Ученик от Пловдив стана математик номер 1 в Европа

Гений от Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс.

Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика, съобщи „Марица”.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми, и получи покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди и среща с лауреатите. Зрелостникът взе парична премия от 5000 евро и право за участие в Стокхолмския младежки научен семинар 2014.

Заедно с него европейското жури е отличило и другите трима български участници – Григори Матеин от столичната Немска гимназия, Васил Василев и Марин Шаламанов от Националната природоматематическа.

В надпреварата в Полша са взели участие 110 млади изследователи от 36 страни, които вече са отличени с награди на национални състезания. Те са в областите природни и социални науки, математика, компютърни и инженерни науки, медицина. Конкурсът има за цел да подкрепя и насърчава младите хора да избират кариера в сферата на науката и изследванията.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

През лятото 18-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света. Това се случи по време на участието му в 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI в Масачузетс. За да бъде допуснат до участие в елитната академия с 80 избраници от цял свят, той е преминал през сериозна селекция.

Петър открива грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг. До този момент тя се е считала за нерешима, но Петър намира доказателства и стига до края. Казусът е от областта на математическата теория, но въпреки многократните опити никой в световен мащаб досега не е откривал точното решение. След блестящото си представяне пловдивският математически гений получава покана да следва с пълна стипендия в Масачузетския технологичен институт.

Тази година е изключително силна за Петър. Тя му донесе бронзов медал от Балканиадата по математика и еквивалент на сребърен от Всерусийската олимпиада. Заради отличните си резултати той е сред шестимата стипендианти на Клуба на IT мениджърите в България.

actualno.com

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...