Нощта на театрите – София – 2013

На 14-и септември ще се проведе първата у нас Нощ на театрите.  В програмата са включени повече от 80 събития (спектакли, премиерни представления, уъркшопи и др.) от над 50 участници (театри, театрални формации, независими артисти, музиканти, клубове, ателиета, кина и др.).

„Стари времена” по Харолд Пинтър в Театрална работилница „Сфумато”

Специално за Нощта на театрите, на 14-и септември театрална работилница „Сфумато” ще отвори вратите си по-рано от обикновено, за да представи спектакъла „Стари времена” на младия режисьор Васил Спасов. Енигматичната пиеса, в която непрестанно се преплитат минало и настояще, реалност и иреалност, ще срещне зрителите с трима души (в ролите Мариана Бонева, Яна Бобева и Йордан Ръсин) – търсещи и борещи се срещу все по-клаустрофобичния свят. Ще успеят ли да намерят Себе си в руините на другите и да разберат къде се намират, ще могат ли да възкръснат като фeникс от пепелта или ще се разпръснат като прашинки с вятъра – отговорите на 14-и септември от 17:00 ч. в камерната зала на „Сфумато”. Билетите са на цени 10/6 лв. и могат да бъдат закупени от www.bgbileti.com или на касата на театъра.

Глътка свеж въздух и неподправено настроение от Театър-лаборатория „@лма @лтер”

Лудо шоу, пъстрота, невиждана фиеста и много танци или иначе казано „Ах, Бродуей, Бродуей” – така ще започне своето участие в Нощта на театрите Театър-лаборатория „@лма @лтер”. Часът на срещата е 19:00 ч., мястото – театралната зала на Софийски университет, до Ректората. Единственото изискване – добро настроение и запетайка… на лявата ръка.

По-късно програмата ще продължи с импровизирано издание на музикалните импровизации „@lma @lter Session” – от 21:00 ч., „Нощен ДИНГ” – от 23:00 ч. и „Краят на играта” – от 00:00 ч.

Бъдете готови не просто да гледате представленията, а да се случите заедно с тях. И ако случайно сте гледали някое от тези представления – не забравяйте, че всяко представление на  „@лма @лтер” се гради на принципа „тук, сега, с тези хора, на това място”.

Между бруталната любов, гласовете на протестите и от първо лице за ХИВ-вируса в Център за култура и дебат „Червената къща”

В Център за култура и дебат „Червената къща” можете да съпреживеете провокативния, страстен, еротичен, напрегнат и нестандартен спектакъл „Клер & Мадам & Соланж. Игра на любов и смърт”, донесъл  награда “Икар” в категория „Дебют” 2013 на Иво Желев и Силвия Станоева. Какво се случва между влюбванията, оргазмите, целувките, сълзите, спазмите и желанията и ще доведе ли бруталната любов до смърт – ще ни покажат Касиел Ноа Ашер, Иво Желев и Силвия Станоева от 18.30 ч. Билетите са на преференциална цена от 7 лв.

Защо и как протестират хората, чийто гласове няма да чуем от ТВ екрана? Това е водещият въпрос за студио за документален театър „Вокс Попули“ и Протест.mp3 Този път театърът се случва едновременно със събитията, които представя. Изследвани са различните гледни точки към протеста през разказите на хора извън прожектора на медийното внимание. Протест.mp3 e сценичен опит на Милена Ерменкова, Милко Йовчев, Боряна Пенева, Петко Каменов, Стефани Ханджийска, Пламена Пенчева и Вера Молова върху аудио материали, събрани и възпроизведени от участниците във „Вербатим клас“ през март 2013. Влезте и вие в тълпата, за да разберете уличните протести – от 21:00 ч. в „Червената къща”. Цена на билета – 5 лв.

