5 любопитни факта за любовта

Любовта действа и като наркотик, и като обезболяващо, и като сърдечен стимулатор. Всичко това е доказано в поредица изследвания.

1. Любовта действа на мозъка като кокаин
Изследователи, изучаващи влиянието на любовта върху човешкия мозък, открили, че сивото вещество реагира на романтични чувства както при приема на доза кокаин. Тогава мозъкът освобождава необичайно голямо количество такива химически вещества като норадреналин, допамин, адреналин и окситоцин. За всички тези вещества е характерно усещането на еуфория.

love couple

2. Мозъкът реагира различно на любовта и на секса
За да си изяснят има ли разлика между любовта и сексуалното влечение, изследователите наблюдавали активността на мозъка на романтично влюбени и на невлюбени, които са обзети от еротични фантазии. Резултатът е следният: сексуалното влечение е свързано с онези области от мозъка, които контролират жаждата и глада, докато любовта активизира участъците, които са свързани с различен вид пристрастия, наркомания и приповдигнатост.

3. Любовта е естествено болкоуспокояващо
Любовта е едно от най-недооценените болкоуспокояващи в света. Двойките, които винаги ходят прегърнати, имат значително увеличаване в организма си на окситоцина. Това е вещество, което помага на тялото да облекчи болката и понякога може напълно да премахне главоболието. Друго изследване показа, че когато влюбените се държан ръка за ръка, намалява нивото на болка и стрес. Нещо повече, при силна емоционална връзка не е задължително партньорите да са заедно, за да изпитат обезболяващата сила на чистата любов. На участиниците в един от експериментите просто показали снимки на любимите им хора и у тях равнището на болезнени усещания рязко намаляло в сравнение с контролната група, на която не били показани никакви снимки.

4. Когато влюбените се гледат един друг, сърцебиенето им се синхронизира
До този извод стигнали изследователи от университета в Дейвис, щата Калифорния. Те накарали няколко двойки да се гледат в очите без да откъсват поглед един от друг в продължение на три минути. Учените следили пулса им и се оказало, че сърцебиенето на двамата влюбени се синхронизирало. Интересно е, че сърцата на жените били склонни да се нагаждат към ритъма на мъжкото сърце по-често, отколкото обратното.

5. Синдромът на разбитото сърце е реална болест
Стресът от раздялата може да се окаже толкова силен, че да доведе до физически увреждане на сърцето. При най-тежките случаи се засяга сърдечния мускул, което може да бъде фатално, макар и в редки случаи. Симптомите на разбитото сърце са болка в гърдите, неравномерно сърцебиене и затруднено дишане, което погрешно се възприема като инфаркт. Всъщност този синдром може да порази всеки, дори много здрав човек.
БГНЕС

 

You may also like...