Как да подберем дрехи, подходящи за различен тип пътувания?

Труден въпрос, на който лесно можете да откриете отговор в съветите на Весeлка Крачунова, дизайнер на VHK Fashion. Тя самата е запален пътешественик и често пътува както по работа, така и за удоволствие. Като съвременна жена, непрекъснато ангажирана с пътувания по света, дизайнерката обръща специално внимание на неизбежните въпроси за подбирането на дрехи, свързани със спецификата на различен тип пътувания.

Ето и какво Ви предстои да научите:
Как най-точно да подберете дрехите в багажа си спрямо целта на пътуването, независимо дали то е по бизнес, за почивка или комбинирано?
Как да се съобразите с разликите в сезоните и климатичните особености?
Кои са подходящите материи и кройки? Как да подберете аксесоарите – обувки, чанти, бижута и др.
И още полезни съвети, трикове и идеи от дизайнерката Веселка Крачунова.

За да изберете правилните дрехи при пътуване, първо трябва добре да проучите климатичните условия на мястото, където отивате и, разбира се, да вземете предвид целта на пътуването. Най-сложно е, когато целта е комбинирана – бизнес с удоволствие и отивате на климат много различен от този в момента на вашето местоживеене. Ще започна с най-трудното, като дам пример от моя живот. Трябваше да пътувам за Маями през зимата при това със смесена цел. Първо имах бизнес срещи и обучение след това ме очакваха удоволствие и почивка на круизен кораб пътуващ из Карибите. В България беше минус 25 градуса със сняг и лед, а аз отивах на + 25, 30 градуса.

Първо определих бизнес облеклото. Задължително костюм от три части, а може и четири – пола, панталон, рокля и сако в цвят, който съответства на климата. В случая климатът е топъл и избрах актуалния цвят пудра или nude, както още го наричат, а може да изберете и бяло, но това е цвят за смели хора, защото се цапа доста. Ако отивате на студено избирате по-тъмни цветове. За Маями можех да избера и нещо ярко, но трябва да прецените правилно колко сериозна е работата Ви и как искате да бъдете възприети. В никакъв случай не залагайте за делова визия на десени с цветя и точки! Разрешени са фини райета, но не препоръчвам карета.

бизнес облеклото

Материите на костюмите за път не бива да са естествени, защото дрехите Ви ще се мачкат непрекъснато. Изберете микс от вискоза и трико punto, която ще пада добре и няма да се мачка. Кройката трябва да е изчистена, удобна и да не очертава прекалено извивките на тялото, дори то да е перфектно. За деловия стил е абсолютно забранено да излъчвате прекален сексапил! Изберете панталон със зашити ръбове, за да не се чудите дали ще объркате ръба при гладенето и ще имате вместо един – два ръба. Такива панталони стоят по-добре и оптически издължават и прибират силуета. Роклята и полата трябва да са с дължина около коляното.

Към костюма добавете една класическа риза в бял цвят и няколко леки копринени блузи от вискозна коприна, които не се мачкат. Така ще имате поне 5 възможни комбинации за различни визии. Забравете големите деколтета и голите гърбове. Използвайте роклята за вечерите като добавяте ефектен шал или красиви бижута. За през деня заложете на обувки с нисък ток, но не равни, а за вечер обувки с висок ток. Тук можете и да прекалите с височината, но само вечер! Цветът на обувките нека е тъмен и най-добре – класически черен, който е стилен и отива на всичко. Същото важи и за студеното време, но както казах с други цветове и други материи. Правилата са същите само тук трябва да добавите красиво и изискано палто с дължина до под коляното или до глезена. Кожените палта не са подходящи за бизнес визия, освен ако не сте много богата дама или директор, генерален мениджър, собственик на бизнес и т.н.