В 23:30 ч. театралната постановка „Заполярная правда (Истина… отвъд полярния кръг)” на Сдружение „Реплика” (София) и театър „Йозеф Бойс” (Москва), ще ни отведе в един от най-студените и екологично замърсени градове на света – Норилск, Русия. Там с вируса на СПИН са заразени 7 от 10 момичета и момчета. Пиесата е написана на базата на реални интервюта с хора, носители на ХИВ, и поставя въпроси за границите на Бога, за истината, за явлението ХИВ и за промяната в мирогледа.                                                                                                                        
Резервирайте вашите билети на промоционални цени за „Клер & Мадам & Соланж. Игра на любов и смърт”, Протест.mp3 и „Заполярная правда (Истина… отвъд полярния кръг)” в рамките на Нощта на театрите в Център за култура и дебат “Червената къща”, ул. “Любен Каравелов” № 15, на тел. + 359 2 988 81 88 или на e-mail: info@redhouse-sofia.org.

Как се решават проблемите и как се побеждава тревогата показва Театър „Сириус” с много хумор и любов в ОКИ Красно село

Студийният театър „Сириус” към Общински културен институт „Красно село” се включва в Нощта на театрите със своя спектакъл за възрастни „Сто грама тревога”,  посветен на Александър Стоилов, на всички мечтатели и на аристократите на духа. „Сто грама тревога” разказва за Големите проблеми на Малкия човек и борбата с тревогите, която може да е успешна единствено с много хумор и любов. Представлението започва от 19 часа в зала „Елит”, входът е свободен. 

Богата програма за всички сетива във Vivacom Art Hall

На 14-и септември VIVACOM Art Hall ще се утвърди за пореден път като пространство за съвременно изкуство и иновативни идеи.

От 13:00 ч. там ще започне детският спектакъл „Да живеят приказките”, представен от театрално студио „Звездни мигове” и Дворецът на децата.

Между 16:00 и 18:00 ч. платформа „Нови драматургии” е подготвила програма за ценители – „Казвам се Жером Бел”. Очаквайте филмова прожекция и презентация на работата на популярния съвременен френски хореограф Жером Бел.

В 19:00 ч. може да гледате РЕД – театрален спектакъл на Радослав Йорданов, базиран на текстове на Ерик Богосян. Бъдете готови да ви бъде открита потресаващата истина за реалността, пречупена през кривото стъкло на гротеската и иронията. Забавлението е гарантирано.

От 22:30 ч. ще бъде представен спектакълът на Театър „Слон” – „Омагьосаният файтон”. След дългогодишни успешни гастроли по Европейските сцени и отличия от международните фестивали в Ипър (Белгия), Патра (Гърция), Абакан (Сибир), Магнитогорск (Урал), Рязан и Рибинск (Русия), Истанбул (Турция), Подгорица (Черна гора) и др., спектакълът най-накрая ще бъде показан и на българска публика. Не пропускайте „Омагьосаният файтон” и се насладете на един уникален синтетичен спектакъл, обединяващ в себе си изразните средства на танца, пантомимата, кукления театър.

Между 10-и и 15-и септември, от 11:00 до 20:00 ч. ще можете да посетите и изложба с истински полски театрални афиши.

Достъпът до всички събития във VIVACOM Art Hall в рамките на Нощта на театрите е безплатен.

Брейк шоу и трактовки по вечния въпрос „Да бъдеш или не” – само в One more Кино

В Нощта на театрите в One more Кино ще отстъпи сцената си на хип-хоп активистите от Art From The Heart, които ще открият вечерта с брейк шоу, последвано от уъркшоп. Започнали преди 14 години, днес Art from the Heart имат множество състезания, награди и призови места зад гърба си. Важна за тях посока в развитието им е създаването на танцови представления и както сами споделят, една от любимите им дейности свързани с хип-хопа е да разкриват магията на брейк танците и бийтбокса пред публика и да не спират да развиват хореографските си умения. Входът е свободен, началото е в 19 ч.

По-късно „Пощенска кутия за приказки” ще представи свое специално издание заедно с актьорите Иво Аръков, Биляна Петринска, Стефан А. Щерев, Ирмена Чичикова, Дарин Ангелов, Антоний Аргиров, Мартина Вачкова, Силвия Петкова, Александър Сано и Станимир Гъмов. Темата е най-популярната театрална фраза за всички времена – „Да бъдеш или не”. Писма по темата можете да изпращате на kutiazaprikazki@abv.bg до 10.09.2013г. Вход свободен, начало: 21:00 ч.

