91-ви КОНГРЕС на Македонската Патриотична Организация – Форт Уейн, Индиана

Интервю с Генералния консул на Р България в Чикаго Г-н Симеон Стилов

В началото на септември 2012 година в САЩ се проведе  Деветдесет и първият конгрес на МПО /Македонската Патриотична Организация/ в САЩ и Канада. Тя е създадена през 1922 г. от емигранти, потърсили  убежище чак зад  Атлантика  след потушаването на Илинденско Преображенското въстание. В един прекрасен филмов репортаж  на известната чикагска кинематографистка Мария Илиева,  се казва: „На конгреса присъства  внушителна група българи, сред които Генералният Консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов. Поздрав към делегатите от страна на българите в Чикаго, чрез подбрани свои изпълнения отправиха танцьорите от Ансамбъл “Верея” с ръководител Константин Маринов”.

– Какви са впечатленията Ви от този невероятно устойчив форум? – питам Г-н Симеон Стоилов, нашият чикагски  Генерален консул, който продължава да печели  уважение с удивителната си способност да бъде навсякъде и на всяко значимо събитие, което става, или сам е организирал, в „своите” 14 американски щати.

– Наистина бих казал, че годишната конвенция на МПО е едно от най-постоянните и регулярни събития, както и самата организация има завидно здраве, след близо вековна история. Основните ми впечатления са, че българите от Македония са проявили изключителна мъдрост и далновидност преди 90 години, създавайки патриотична организация в САЩ, а патриотизмът им е съхранен в пълна сила в сърцата на техните потомци. Видях много усмихнати лица, много страст към родните земи, чух много българска реч. Снимки и спомени разказват как през годините са се съхранявали и предавали родовата нишка, традициите, бащиният завет.

– Какво представлява мястото, където стана събитието  град, обстановка…

– Тазгодишната конвенция се проведе във Форт Уейн, щата Индиана, където са централата и музея на организацията. Форт Уейн е много приятен тих, спокоен индустриален град, много красив и интересен. Той е приблизително с размерите на Пловдив. Самият форум се проведе в хотел и конгресен център към него, в самия град. Бяха предвидени много зали и свободни помещения, които да съберат всички делегати и гости на събитието.

– Какво им казахте на делегатите и гостите във вашето приветствие и с участието си  във форума?

– Важно е да отбележим, че за този форум имаше поздравление от президента на Република  България г-н Росен Плевнелиев, от министър председателя г-н Бойко Борисов и от българския евродепутат и зам. председател на Комисията по външна политика на Европейския парламент г-н Андрей Ковачев. Всички поздравления, както и моето обръщение към делегатите и гостите на конвенцията отбелязваха заслужена почит към патриотичните усилия на организацията да отстоява родолюбивите цели, поставени от българските герои на Македонското революционно движение. Акцентът на всички послания бе стремежът към обединена Европа, при която земите на Пиринска, Вардарска и Егейска Македония, Тракия, Мизия и Добруджа да се обединят и да бъде сбъдната мечтата на Гоце Делчев, Тодор Александров, Ванче Михайлов и много други български герои.

Откриване на новия музей на МПО

– Какви са политико- историческите възгледи на тези хора, които предават от поколение на поколение своите възгледи и верността си към заветите на деди и прадеди?

– Създателите на МПО са имали мъдростта да оценят политическата обстановка в Европа и трезво да предвидят, че след освобождението на България и частичната автономия на Източна Румелия, Македония няма никакви шансове да получи своята свобода и да бъде присъединена към първите две. Липсата на подкрепа от Великите сили за решаване на проблемите поставя логичната цел – създаване на организация, която да оповести и разясни проблема, за да може да извоюва разбиране и широка обществена и политическа подкрепа за освобождение на Македония от Османско владичество. Развитието на историческите процеси поставя нови предизвикателства и пречки пред организацията във времето, но патриотичната нотка и копнежа за обединение на земите остава. След отделянето на Вардарска Македония от бивша Югославия и обявяването на независима Република Македония се получават известни интерпретации от тесни кръгове. В съвременната геополитическа ситуация на Балканите обаче, в унисон със съвременните ценности за защита на човешките права, свобода, религиозен и етнически избор, които България безусловно защитава, целите на организацията имат съвременен прочит, а именно Европейско членство на Р. Македония в ЕС, при което границите между България, Гърция и Р. Македония практически няма да съществуват и териториите на областта Македония ще са обединени, както и много от земите на древна България.

