Големите Игри – при Големите Пари

Светът е полудял! По-точно – световната икономика, която не може да се съвземе от разнопосочни катаклизми – ту от кризи, ту от разточителство! Но най-полудяли са икономиките на няколко “азиатски тигри” в новото преразпределение на световните богатства – Китай, Сингапур, Хонг Конг, Южна Корея, още и гигантската южноамериканска страна Бразилия и пр. Те са толкова силни вече, че посягат дори на най-големите спортни игри – олимпиади, световни първенства и други специални състезания. И си ги взимат…

Рио де Жанейро е домакин на Световното първенство по футбол през 2014 година.Което показва, че спорт и пари стават неразделни юнаци. Като че по спорта можем все по-ясно да усещаме накъде върви световното “имане”. Оказва се, че където има много пари – има и голям спорт и голми спортни фиести! По световния спортен календар ще го познаете…

Още са пред очите ни най-пищните Летни Олимпийски Игри “Пекин 2008”  /8 – 24 август 2008 г./, където се състезаваха 11 526 спортисти от 204 страни в 302 спортни дисциплини. Най- много златни медали спечелиха китайците – 51, общо 100 медала, но състезателите от САЩ имат 110 –  златни /36/, сребърни и бронзови отличия. България е на 42 място с 1 златен медал – Румяна Нейкова, гребане – едноместен скиф, 1 сребърен – Станка Златева /борба св.стил 72 кг/ и 3 бронзови – Явор Янакиев /кл. борба 72 кг/, Радослав Великов /св.борба 55 кг/ и Кирил Терзиев /св. борба 74 кг/

Чакат ни Летните Олимпийски игри “Рио де Жанейро 2016” /5 – 21 август/, за които Бразилия е приготвила бюджет от 14 милиарда долара

20-то Световно първенство по футбол от 12 юни до 13 юли – отново в Бразилия, което се готвят да гледат поне 2 милиарда хора, най-голямата световна аудитория за спортно, културно или каквото и да е друго добро събитие сред хората.

Първите Летни Младежки Олимпийски Игри, които имаха изключителното домакинство на Сингапур – 14 – 26 аавгуст  2010 г. И които ни дадоха малко надежда на нас, феновете на българския спорт, защото имахме успехи сред участниците, които бяха на възраст от 14 до 18 години: при щангите Боянка Костова – златен олимпийски медал в кат. до 53 кг., и Георги Шиков – също злато /кат. 85 кг/, Георги Цонов – бронз на троен скок, класиралите се на 4 място Галина Николова – висок скок, Джанан Ахмед – борба, св. стил, Йоана Дамянова – джудо, Денислав Суслеков – бокс, и класираните на 5 място Карин Околие – 200 м. гладко бягане и Анастасия Кисе – художествена гимнастика.

Световното първенство по плувни нспортове в Шанхай 16 – 31 юли 2011 г., преминало при “зашеметяващ интерес” според световните информационни агенции, където за пръв път Китай се нареди на първо място, каквото класиране очакма за себе си и в световната икономика след 2025 година… Там ни представи добре, по-точно отлично,  само легендарният  плувец, Петър Стойчев – златен медалист на 25 км в открити води. В това световно първенство участваха спортисти от 212 страни – повече от броя на държавите в ООН!

Световното първенство по лека атлетика в Дегу – Южна Корея, 27 август – 4 септември, току-що завършило,  където триумфираха американските спортисти с 12 златни и общо 25 олимпийски медала, следвани от Русия – 9 златни и общо 19 медала. Добре ни представиха нашите страхотни бегачки – Ивет Лалова, 7-ма на 100 м. гл. бягане – единствената бяла жена във финала, както и Ваня Стамболиева – 6-та на 400 м с препятствия, също като бяла лястовица измежду обгорелите от южното слънце свои съпернички във финала.

Световното първенство по лека атлетика, което отново се очаква да е в Азия, в Пекин през 2015 година, защото китайците като че най- оценяват ключевото значение на спорта за сърцето и душата на съвременните хора… също и за пълната кесия със жълтици в джоба…

26-та Световна Лятна Универсиада в Шънджън, на 25 минути с кола от Сингапур, която финишира миналия месец / 12 – 23 август 2011/  при небивалото участие на 8078 студенти-спортисти от 152 страни, Универсияда очаквано спечелена от Китай със 75 златни /от 306 възможни/  медала в 24 спорта. На тази Универсиада взе участие и нашият млад сънародник от Чикаго Тодор Паунов – Тоши, който се състезаваше от американския отбор по джудо, спорт в който спомогна за класирането на девето място, добро представяне, имайки предвид азиатското цунами в тази “азиятска територия”…


Моделът Сингапур

Но защо става всичко това буквално “като по книга”? Как така тия страни, които така настървено стават домакини на най-големите спортни събития по света,  израстнаха за 1 – 2 десетилетия от гладното си минало до днешното си богатство? Като че преди всичко с две неща: разум и трудолюбие!  Колко по-продуктивно е мисленето, организацията и отговорността на граждани и ръководители при тях, на работодатели и работници, на управници и управлявани! По различно от същите категории хора из други страни, където тамошното население се тресе от взаимно недоверие и корупция…

Ето ви и един пример, примерът на Сингапур, земя по-малка и от “човешка длан” но по-голяма с мозък и морал от много други държавици и народи…

Тук не ругаят, усмихват се.

Сингапурските родители смятат, че уроците не са достатъчни, за да превърнат децата им в съвършени зрели хора. Трябва повече да се възпитават децата, преди да са придобили лоши навици.

– Това ще им е от полза през целия живот, казва преподавателка в академията “Имидж” за добри съвременни маниери.

