Разходка до Сърбия!

Здравейте,
Всеки един от нас несъмнено обича да пътува, за да опознава нови места.
Няма как (колкото и да ни се иска) непрекъснато да пътуваме, но ето едно добро предложение, което няма да ни струва скъпо – един уикенд при съседите ни, в Сърбия.

Дали ще тръгнете организирано ( с туристическа агенция) или просто палите колата и дим да Ви няма, едно е сигурно – пътя не е тежък, а границата лесно ще минете само с лична карта. Единственият недостатък на трипа до Сърбия са високите телефонни разговори, но ако сте се сдобили с предплатена карта SIMpatik тази тревога отпада.

За един уикенд може да видите толкова много, но разбира се избора е изцяло Ваш. Ето по-важните места, които според нас си заслужават разходката.

1. Пирот, град в югоизточната част на Сърбия, който притежава впечатляващо географско разположение – планините Стара планина, Влашка планина, Белава, Сува планина.
Градът предлага пърстра и многоцветна културна история, със забележителни православни църковни храмове като църквата Св. Петка, манастира на Св. Жорж. и Св. Йоан Богослов, датиращ от края на 14 век.
Пирот е известен още и с традиционните си ръчно изтъкани килими от естествени материи и вълна, които могат да се видят и закупят на почти всички търговски обекти в града.
 
2. Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия. Той се намира в южната част на Панонската равнина, на границата на Бачка и Срем, на брега на река Дунав.
Името на Нови Сад означава “нова колония”, “ново заселване”.
През 18-ти и 19-ти век, градът се превръща във важен производствен, търговски пункт, спечелил прозвището си – сръбската Атина. Градът е бил силно опустошен по време революцията през 1848 г.

Белград

3. Белград – столицата и най-големият град в страната, предлага интересни културни и архитектурни забележителности на своите посетители като Етнографския музей, Патриаршията, сградата на Скупщината (сръбския парламент), Народния театър, църквата “Свети Марко”, храма “Свети Сава”, бившия кралски дворец и др.
Вкусът на Белград ще усетите обаче чак като опитате прочутата сръбска скара. Най-подходящото място за това е улица „Скадарска”, или както я наричат тук – „Скадария”.
Друга задължителна спирка след скарата е една от най-големите забележителности в Сърбия – крепостта Калемегдан. Според исторически данни Калемегдан е част от крепостен град, датиращ от средните векове. По времето, когато градът е част от Османската империя, крепостта се сдобива с името „Калемегдан” – в превод: „замък”, „площад”. Една от най-атрактивните части на крепостта е средновековна часовникова кула, построена през XVI век. Калемегдан разполага с няколко наблюдателни кули и масивно каменно укрепление.
Освен на Крепостта можете да отделите от времето си и за разходка в едноименния парк Калемегдан.
Паркът е разделен на две части: малък и голям Калемегдан. Малкият Калемегдан помещава забележителен зоопарк, а големият – Военния музей, Музея на горското стопанство и други забележителности. Паркът изобилства от зеленина, красиви културни забележителности, китни кафенета, ресторанти и чудесни места за пикник и почивка сред природата и историческите забележителности на града.

Ниш, Сърбия

Последното ни предложение е:
4. Ниш е един от най-старите градове на територията на Европа, a и на Балканите, и от древни времена се смята за преходна “врата” между Изтока и Запада.
Интересни забележителности: площада на Освобождението; паметникът на освободителите; сградата на кметството, построена за седалище на Народната банка; Националния театър; Турската крепост от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско селище под името Нависос; дворецът “Бановина”, построен през 1886 г., седалище на Нишкия университет.

Обадете ни се на 02/400 1001, ако имате въпроси или искате да поръчате.

SIMpatik

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...