Сънища, про3ташки неща и въздействащи поетични музикални текстове в „Студио 5”

В 17:00ч. на 14 септември в „Студио 5” театрално студио “Теди” ще представи премиерния си спектакъл “Сънчовци”.  Автор на спектакъла е Явор Костов, а музиката и режисурата са дело на Тодор Янкулов. Светът на Сънищата е една паралелна реалност, в която възрастните са деца, а децата – възрастни. Какво ще се случи  при среща на две Вселени, в които само приказките са еднакви? Това е въпросът, а усмивката от отговора е гарантирана, без ограничения във възрастта! Вход – 6 лв.

Вечерта в „Студио 5” продължава с моноспектакъла „За секса, политиката и други проЗташки неща” на неподражаемия Николай Урумов. Постановката пристига директно от Драматичния театър „Гео Милев” в Стара Загора, разказвайки с пиперлив балкански хумор за нещата от живота, наречени с истинските им имена. На зрителя остава да гледа и да се смее, защото много по-добре е да се напикаеш от смях, отколкото да напълниш гащите от страх, както споделя авторът на моноспектакъла Митко Динев. Началото е в 19:30,  вход – 10 лв.

В 22:30 часа на сцената на „Студио 5” ще се качат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” в лицето на Иван Лечев, Стоян Янкулов, Мирослав Иванов и Веселин Веселинов-Еко. Бандата, с която Вълдобрев записа култовите си албуми „О-о-обичам те, мила”, „Революция”,  „…към”, „Пропаганда, хромозоми, силикон” отново е на лице в пълен състав и с планове за още участия и нов албум до края на годината. В Нощта на театрите почитателите на Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” ще имат възможността да чуят както част от новите парчета, така и да се зарадват на старите и добре познати хитове като „Обичам те, мила” „Рай”, „Към”, „Едно”, „Аз ли съм или не съм”, „Да” , „Силикон”, „Пропаганда”, „Вълк”, „Фойерверк”, „Хромозоми”, „Хеликоптер”. Подгответе се за два часа инди-поп и рок песни с як китарен саунд и въздействащи поетични текстове за истинско антистрес презареждане. Вход – 10 лв.

Билетите за спектаклите и концерта в „Студио 5” могат да бъдат закупени предварително на каса 1 на НДК, онлайн на www.ticketstream.bg, www.ticketplus.bg, www.eventim.bg, както и на входа на „Studio 5”, непосредствено преди  събитията.

Творческа работилница и арт терапия в Mall of Sofia

Да се забавляваме, да творим и да бъдем част от света на изкуството,  изработвайки красиви бижута и рисувайки върху стъкло – това е предложението на Елена Шемтова, която на 14-и септември ще пренесе временно своята галерия „Zelena” на втория етаж на Mall of Sofia на бул. „Стамболийски” 101, до касата на Art Point of Sofia. Участието в творческата работилница е възможно между 12:00 и 18:00 часа, безплатно е и гарантирано забавно.

Отново в Mall of Sofia, Психодраматична работилница ще предложи на нежната част от любителите на театралното изкуство „Психодизайнерско студио – действие в антракта”. Докато в театъра антрактът е пауза, в живота паузата невинаги е почивка. Тя често е време за вглеждане в себе си, за презареждане, пренареждане, за поемане в нова посока. “Действие в антракта” ще Ви даде възможност да надзърнете в своята пиеса, да изследвате собствените си текстове и да видите външния израз на неочаквани, забравени или никога неизпробвани части от тях.

Оставете се в ръцете на екип от стилисти, дизайнери, коафьори, гримьори и  професионални психолози между 13:00 ч. и 18:00 ч. в Mall of Sofia. Участието е безплатно, но броят на местата е ограничен. Необходимо е предварително записване на тел. 0884 790859.

