10 неща, които промениха пътуванията!

Нещата от ежедневието ни като технологии, удобства и въобще всичко най-малко, често биват приемани за даденост! Ето 10 важни открития през годините, които направиха живота на пътуващия човек значително по-приятен 🙂
 
През 1911г. е създадена пътната маркировка. Сега дори това ни изглежда много просто, но не е така преди Едуард Хайнс от щата Мичиган в САЩ да предложи пътните настилки да бъдат маркирани, за да се раздели трафикът. През 1911 г. Ривър роуд се появява първият маркиран път в света, вдъхновен от камион с мляко, оставят бяла линия по трасето си.
1970г. – куфарът на колелца. Когато Бърнард Садоу развива идеята, той среща големи трудности да я продаде. Водени от навиците си, хората отказват багажът им да се влачи след тях. Нека сме благодарни за това огромно улеснение при тежките багажи.

1912г. изобретен е автомобилният стартер. Представяте ли си що за изтезание е било всяка сутрин да “палиш” колата с манивела. През 1912 г., вероятно след години на ужасни болки в ръцете и гърба, Чарлз Кетъринг създава първия електрически стартер.

1946г. раждат се кредитните карти. Кешът е цар до момента, в който Джон Бигинс изобретява нов начин на плащане за банка в Бруклин, Ню Йорк. Клиентите купуват стоки с карти, а продавачите предават касовите бележки в банката, откъдето си вземат парите. Тя пък ги тегли от сметките на купувачите. Благодарение на това днес пътниците разполагат с парите си навсякъде и по всяко време.

1973г. първо обаждане по мобилен телефон. Прави го създателят на телефона – американецът Мартин Купър. Прототипът прилича на тухла, но отваря пътя за безпрецедентна ера в комуникациите. Хората занапред могат да бъдат откривани навсякъде по всяко време.

1978г. първи списък на защитени обекти на ЮНЕСКО. Той предоставя на човечеството официален каталог на най-ценните паметници, които трябва да бъдат посетени. В началото спъсъкът включва десетина обекта. В момента в него има 981 забележителности от всички континенти.

1996г. дебют на резервациите по интернет. Лансирането на Expedia.com създава конкуренция на пътните агенции, които до момента единствени правят резервации за полети и хотели. Пътниците вече могат сами да сравняват цените и да си “букват” престоя. Оттогава насам са създадени стотици сайтове за резервации.

1998 г.: забраняват пушенето в самолетите Сенаторът Франк Лотенберг от Ню Джърси внася предложение за забрана на цигарите при полетите в САЩ. Пушачите продължават и досега да недоволстват, но забраната все пак устоява.

1999г. идват смартфоните и е въведено еврото. Благодарение на новото поколение телефони всеки пътник има достъп до интернет и може да ползва социалните мрежи, както и много други приложения. И макар споровете за ползата от еврозоната да продължават, едно е ясно – европейската единна валута създава много удобства за пътуващите.

2002г. се появява и световния адаптер. Сешоари, фотоапарати, лаптопи, телефони – повечето туристи са изпитвали отчаяна нужда да използват някой от тях в чуждестранен хотел. В света обаче имаше 12 стандарта за контакти, преди швейцарската компания SKROSS да създаде световен адаптер.

SIMpatik


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...