Британци вдигат прабългарско селище край Търново

Британци вдигат прабългарско селище край Велико Търново. Идеята е на английските заселници Нийл и Сара Патстоун, които имат фирма у нас.

Селището ще е край великотърновското село Хотница, което е посещавано от много туристи заради своите красиви водопади. Максималният му капацитет е от 44 души.

Велико Търново - Хотница водопади

Идеята на англичаните е къмпингът да е с 22 палатки. 12 от тях ще са във вид на хански юрти. Това са преносими палатки, изработени от овча кожа, която е много дебела и непромокаема. Задържа топлината през зимата и осигурява прохлада през лятото. Юртите са били използвани не само от прабългарите, а и от други народи, чиято основна дейност е била номадството, коментират запознати с проекта на британците.

Чужденците са подготвили предложение до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в старата столица. Засега инвестицията не е пресметната като сума, тъй като се чака становището на еколозите.

Одобрението от РИОСВ е необходимо заради належащ сондаж на минерална вода в района на Хотница. Когато бъде направен, нетрадиционният обект ще бъде захранен с лековитата течност. Ще се търси ново, неразработено находище, а дебитът ще е максимум до 2200 литра в минута.

Отпадните води пък ще се обработват чрез модулни филтри и ще се ползват за поливане на принадлежащите към къмпинга градини.

trud.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...