Еко-терористичен коктейл, много герои и един въпрос – „А къде е реалността?” в студио Suspacious

Ако сте пропуснали да гледате наградения с две награди ИКАР 2012 – за най-добър драматургичен текст и най-добра режисура, спектакъл „Праехидно” от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, ще имате нова възможност да поправите грешката си. След премиерата на текста в Щатите това лято, ще бъде представен отново българският оригинал. Ще има две представления от 18:00 и 20:30 часа. Мястото на събитието е студио Suspacious на ул. “6-ти септември” 13. Билети могат да бъдат закупени от касата на Art Point of Sofia – на 2 ет. В Mall of Sofia  на бул. “Стамболийски” 101, както и на място – в деня на представлението. Цена на билетите – 10 лв. За ученици и групи (над 5 човека) – 8 лв. 

3 х 2 театрални представления в Ателие „Пластелин”

Да бъдат част от един малък театрален маратон – това ще предложат на 14-и септември на зрителите от Ателие „Пластелин” и „Движение Четвъртък”. Стартът е в 19:00 ч. с представлението “Трябва да се яде” от Хауърд Беркер (режисьор: Илина Перянова, с участието на: Станислав Пеев и Елиян Аройо). В 19:30 ч. следва радиопиесата “Ефигения – игуменката на едно царство” (автор: Веселин Радслав, участва: Маргарита Петрова), а от 20:00 ч. – “Въображението мъртво си представете”  от Самюел Бекет (режисьор: Янко Велков – Янец, участва: Явор Костов).

След кратка почивка, представленията ще се изиграят отново както следва:

От 21:00ч . – “Трябва да се яде”, от 21:30 ч. – ” Ефигения – игуменката на едно царство” и от 22:00 ч. “Въображението мъртво си Представете”.

Билети за представленията може да закупите от „Ателие „Пластелин” на ул. „Цар Симеон” №48. Единичната цена на билет е 5 лв. Билетът за трите представления е на цена от 12 лв. Поради ограничения брой места, своето място за „Въображението мъртво си представете” може да резервирате предварително на тел. 0988 816 033.

“RГолям” или накратко “Ъъъ!” и да живее импровизацията в Камерна сцена „Славянска беседа”

Между 13 и 15 ч. в Камерна сцена „Славянска беседа” ще се проведе безплатен импровизационен курс, който ще даде възможност на всички участници  да се запознаят отблизо с импровизационния театър. Броят на местата е ограничен – 20 души, така че побързайте да се запишете предварително на brigadirov@yahoo.com или на тел. 0887 564 052.

След уършопа следва младежка формация „Студията”, която ще представи спектакъла “RГолям” или накратко “Ъъъ!” – по скечове на Ханох Левин или още Как се “налива” сол в раните. Типично по младежки обещават ведро настроение и… доза мъдрост! Започват в 17:30, вход – 5лв.

Последни на сцената на „Славянска беседа” ще излязат от ШиЗи Про, за да покажат що е импровизационен театър и има ли почва у нас да си професионално неподготвен. Тяхната група от професионални импровизатори ще създадат представление по казана от вас дума. Вижте интересни персонажи, които попадат в безумни ситуации и ви въвличат във вълнуващи истории. Всяко представление е вдъхновено от вашите думи. Създава се пред вас и само и единствено заради вас. Елате и си кажете думата! Началото ще бъде поставено в 20:00 ч. и ще е с импровизирана продължителност от около час-час и половина. Вход свободен, като всеки може да остави нещо на излизане. 

Вълнуващо пътуване отвъд илюзиите и лицемерието и истинско „Пропукване” на Матрицата в Клуб на хорото

На 14 септември от 12:00ч. Клуб на хорото ви кани на моноспектакъла „Пропукване” по нови текстове на световноизвестния Ерик Богосян („Секс, наркотици и рокендрол”, „Радиошоу”, „Предградие”). Божидар Попчев ще се превъплъти в редица съвременни образи – шоуменът-диагностик, холивудски продуцент, мъжът в командировка, добрият син Исус, сатаната-рекламист, критичният зрител, бизнес- хипнотизаторът, господинът-овца трезвен и пиян, войнстващият хедонист, една стюардеса-балерина, един помощник-капитан на пулт и още много други
в едно разтърсващо пътуване със самолет от Ню Йорк до Ел Ей. Една история за Пътника, притежаващ Златна карта и неговата вечна сянка – Непритежателят на Златна карта. Емоционален репортаж за едно пропукване в бронята на егото на „успеха“. Вход – 9лв.

