Испания: Да живееш под скала!

Някои градове впечатляват със смайваща природа, други с архитектура, но има и такива, които притежават и двете!

Малък и китен град в Испания, с едва едва около 3 000 жители, но по-известен с къщите си, издълбани в гигантска скала.

Добре дошли в Сетенил!

С живот под мрежа от пещери и над река Трехо това е извор на история от населявани още преди хиляди години пещерни домове.
Учените считат, че етимологията на названието Сетенил е свързана с военни събития, тъй като думата произлиза от “septem nihil”, което буквално означава „седем пъти без резултат”. Именно толкова били неуспешните атаки на римляните, на които устояли жителите на града.

Живописният Сетенил се разпростира на 82 квадратни километра, като в миналото къщите са били и използвани за винарска изба. Всяка улица е различна и понякога посетителите могат да се почувстват застрашени от големите камъни, висящи над главите им, но няма място за тревога.

Испания: Да живееш под скала!

Сетенил има какво да предложи на своите гости. Тесните улички на градчето са кошмар за шофьорите, но благословия за пешеходците, които искат да се разходят из тях и да открият красотата им. Някои от къщите са напълно покрити от скали и представляват невероятна гледка и подслон от жаркото слънце. Те са обзаведени като всички други домове в селото, но имат много повече чар и в тях винаги е прохладно.

В града може да опитате хубаво вино, както и световно известни деликатеси като чоризо и сердо.

SIMpatik.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...