Телевизия Туризъм – България

АКЦЕНТИ И АНОТАЦИИ НА ФИЛМИ ОТ ПРОГРАМАТА
13 – 19 август 2012 г.

ПРЕМИЕРИ: 

 

Гумощник (образователен филм за селски туризъм)

Гумощник (образователен филм за селски туризъм)
премиера по ТVТ в събота, 18 август,  от 14:00 и от 21:00 ч.
 Гумощник е едно от любопитните села в Троянския край и не случайно на него е посветен едноименният документален филм с автор Зорница Стайкова, който Телевизия Туризъм завърта в поредицата си за селски туризъм. Навремето „гумощник” е било мястото, където се е вършеел десятъка. Един от ония данъци, дето почерняли живота на българите няколко века назад. Тогава на харманите дикани пеели горчиви, омайни песни… За да пусне класът зърно, за да бъде хлябът… И „Бял мъж” правели от добитото мляко хората по тия места.  Случвало се някъде през ранното лято… Тези и още няколко любопитни истории, ще научите само от  филма „Гумощник” – гледайте го единствено по Телевизия Туризъм.

Обратен ход - образователен филм за културно-исторически туризъм

Обратен ход  (образователен филм за културно-исторически туризъм)
премиера по ТVТ в неделя, 19 август,  от 14:00 и от 21:00  ч.
 До едно приказно природно кътче и същевременно натоварено с богато историческо минало, ще ви отведе новият документален филм на Телевизия Туризъм от поредицата за културно-исторически туризъм. Това е Поломието с неговите скални манастири и църкви и с един удивително запазен град от българското Средновековие. В не толкова далечния ХVІІІ-ти век, въображението на запалените пътешественици е било завладяно от създадената от научни фантасти машина на времето. С нейна помощ, в романите се е извършвало пътуване в бъдещето или в миналото. Единственото условие е било да не се обърка посоката на движение… В нашият  ХХІ-ви век се смята, че почти няма невъзможни неща. Наистина, машина на времето все още не е изобретена, но тя не ни и трябва. С помощта на камерата на ТVТ филмът „Обратен ход” прави пътуване до царска България и то само 35 на километра от град Русе. Това е една разходка в средновековния град Червен… Едно усамотяване в Ивановските скални манастири… Достатъчно основания за да гледате филма „Обратен ход” само по Телевизия Туризъм.

ПРЕПОРЪЧАНО:

Старовремска жътва - образователен филм за селски туризъм и обичаи

Старовремска жътва (образователен филм за селски туризъм и обичаи)
Само по ТVТ в пеирода 13 – 19 август: във вторник от 11:00 и от 19:00 ч.; в петък от 15:00 и от 22:00 ч.; и в неделя от 08:00 ч.
 На една истинска, старовремска жътва ни прави свидетели този уникален филм на Телевизия Туризъм от поредицата за селски туризъм с автор Симеон Мильов. Той отвежда до село Стефаново, в Радомирското поле, където местните жени и мъже ни показват как се е жънело в стари времена, далеч преди да бъдат измислени тракторите и комбайните. Облечени в автентични носии и сред атмосферата на незабравимите жетварски песни, те ни представят отдавна забравени ритуали и обичаи, посветени на жътвата. Разказът умело стъпва на класически български произведения за жътвата от Елин Пелин и Йордан Йовков, звучи неповторимият глас на народната певица Славка Секутова.
„Слънцето се е спряло огнено и немилостиво в небесата, но жарките му лъчи не
пъдят от полето работливите селяци. Неуморно те жънат там и трупат златни снопи. Пот се сипе от челата, душата без сила остава, няма почивка. Узрялото жито не чака…”
Гледайте филма „Старовремска жътва” само по Телевизия Туризъм.

Филм на месец август по TVT

Един град с много имена и една тъжна история

Един град с много имена и една тъжна история (образователен филм за културно-исторически морски туризъм)
За един от най-красивите ни черноморски градове и неговата богата история разказва документалният филм на Телевизия Туризъм от поредицата за културно-исторически морски туризъм. „Балчик! Сребристия склон! Наименованието наистина е много сполучливо. Скалите са с цвят на сребриста пепел. Вълшебни картини… Морето е тайнствено, ту забулено в мъгла, ту блестящо, но винаги неспокойно и винаги сияещо…” Филмът умело вплита разказа от първо лице на актьора Веселин Ранков, роден в Балчик, със сюжета тъкмо Балчик да бъде избран от румънската кралица Мария в началото на ХХ век за място на лятната й резиденция. И днес обиколката на двореца и градините е като тайнствено приключение. Това вълшебно място, оставя безмълвни много от гостите си – с красота и очарование и с иронията на съдбата… Съдба, която след повече от петнадесет години проектиране, озеленяване и строителство дава на кралица Мария само около година време да живее в мечтата си…
Гледайте филма „Един град с много имена и една тъжна история” всяка събота от 16:00 и от 22:00 ч. през месец август в рубриката „Филм на месеца” само по Телевизия Туризъм.

Информация на TVT
see.bg

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...