Парадоксът на многоклетъчния свят

Парадоксът на множеството клетки в света, в който живеем, е това, което вълнува актрисата Мариела Станчева в нейния спектакъл „Многоклетка”. Изграден върху унгарски разкази и музика на живо. Коя е клетката в нас и около нас и има ли свободен живот извън нея – не пропускайте на 14-и септември от 17:30 ч. в Унгарския културен институт на ул. Аксаков 16. Вход свободен.

По неведомите пътища на приятелството и премиерна среща с истински фантом – само в клуб “Backstage”

Двама мъже прекарват една вечер заедно и им е хубаво, и не съвсем. Говорят искрено, но като че ли не са искрени. Познават се, но никога не са се запознавали. Пият бира, ядат, вкусно им е, а може би и не. Смешни са, докато се преструват, че са близки. Сериозни са в моментите, когато трудно се понасят. Умни са, а се държат глупаво. Смеят се, плачат, срам ги е… После вечерта свършва и те се разделят. И като че ли всичко си е същото, но май не е. Това е историята на „Гарфънкъл търси Саймън” –  пиеса написана специално за двамата актьори, които я изпълняват – Кирил Бояджиев и Светломир Радев. Ще намери ли Гарфънкъл пътя към Саймън и защо пиесата е спечелила националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” за 2011 г. – разберете на 14-и септември, от 17 ч. в клуб „Backstage”. Билетите са на промоционална цена от 6 лв. и могат да бъдат закупени от касата на Art Point Of Sofia на 2 ет. В Mall of Sofia  на бул. “Стамболийски” 101, както и на място преди представлението.

Малко по-късно един истински фантом ще превземе Нощта на театрите! И това не е шега. В столичния клуб „Backstage” в 21.30 ч. премиерно ще бъде представен кратък спектакъл по “Фантомът от операта”- по романа на Гастон Льоро и по оригиналната композиция на Ендрю Лойд Уебър. Зад амбициозния проект стоят Теодора Маркова, която ще видим като Кристин Дайе, Георги Стойчев – като Виконт дьо Шани, и Николай Димитров, от когото ще ни побият тръпки, защото той е Фантомът. Режисурата и сценографията са дело на MusiCalling. Вход – свободен.

Sofia Live Club – новата театрална сцена на София

Нощта на театрите потърси театъра на всевъзможни места. Оказа се, че той може да се случва навсякъде, дори и в музикалните клубове. Такъв е и случаят със Sofia Live Club, който притежава всички достойнства, за да се превърне в новата театрална сцена на столицата. Клубът отстъпи сцената си за два спектакъла – „Последна чашка” и „В края на ноември”, часове преди официалното откриване на новия си сезон.

Във фокуса на първия спектакъл е историята на един случаен зрител, поканен на сцената, за да вземе участие в шоу програма. Той с радост приема, очаквайки интересно забавление. Водещият обаче започва да му задава твърде лични и неудобни въпроси и точно преди зрителят да си тръгне с достойнство, се оказва, че семейството му е в плен и той трябва да плати за свободата му. Развоя на събитията очаквайте в 13:00 ч. и спектакъла „Последна чашка” от Харолд Пинтър (режисьор: Савина Бързева, с участието на: Илиян Марков, Дамян Тенев, Валентина Андонова, Йоан Георгиев и Сребрина Христофорова). Вход свободен.

