БЪЛГАРИТЕ В ОДЕСА ПОЧИТАТ БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ организира тържествена церемония за отдаване на почит по повод 137-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на загиналите герои за свободата и независимостта на България. Събитието се състоя на 2 юни от 12:00 часа пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер гр. Одеса. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ рецитират стихове на Христо Ботев. Цветя и венци са поднесени и от Българския младежки клуб „Актив“.

Христо Ботев учи във Втора Одеска гимназия, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 година възглавя българско национално Освободително  движение и се явява един от националните герои на България.

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Юрий Иванович Граматик, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.

Одеса - паметник на Христо Ботев

Пресцентър
ВСЕУКРАИНСКА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ
“КОНГРЕС НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА”

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...