СТАНКА ЗЛАТЕВА – Загуби, но спечели сърцата на българите!

Станка Златева като че живее в един красив старинен свят, където честта и достойнството, човешката доброта и скромност са били основни добродетели. Колцина  от съвременните, обсебени  от себелюбие и страсти по имане и слава „родени победители”, ще кажат  това, което каза тя, след като падна с туш на олимпийския финал в Лондон:

Станка Златева. Най-големият успех на българските олимпийци на Игрите "Лондон 2012". Борба - сребърен медал.– Това е голям позор, но връщане назад няма и трябва да си носим кръста. Печеля медал, но не знам какво да ви кажа наистина. Пак направих грешка, не бях концентрирана на 100 процента и точно когато не трябва, губя срещата. Точно, когато не трябва се дъня и това е най-лошото нещо. Това е, сама съм си виновна. Радвам се, че поне имам някакъв медал.

И по-нататък:
– Няма какво да се оправдавам. Една грешка ми съсипа труда за четири години. Във финала всичко стана толкова бързо, че нищо не разбрах. Набързо, набързо ме отупаха, но това е, допуснах грешки.
– Сега първо трябва да възстановим Симеон Щерев, на който му предстои операция. Ще почиваме седмица-две и той ще каже какво ще стане. И двамата сме разочаровани. Осем години се бъхтим напразно – мисли тя за треньора  си, в ситуация, при която всеки би се вайкал до небесата за своята загуба. Тя не мисли за себе си – „сега накъде”, и отново:
– Искам да благодаря на Симеон Щерев. Без него може би щях вече да съм се отказала от борбата. С него имам развитие, спечелих медали, пожелавам му успех. Каквото и да стане, дано да намери добри спортисти. Искам да благодаря и на всички хора за подкрепата, за всички неща, които ми написана и ми казаха. Това ме прави по-спокойна.

Друг би открил вината в съдиите, в тепиха, във федерацията, която не дава пари – я ги виж американците… в наследството от предишните и батаците на днешните управници… Тя търси вината в себе си.
– Не може да се каже, че съм най-добрата – поправя репортерите тя – има много най-добри!

Още поне 5 милиона такива като Станка Златева и България ще се оправи!

Във форумите на медиите хората обикновено са негативно настроени и дори вулгарни. Каквото и да е направил някой – добро или лошо, все някой ще го… За Станка, слава Богу, на срещнах ни една хула! Това значи… Има надежда…
– Искам да я прегърна! Много я обичам – пишат в Интернет хората.
– Загуби, но спечели сърцата на българите! – е общият тон на посланията към нея.


Станка Златева е родена в с. Крушаре – Сливенско. За първи път стъпва на тепиха през 1997 г.  Учи в  Спортното училище Ямбол.  От 2006 г. нейн треньор е световният  шампион Симеон Щерав.

Първото й участие на Олимпийски  игри е в Атина през 2004 г, където се класира на 12 място. През 2008 г. играе на финал в категорията си /до 72 кг/ в Пекин, където губи от китайката  Дзояо Ван с туш.  В същата категория загуби с туш и олимпийския финал в Лодон от Наталия Воробьова, Русия. Така тя има в своята спортна история два сребърни медала от Олимпиада.

Много повече са успехите й в различни голми турнири и европейски първенства. Но най-вече е позната като петкратна световна шампионка.

Участва в 10 световни първенства. Ето и нейната „световна обиколка „ по най-големите шампионати: 2001 София – 7 място, 2002 Халкиди – 8, 2003 Ню Йорк – 4,  2005 Будапеща – 5, 2006 Гуанджоу – шампион, 2007 Баку – шампион, 2008 Токио – шампион, 2009 Хееринг – 3, 2010 Москва – шампион, 2011 Истанбул – шампион.


Климент Величков

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...