Куклените спектакли не са само за деца. Доказателството идва от „Ателие 313” и авторския спектакъл на Румен Гаванозов и Станислава Кръстева – „В края на Ноември”. Това е една история за пътя. Пътят, по който всеки от нас поема, още щом се роди. Кое си заслужава да се помни, къде се крие смисълът в пъзела на повторяемостта – дали в новото име, новите приятели, новото желание да пътува? Накъде ще тръгне Старчето и какво ще се случи разберете от 17:30 ч. в Sofia Live Club. Билетите са на цена от 6 лв. Подробности откъде могат да бъдат закупени очаквайте в най-скоро време.

Детско ателие, театър на маса и „Котаракът в чизми” в +ТОВА

На 14-и септември Ателие „Прегърни ме” кани всички малки приятели на театъра да станат част от театър на маса и приказката „Котаракът в чизми”. В рамките на три часа ще се чете и репетира, ще се изработват картонени корони и плюшени животни, а след това ще бъде построена „сцена”, на която ще бъде изиграно истинско представление.

Децата, които искат да се включат в творческата подготовка на спектакъла са добре дошли в 15:30 ч. в +ТОВА на ул. „Марин Дринов” 30. Те могат да се включат в две групи – художници и сценографи, които заедно с художника Христо Нейков ще изработят костюмите или актьори, които заедно с Марта Вачкова ще четат и репетират текста.

Начало на представлението: 17.30 ч. Вход свободен. Заповядайте!

SLAMена вечер, оперни експерименти и театрална музика в клуб MAZE

SLAMена вечер 4 GHOSTDOG: SINGLE PLAY

В 21:15 ч. започва четвъртата SLAMена вечер с разноликия Ghostdog, когото познаваме като поет, блогър (www.psychobaiko.blogspot.com) и автор на пиесите „Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка”, както и „Пеперудите са също изтребители”. Този път той се явява на сцената един малък лиричен моноспектакъл на светоусещането, облечено в римувани думи.

MAZE DJ NIGHT AT THE OPERA vol. 2

Словото ще прелее в музика, но не каква да е. От 22:30 ч. в MAZE ще звучат любими арии, подбрани от датския оперен режисьор и ентусиаст Мортен К. Роесен. Това е и втората му поява в ролята на DJ пред българска публика, като този път фокусът е върху театралното лице на операта.

HERESY: Elbi`s DJ Set

Суровата енергия на клубната срещу или заедно с театралната музика? Композиторът Емилиян Гацов-Елби отдавна подлага на еретично съмнение стойността на клишетата за „висока“ и „ниска“ култура, а резултатът ще чуем на живо след полунощ.

Входът за театралната нощ в MAZE е свободен.

Цял ден танци и докосване до истински артефакт в Derida Dance Center

На 14-и септември специално за Нощта на театрите всички курсове в доказалият  се като важно пространство за съвременно изкуство и култура Derida Dance Center (бул. „Сливница” 245, ет. 4, до Лъвов мост) ще бъдат с вход свободен. Можете да избирате между 12 различни курса през целия ден – прекрасна възможност да встъпите с елегантна театрална стъпка в разгара на Нощта на театрите. Ето и графика:

11:00-12:00  Класически балет за деца – нов курс, със Стела Томова, Студио 1

12:00-13:30  Класически балет за възрастни с Мария Гезенчова, Студио 1

12:00-13:30  Капоейра със Старшимир Кузманов (Загерао) и Теодор Живков (Гаргамело),     Студио 3