– В кои краища на Щатите и Канада има силни диаспори, изпратили своите делегати на Конгреса?

– МПО има 16 отделни секции – всяка една от тях има своя дейност и активност, но всички са фокусирани около общата цел – съхраняване на родовата памет. Най-изявени са членовете на МПО в Торонто, Канада, Ню Джърси, щат Ню Йорк, в щата Охайо, в щата Индиана, в Чикаго и всички те бяха изпратили свои представители на конвенцията.

Внасят се знамената на МПО, Канада и САЩ

– Кои бяха основните теми на Форума и как премина деловата работа?

– Конвенцията на МПО имаше своите работни срещи, на които обичайно се правят отчети за изминалия период, обсъжда се бюджет, поставят се бъдещи цели, провеждат се избори за управителен орган и т.н. Работната обстановка бе делова, тонът беше изключително конструктивен. Важна част от конвенцията бяха и развлекателните програми, имаше конкурса за зелник, изложба на архивни документи и снимки, посещение в музея, много танци, сбирки за пеене на родолюбиви песни. Ансамбъл „Верея” от Чикаго изнесоха кратка програма в две части, с която изключително много впечатлиха гостите и делегатите на конвенцията и събудиха много спомени и допълнително носталгични чувства.

– Кои делегати и лидери впечатлиха със своите идеи и участие?

– По мое мнение всички делегати бяха изключително активни и дейни. Особено бих отбелязал всеотдайността на г-н Фред Минков, президент на организацията и на г-н Лари Королов – главен редактор на в. “Македонска трибуна” – месечното печатно издание на МПО.

– Бяха ли направени някои декларации, взети решения?

– В заключителната част, бяха набелязани предстоящите цели на организация, а именно да се подкрепя и подпомага диалог между Р. България и Р. Македония, с оглед защита на човешките права, въз основа на общ исторически произход, подкрепа на Р. Македония за членство в ЕС, разширяване на МПО, привличане на повече младежи в живота, целите и дейността на организацията.

– Имаше ли представители на Чикаго и какво представиха те в своето участие?

– В Чикаго е една от най-действените и активни секции на МПО – „МПО –Пирин”. Млади момчета, изключителни родолюбци, четат и се интересуват от историята на родния край и емоционално преживяват всичко, което се отнася до него. Те страстно преживяват това, което правят за МПО и бяха едни от най-идейните на конвенцията. Те дадоха конкретни идеи за разширяване на организацията, нови печатни издания – те например са направили книга за историята на МПО, отпечатали са я в България и са я доставили в Чикаго. Впечатляващо!

– Във филма видяхме фрагменти от една направена с вкус изложба, играха се хора… Как оценявате атмосферата на форума?

– Приятелска, много искрена, родна и родолюбива, малко носталгична, но навсякъде се усещаше вяра в идеите и добрата перспектива.

–  Кога и къде предстои следващата Конвенция на МПО?

– Следващата конвенция на МПО е отново в дните около началото на септември (Labor day) 2013 г., като е планирана да се направи в Питсбърг, щат Пенсилвания. Всички делегати от тазгодишната конвенция изразиха желание по-следващата през 2014 г. да се проведе в Чикаго и сега ще работим в тази посока. Надявам се да покажем, че тук има силен български дух и да успеем да домакинстваме на конвенцията на МПО през 2014 г.

– Моля Ви, Г-н Генерален консул, да приемете моята и тази  на читателите на вестник „България Сега”, благодарности, за това впечатляващо интервю! Вашите думи ни запознаха с една малко позната, макар и много популярна и дори емоционална тема из преплетените истории на имиграцията в САЩ и Канада от горещия Балкански полуостров, където е родната земя на много близки помежду си хора и народи!

Интервю на Климент Величков

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...