в програмата на Атинската олимпиада

Спортни игри: Баскетбол, Волейбол /с  плажен волейбол/, Футбол, Хандбал, Бейзбол, Софтбол, Тенис, Тенис на маса, Бадминтон,  Хокей на трева.

Индивидуални спортове: Лека атлетика, Гимнастика /с художествена гимнастика и скокове на батут/,  Плуване / със синхронно плуване, скокове във вода, водна топка/,  Академично гребане, Кану-каяк, Ветроходство, Борба, Бокс, Джудо, Таекуондо, Вдигане тежести, Конен спорт, Колоездене, Спортна стрелба  /с  ловна стрелба/, Стрелба с лък, Фехтовка, Триатлон, Модерен петобой.


ОЛИМПИЙСКИТЕ МЕДАЛИ НА БЪЛГАРИЯЙордан Йовчев - халки - сребърен медал - Атина 2004

“АТИНА 2004”

ЗЛАТНИ
Вдигане тежести: Милен Добрев  /94 кг/
                          Мария Гроздева /25 м. малокб. пистолет/

СРЕБЪРНИ
Гимнастика: Йордан Йовчев /халки/

БРОНЗОВИ
Гимнастика: Йордан Йовчев /земя/
Стрелба: Мария Гроздева / 10 м.пневм.пистолет/
Ак.гребане: Румяна Нейкова /скиф/
                 Иво Янакиев /скиф/
Худ.гимнастика: Кристина Рангелова, Зорница Маринова, Владислава Тончва, Галина Тончева,
                        Жанет Илиева, Елеонора Кежова  /ансамбъл/
Борба: Армен Назарян /класическа, 60 кг./
Бокс: Борис Георгиев /64 кг/
Вдигане тежести: Величко Чолаков /над 105 кг./
Джудо: Георги Георгиев /66 кг./


ПЪРВИТЕ 10 СТРАНИ И БЪЛГАРИЯ

“АТИНА 2004”

СТРАНА                ЗЛ   СР    БР   ОБ
1. САЩ                  36   39   27    102
2. Китай                32   17   14      63
3. Русия                27   27   38      92
4. Австралия         17   16   16      49
5. Япония             16     9    12      37
6. Германия          13   16   20       49
7. Франция           11     9    13     33
8. Италия             10    11   11     32
9. Ю. Корея           9    12     9      30
10. Великобр.        9      9    12     30
—————–
33. България         2      1      9     12

РУБРИКАТА СЕ ВОДИ ОТ КЛИМЕНТ ВЕЛИЧКОВ, ЧИКАГО, В. “БЪЛГАРИЯ СЕГА”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...