13:30-14:50    Съвременен танц с Живко Желязков, Студио 1

14:00-15:00    Пилатес с Петя Мукова, Студио 3

15:00-16:00    Зумба фитнес с Петя Мукова, Студио 3

15:00-16:00    Кондиционен тренинг с Марион Дърова,Студио 1

16:00-17:00    MEDLEY Dance и  RAGGA Dance Hall с Марион Дърова, Студио 1

16:00-17:00    Народни танци с Емил Христов, Студио 3

16:00-17:00    Тае бо с Илиян Костадинов, Студио 2

17:00-18:30    Ирландски танци – нов курс, с Росен Идеалов, Студио 3

17:00-18:30    Ориенталски танци с Милена Виденова, Студио 2

Това обаче не е всичко. Вечерта в Derida Dance Center ще продължи в 21:00 ч. с мултимедийния танцов пърформанс ARTeFACT. Той със сигурност не е за изпускане, защото е първият български спектакъл, представен през юни т.н. на Европейския танцов фестивал. Концепцията и хореографията са на Живко Желязков, а заедно с него в експерименталното изследване се впускат танцьорът Петя Мукова, визуалният артист Албена Баева и продуктивният музикант Иван Шопов, известен с псевдонимите Balkansky и Cooh. Билетите са на цена от 10 лв., а местата са ограничени.

Вашия билет за ARTeFACT вземете тук – http://www.derida-dance.com/qs/bg/tantzova-kompaniya/spektakli/artefact/rezervatzionna-forma

Импровизационна вечер, преливаща в „Една нощ с нея” и много м-у-з-и-к-а

“Някои го могат, други – не” – това го знаем добре, но особено запознати са Николай Димитров, Иван Парушев, Анита Гергова, Хинка Станимирова, Преслава Андреева и  Мариян Гоцев, които стоят зад IMPROduce me. Както вероятно се досещате вече, случващото ще бъде по мотиви, режисура и сценография на публиката. Струва ли си тяхната организация – проверете и то безплатно в 18:00 ч. в Dada Cultural Club на ул. “Георги Бенковски” 10.

Тя е сбъднала мечтите си. Тя е талантлива. Тя е красива и секси. Тя е звезда. И може да бъде ваша! Докоснете я! Опознайте я! Надникнете в душата й! Изтръгнете от нея и това, което иска да скрие от вас до най-срамните подробности! Ако искате да я опознаете,  ако я искате – заповядайте в Dada Cultural Club в 20:00 ч. и споделете с актрисата Тихомира Темелкова нейния моноспектакъл „Една нощ с нея”. Вход свободен.

Вечерта в Dada Cultural Club ще продължи с Backstage Music Party. Dj Wicked ще се погрижи за всички, които са се наситили на театър и ще предложи една раздвижена вечер главно с парчета от филми, но в кавър версии. Начало 22:00 ч., вход – свободен.

Театър за малки и големи, уъркшопи, импровизации, танци и много добро настроение на зелено

За да предпази любителите на театралното изкуство от клаустрофобични настроения, на 14 септември Нощта на театрите излиза извън пределите на затворените пространства с дузина отворени локации.

Лятната сцена в Борисовата градина ще е едно от местата, което ще приюти част от външната програма, която ще е напълно безплатна.

В 11:00 ч. сутринта първи на сцената ще излязат от театър „Абсурд”, които са подготвили детска театрална работилница. Между 15 и 20 деца ще могат да изживеят магията на театъра, превръщайки се в истински актьори. Предварително записване, няма да има, всяко дете ще може да се включи на място до запълване на бройката.   

Между 14:30 и 17:00 ч. ще отвори врати първият колеж на „ХаХаХа Импро” за импровизационен театър. Той има за цел да запознае младите хора с тънкостите на импро театъра, с неговите основни принципи и да ги включи в един напълно импровизиран учебен ден. Участието е безплатно и става с предварително записване на improklas@hahahaimpro.com с име, възраст, предпочитана храна и т.н. Одобрените  ще получат отговор с допълнителни указания.

В 17:00 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина отново ще се качат от театър „Абсурд” и ще представят детския спектакъл „Косе Босе”.     

През деня очаквайте брейк и хип-хоп танци от „Якрю”/„Монстрайб” на различни локации из града, сред които пл. Света неделя, Софийски университет – до Ректората, Попа, пред VIVACOM Art Hall, езерото Ариана и Лятната сцена в Борисовата градина. Именно на последната локация в 20:30 ч. момчетата ще проведат интересен уъркшоп, разкриващ историята на хип-хоп културата по света и у нас и ще научат желаещите на едни от началните стъпки в брейк танците.