Ще обрисувам и друг тип пътуване, което усложнява ежедневието и подбирането на дрехите. Бизнес пътуване за 24 часа, през които трябва да летите рано сутринта със самолет, кацате и веднага започвате работа, след което имате бизнес обяд, срещи и вечеря в изискан ресторант и продължение с посещение на бар в по-непринуден тон. Ето това се казва предизвикателство! Няма време за смяна на дрехи! На помощ идва един топ модел от линията Traveler by VHK Fashion от 2014 г., който се състои от рокля и сако, изработени от плътна силно стегната, еластична материя в бяло и черно. Може да се носи с ниски обувки, стилно и делово със закопчано или разкопчано сако с цип, а когато дойде вечерта събличате сакото и „Уау!” Изненадата е рокля с едно рамо! С много високи обувки тя е достатъчно стилна и изискана с нотка сексапил. Може да пътувате само с малък куфар тип троле и бизнес чанта – елегантни, стилни и необременени от много багаж. До тук с бизнес визията! Да добавим само, че бизнес дрехите Ви трябва да бъдат предварително изгладени добре и прибрани на закачалка в отделен калъф. Да се поставят най-отгоре в куфара и задължително да си носите ролка за обиране на власинки особенно през зимата.


Отиваме към спортно елегантната визия предназначена за ваканционното време. В моя случай отивах на круиз. Запомнете, че на круизен кораб не разрешават използването на ютии в каютите. Това означава, че трябва да изберете максимално немачкаеми материи. Има и друг проблем. На тези кораби обикновенно се изисква официално облекло за вечеря и много официално за капитанската вечеря. Има и круизни кораби, на които можеш да ходиш по-спортно облечен. Трябва да проверите предварително. Същото важи и за почивка в хотел, в който сте на база all inclusive. Има тематични вечери и ако хотела е с повече звезди, е добре да сте по-елегантни на вечеря. Ако ваканцията Ви е в движение и всяка вечер или всеки ден сте на различно място, тогава преценявате според нивото на заведенията, които ще посещавате. Непременно се информирайте предварително, за да не изпаднете в неловка ситуация и да се чувствате не на място. Ще си развалите настроението, не за друго!

На лятна ваканция

На лятна ваканция трябва да вземете задължително леки дънки и къси панталонки. Ако сте любителка на панталоните, вземете един шарен over size (много широк) панталон. Тук са разрешени всички видове ефекти – точки, цветя, райета, карета и т.н. Колкото повече цветове, толкова повече възможности за комбинация. Много подходящ е модел от Traveler by VHK Fashion костюм от три части: панталон, потник и късо сако от тафта в черно, сребърно, бяло и червено. Може да комбинирате панталона през деня с различни потници и блузи, а вечер с официален топ и високи обувки. Ако обичате да носите повече рокли и поли, важи същият принцип за цветовете. Кройките трябва да са свободни и удобни, дълги или къси според вашето желание и телосложение. Съветът ми е да имате една дълга много свободна рокля, която може да носите през деня с равни обувки, чехли, сандали, дори с джапанки, а вечер с един ефектен колан, красив шал или бижу да носите с високи сандали или актуалните гладиаторски летни ботуши с висок ток. Другата рокля трябва да е къса и отново свободна.

Запомнете, че е много важно да си определите няколко цветови гами, в които да сте издържани по време на Вашето пътуване и вземете само чанти и обувки в тези гами или максимално подходящи. Ограничете се в една голяма мулти функционална чанта в подходящ цвят и не повече от 2 малки официални чантички. Същият принцип важи и за шапки, шалове и бижута. От бижутата, перлите са винаги подходящи и за делови стил и за официален.

Едно бяло сако, дънково яке и финно кожено яке – всичките в къс вариант и вталени, ще Ви свършат добра работа. Добавете към багажа за ваканцията си няколко потника, фини копринени блузки и задължително шапки и шалове! Не тръгвайте и без слънчеви очила. Всичко това, повярвайте, може да вместите в разрешените 23 кг. багаж за самолет! Ако пътувате с кола може да не се ограничавате толкова много. А ако не искате да сте ограничени въобще, тръгнете така както Ви се иска, дори това да са едни дънки, тениска и джапанки! Най-важното са хората около Вас и вашето удоволствие!

fashion.bg

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...