В ОДЕСА ПРЕДСТАВЯТ СТИХОСБИРКА НА МЛАДИ БЕСАРАБСКИ ПОЕТИ

Одеса, Украйна: На 6 декември 2014 г. в Българския културен клуб „Читалището“ към Генералното консулство на Р България в гр. Одеса се проведе поредната литературна вечер. За пръв път бе представена стихосбирка на млади бесарабски поети „Сърца на кръстопът“. Книгата се издава по инициатива на Български младежки клуб „Актив“ и с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

„Сърцата на кръстопът“ е уникална по рода си стихосбирка, която е събрала творби на 27 автора от Одеска област, Украйна и Молдова. Най-малкият поет е на 9 години. Всички те рецитираха стихотворенията си пред публиката и се запознаха един с друг.

Анна Митева, член на Български младежки клуб „Актив“:
„Идеята за издаване на тази стихосбирка не е случайна. Българаската младеж в Украйна има много таланти, част от които се проявяват в литературата. Изпратихме покани до всички училища, където се учи български език и има много българчета. Получихме много писма с творби, много от които намериха място на страничките на „Сърцата на кръстопът“. Те пишат за прародината си , за чуствата си, за природата, за езика и за всичко друго, което се намерило място вътре в душата. Смятам, че тези щастливи младежи сега ще имат голямо вдъхновение да пишат повече на роден български език. Подкрепяйки на тяхното творчество, ние оставяме част от нас на нашите потомци. Тази стихосбирка за пореден път показва, че заедно ние можем повече. Благодаря на всички активисти от БМК „Актив“ и лично на Юрий Граматик, президент на „Конгреса на българите в Украйна“ за успешната реализация на този проект“.

Литературните вечери, които се провеждат в Българския културен клуб „Читалището“ към Генералното консулство на Р България в гр. Одеса, са част от инициативите на Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Те имат за цел популяризация на българската литература сред младото поколение.

За повече информация и контакти:
Максим Димитров
Пресцентър

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...