“Моля” е първата дума, която е научила дъщеря й на една година…

Въпреки шеметния икономически растеж, превърнал града-държава в една от най-богатите страни в света само за едно поколение, властите на Сингапур смятат, че жителите трябва да проявяват още по-голяма вежливост и напълно да забравят грубите обноски, наследени от миналото.

Подета е правителствена кампания, насърчаваща жителите да засвидетелстват едни към други повече приятелски жестове във всекидневния живот.

Уроците по етикет обикновено се преподават през училищната ваканция – през юни и декември и струват от 30 до 48 сингапурски долара – 16-26 евро. Родителите тук  имат възможности да ги плащат. С годишен доход от 35 924 американски долара (25 787 евро), Сингапур се нарежда на едно от челните места в света..

Курсовете по добри обноски обхващат децата още от 3-годишна възраст. В първо ниво се учат поздравите, във второ – как да се отговаря учтиво по телефона и “начините за овладяване на стреса”. Целта на третото ниво е да вкоренят ценности като честност и отговорност!

След тези уроци децата се стараят да покажат у дома добро държание на масата, добро отношение към братята и сестрите си или към домашните любимци.

Всички признават ролята на учителите и училището. Цивилизовано поведение? На това децата могат да бъдат научени най-добре от трето лице. Не винаги родителите знаят как да го направят.

Държавата се намесва във всичко. За добро.

Бюрата за запознанства отдавна не са нещо необичайно. Но намесата на държавата и превръщането на романтиката, женитбата и децата в гражданско задължение, което за нас  звучи наистина прекалено, за Сингапур е държавна политика.

Там, където правителството така и така се бърка във всичко, сега се предприемат опити за разпореждане и в най-интимната човешка сфера. С правителствено решение в Сингапур са открити шест агенции за запознанства, чиято цел е да намерят партньор на самотните юристи, банкери или предприемачи, които от сметките из разни банки и кантори нямат време сами да търсят…

Всъщност проблемът на държавата не е в мнобройните самотни хора, а в малкия брой бебета. Раждаемостта в Сингапур е една от най-ниските в света – малката държава е застрашена от изчезване на човешките ресурси.

Сингапур е плюс това буквално буре с барут от наличието на много и  различни етноси. Не всички раждат с еднакъв ентусиазъм. Правителството решава да стегне юздите и започва да инвестира активно в икономиката и образованието, особено в изостващите в културно отношение етноси.  За идеал се обявява малкото семейство, пропагандира се стерилизацията, абортите се разрешават до 6-ия месец. И страницата се обръща само за няколко десетилетия – Сингапур става най-богатата индустриална държава в региона. Но тутакси се проявява и обратната страна на успеха – днешните млади сингапурци са твърде концентрирани в кариерата си и оставят женитбата и раждането на деца на заден план. А и работата по 60 часа на седмица въобще не е необичайно явление за жителите на Сингапур.

В крайна сметка правителството осъзнава, че поданиците са станали жертва на перфекционизма си и създава специално ведомство, чиято единствена задача е да търси партньори на самотниците – с пиар-акции, панаири от типа на “Романтичен Сингапур”, разполага и със специална интернет-платформа.

Там се дават съвети от виртуални консултанти, има възможности за чат и за получаване на информация от официално сертифицираните агенции за запознанства. Тази дейност се спонсорира годишно с милиони. Освен това в гимназиите е въведен нов предмет – “Love Relations for Life”, в рамките на който дипломирани психотерапевти повишават компетентността на младите хора по отношение на любовните връзки и партньорството.

Няма престъпност. Има закони

Сингапурската икономика е пример за свободна пазарна икономика, която се развива с изключително бързи темпове. Доходът на глава от населението в страната е много висок, благодарение на некорумпираното общество, образованата и мотивирана работна ръка и утвърдената правна и финансова политика. Сингапурската икономика е силно зависима от експорта. Основните стоки, изнасяни от страната са високо-технологични продукти като полупроводници и потребителска електроника. Туризъм, петрол и транспорт на стоки по вода – това са основните източници на доходи за държавата. Там се намират най-големите резервоари за петрол в света.

Сингапур е космополитно общество, където хората живеят хармонично. Има китайци, индуси, малайци, малко европейци. Четирите официални езика в Сингапур са мандарин, малайски, тамилски и английски език. Английският е най-често използваният език и език, който обединява различните етнически групи. На децата са преподава на английски език в училище, но също така учат родния си език, за да не губят контакт с техните традиции. В Сингапур английският обикновено е смесен с други езици, особено малайски и Hokkien. Хората, които говорят “Singlish” не са запознати с точния произход на този език. Това е смесица от малайски и английски.  Хората са мили, любезни и усмихнати, масово искат да помогнат, ведри са, дружелюбни и отворени.

В това космополитно общество религиозната толерантност е много важна и я има. Има даоисти, шинтуисти, хиндуисти, будисти, мюсюлмани, християни и съответните храмове – католически катедрали, православни храмове, джамии, синагоги. Заедно с будизъм, ислям и хиндуизъм, днес християнството се счита за една от четирите основни религии. Средната месечна заплата е около 1600 американски долара. Стандартът е много висок и самите сингапурци казват, че това е скъпо място за живеене. Скъпо и невероятно красиво.

Земята в Сингапур е солена, по тази причина се внасят както дървета, така и почва за тях. Територията е малко – непрекъснато насипват и отвоюват части от морето. Земята не се продава – дава се под наем за 99 години. Строителството на всяка сграда трябва да завърши за 900 дни, иначе ти отнемат правото на строеж.

Никой не протестира. Никой не се опитва да постигне нещо с измама. Защото законите са точни, ясни и сурови. За всички. Няма престъпност. Има закони.
 

Климент ВЕЛИЧКОВ

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...