Повече подробности за часовете, в които може да ги видите на различните локации, очаквайте съвсем скоро на сайта ни www.theatresnight.org и на страницата ни във Фейсбук – https://www.facebook.com/TheatresNight?fref=ts.

В парк „Заимов”, в непосредствена близост до Театър „София” от „Научи ме” ще предложат на всички желаещи да се включат един истински малък цветен фестивал, като за всекиго ще има по нещо. Предвидени са уроци по танци, уъркшопи за правене на оригами и бижута, както и за жонглиране и въртене на огън. Ще се рисува, ще се ходи по слаклайн, ще има театрални импровизации, огнено шоу, музика на живо, тарамбуки, диджеридута и чай масала. Началото е в 11:00 ч., а краят – някъде около 23:00 ч. или докато имате настроение. Споделете времето и хобитата си с „Научи ме”, представени на 14-и септември от Калоян Величков, Габриела Савова, Веселина Филипова, Ива Маринчева, Николай Райчев и Виктор Теофилов.

В 18:00 ч. двама актьори ще се качат на дърво до Етнографския музей и ще се отдадат на „Блажно наддумване” и комични истории за грешките божии в живота на Адам и Ева. В този театрален проект, базиран на текстове от сборника “Фолклорен еротикон”, том 1, артистите са провокирани от въображението, с което народът е обяснявал произхода на интимността между мъжа и жената. Това са истории за трудностите на Адам и Ева по пътя, който води до еротиката, разкази за постоянните грешки на Господ, в опитите му да направи мъжкото пригодно за женското и обратно. Смях на “знаещия“ съвременен човек носят не просто забавните диалози, но и неочакваните гледни точки за радостите, случващи се, „откак дедо Адъм за първи път видя баба Ева и „лъцна“. И всичко това на едно дърво…до Етнографския музей на ул. “Московска” 6А от 18:00 часа.

Вдъхновен от пространството в подлеза на Централна жп гара, основателят на независимия фестивал mini ARt fest fo и фотограф, който обича да танцува и пътува – Гео Калев, ще представи своя куклен пърформанс. Какво е да си кукла с името Грозданчо и да искаш да се освободиш от конците си – разберете между 19:00 и 20:00 ч. С любезното съдействие на екипа на UnderGara, които се борят за нов и по-приятен живот за ротондата в подлеза пред Централна гара.

В парка пред Националната художествена галерия край паметника на Йордан Радичков ще бъде представена МЕТАМОРФОЗА на душите, изразена чрез езика на телата от театър „Атом“. Елате и вижте кои са етапите на дълбоко изменение, през които преминават и в които взаимодействат мъжкото и женското начало, за да достигнат пълна хармония, и тяхната проекция чрез телата на Стефания Георгиева и Христо Таков от театър „Атом“. Това е и личен проект за зрителя – задава му лични въпроси и търси лични отговори. Провокира го сам да изгражда историята и му дава правото на избор дали да остане просто наблюдател, или сам да я преживее, превръщайки се от зрител в творец. Спектакълът ще се от 21:30 и от 22:00 часа.

На огненото пиршество за сетивата от 21:30 ч. на пл. „Света Неделя“ Ви канят от Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР.

Без слово, но стихийно ще се разгърне огнената метафора „IGNIS – Възраждането на София“ на мим-формация ЖАР ТЕАТЪР, която през май празнува своята 20-та годишнина. Зрелищният спектакъл ще разпали въображението с изразните средства на живия огън, театъра, музиката и танца, пресъздавайки легендата за безстрашния Игнис (от лат. „огън“). Той се впуска в изпълнено с изпитания пътуване из подземния свят на Отвъдното, за да върне към живот своето женско алтер его – красивата София („мъдрост”) , жестоко убита от покварените си съграждани. В края на представлението Игнис и възродената София заедно поставят началото на нов просветлен град, носещ името на героинята и следващ законите на мъдростта и устойчивите ценности.

На „IGNIS – Възраждането на София“ може да се насладите безплатно от 21:30 ч. на пл. „Света Неделя“.

Миалена Халваджийска

Координатор
Нощ на театрите 2013

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...