11 начина да намалите усещането за стрес

Най-трудното в живота е да приемем, че нещата никога няма да бъдат такива, каквито сме се надявали. Да свикнем. Да осъзнаем, че една концепция, представа за връзка, за проект, която е обитавала ума ни и ни е изпълвала с надежда в продължение на месеци, дори години, никога няма да се реализира.

С това се е сблъсквал почти всеки. Тогава се налага да съумеем да приемаме нещата такива, каквито са и да преодолеем стреса, който ни създава мисълта, че една наша надежда не се е осъществила.

За тези моменти на разочарование може да се каже, че почти винаги предшестват щастие. Рано или късно след тях човек осъзнава, че не се е сдобил с това, което е искал, но после е получил това, от което е имал нужда.

Как да си помогнем в тях? Тук следват 11 начаина да се освободим от мислите, които ни натъжават, и да намалим усещането за стрес.

Създайте здравословно пространство за себе си. В моментите на разочарование се вглеждаме твърде продължително в детайлите на ситуацията, в която сме поставени, и не можем да обхванем с поглед цялата картина. Затова е полезно да отстъпим няколко крачки назад и да си изясним кои сме и къде се намираме в живота. Това може да стане с кратка почивка от работата и ежедневието. По време на пътуванията и ваканциите имаме възможност да мислим за себе си дългосрочно.

Осъзнайте, че трябва да приемете истината и да бъдете благодарни за това, което е. Да си благодарен означава да се радваш за всичко, което те е накарало да се смееш, да плачеш, да се учиш и да растеш. То значи да приемеш всичко, което имаш, и вероятностите, които са залегнали пред теб. Да откриеш силата в себе си да се изправяш пред следващите предизвикателства. Да вярваш на интуицията си.

Казвайте по-малко и дишайте дълбоко, когато се разгневите. Помислете и открийте причината, поради която сте разгневени. Помнете, че трябва да поправим себе си, преди да опитваме да променим другите.

Прощавайте. Това е единственият начин да освободим себе си от грешките на останалите. Всеки прави грешки.

Концентрирайте се само върху онова, което може да бъде променено. Разберете, че не всичко в живота е в контрола ни – има неща, които не можем да променяме или да разбираме. Живейте, забравяйте, гледайте напред и не губете време и енергия да се тревижите за неща, които не може да промените. Разгледайте отново възможностите си и предприемете действия, за да промените това, които не ви харесва.

Превърнете “сега” в свой основен фокус. “Сега” е моментът. Миналото е спомен, бъдещето – картина на въображението.

Помислете кои са особеностите ви, кои са грешките ви, недостатъците, и приемете факта, че животът е урок. Той е пътуване. Нещата се променят, но винаги ще бъдете себе си – никога не жертвайте истинската си същност заради някого или нещо.

Осъзнайте кое ви прави стойностен човек. Понякога това е особено трудно. Но щом го направим, се случват позитивните промени.

Обръщайте по-малко внимание на чуждото мнение. Повечето хора са склонни да съдят другите в опит да избягват оценката за себе си. Рядко се отбелязва, когато сме надминали социалните очаквания, но често се посочва, когато не сме ги изпълнили.

Заемете се да правите всичко с добрина. Много е важно да сме добри в живота. Всичко може да се направи по-ефективно, ако го правим с добрина. Ако изберем да бъдем добри всеки ден, можем да заживеем, изпитвайки по-малко стрес и по-щастливо.

Сортирайте доброто в живота. Търсете качествените хора, места, ситуации. Свързвайте се с тях и се освобождавайте от другите, които не смятате за такива.

obekti.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...