Пръстенът и неговото значение

Пръстени носят всички – мъже и жени, стари и млади. Психолозите изясниха, че огромно значение има не само самият пръстен, но и на кой пръст се носи. По такъв начин собственикът на пръстена иска да съобщи на заобикалящите го някаква информация за себе си. Каква? Сега ще узнаете.

Халка на безименния пръст – естествено е в най-популярната графа – “семейно положение”. Слага се на безименния пръст на дясната ръка (или на лявата, както е прието при католиците). В началото този обичай се е появил още при древните египтяни, които са вярвали, че именно от безименния пръст започва “любовната артерия”, която води директно към сърцето. Затова народът на фараоните е носил венчални халки от най-различни метали, стъкло и даже керамика. Предпочитанията към метала възникват по времето на Древен Рим – появява се традиция съпрузите да си подаряват железни или бронзови халки, в знак на нерушимост на брачните връзки. По-познати са ни златните брачни халки, които се появяват по ръцете едва през III-IV век.

Бележка в графа “власт” се поставя на показалеца. На снимката се вижда ярък пример на такъв пръстен – печат с надпис “Veni, vidi, vici” (дойдох – видях – победих). Украсеният с халка пръст е знак за силен характер, гордост и стремеж към власт. “Пръстен на властта” на дясната ръка свидетелства за разсъдливост, пръстен на лявата ръка – по-скоро за мяния за величие и склонност към истерия. Халка на показалеца са носили много от известните владетели и пълководци – Цезар, Иван Грозни, кардинал Ришельо, Хенри VIII. Последният, всъщност по принцип носи пръстени само на показалците, при това и на двата – с тях е запечатан на всички портрети този велик монарх, реформатор, параноик, женен шест пъти.

Определението “аз съм красив!” се поставя на средния пръст. Най-дългият и разположен на централно място, по най-добър начин украшението там демонстрира колко се харесваме. Агресивното превъзходство на пръстена върху средния пръст се сменя най-често с вежливото чувство за себедостойнство и простимо самовлюбване. Именно на средния си пръст е носила пръстен Мерилин Монро, когато е възпяла брилянтите. Между другото размерът на камъка в този случай има значение – колкото по-голям и видим е пръстенът, толкова по-силно притежателят му се опитва да убеди околните в своята неотразимост.

Пръстенът и неговото значение

Любопитно, но именно на средния пръст се е носил легендарният пръстен на Всевластието от трилогията на Толкин. Запитайте се с какъв жест ще приветства войската на противника Саурон, ако му отрежат пръста.

Пръстен на палците на ръцете заслужава особено внимание, особено ако е на мъжка ръка. С такива палци, подобно на автостопа, мъжете подават сигнал “искам внимание!”. По мнение на психолозите, главното желание на собствениците на такъв пръстен е да се самоутвърдят и най-вече в сексуален план. Мнението им по този въпрос не се променя вече две хилядолетия. Още древните гърци и римляни са считали, че големият палец е символ на фалоса и са носили там железни халки за защита на мъжката си сила.

Кутрето – най-миниатюрната страничка на нашия паспорт – ръката. Мястото стига точно толкова, колкото да поставим “кърлежа” в графата “творчески способности”. По информация на женското списание, пръстен на кутрето е най-честият спътник на актрисите, художниците, моделите. Марлене Дитрих е предпочитала такива пръстени по всякакъв повод. Но дори пред вас да стои човек, който не е свързан със света на изкуството, халката на кутрето подсказва, че притежателят му е интересен и способен да излезе от общоприетите рамки.

В последно време може да говорим за халки по пръстите на краката. По принцип подобни атрибути носят предимно обаятелните момичета и подрастващите тинейджъри. Както се оказва, независимо на кой пръст е разположен пръстенът, той говори за желание да се откроим и явно завишена самооценка. Психолозите са единни – такъв човек не може да живее без вниманието на другите, особено ако пръстенът е на всеобщ показ.

В времето на Средновековните европейци с удоволствие са украсявали фалангите си и първата фаланга на палците – така са запечатани на портрети видни красавици, обсипани с миниатюрни халкички. Не е исключено да се върне тази мода – неотдавна Жан-Пол Готие създал “пръстен за крак” за първата фаланга – екстравагантно и удобно съчетание за украшение с оформения маникюр.

Но да се върнем към класиката. Ако пред модните нокти предпочитате класическите пръстени, желателно е да не забравяте няколко прости правила при избор на украшението:

* пръстени с овални, изтънени камъни придават на ръката изящество;
* широките пръстени с големи камъни не подхождат на жени с нисък ръст, както и на жени с прекалено тънки или не достатъчно дълги пръсти;
* тънката халка е по-добър избор за девойки пред масивния пръстен;
* да се носят няколко пръстена на един пръст се счита за лош избор;
* масивни пръстени със скъпоценни камни не е прието да се носят денем.

Регина Райтова

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...