Телевизия Туризъм – България – Програма 3 – 9 септември 2012

АКЦЕНТИ И АНОТАЦИИ НА ФИЛМИ ОТ ПРОГРАМАТА НА TVT
3 – 9 септември 2012 г.

ПРЕМИЕРИ:
Храм „Св. Богородица – Благовещение”  (образователен филм за религиозен туризъм) – премиера по ТVТ в неделя, 9 септември, от 14:00 и от 21:00 ч.

Храм „Св. Богородица – Благовещение”
 
Колоритна, одухотворена и впечатляваща със своята красота е  църквата „Св. Богородица – Благовещение”, известна още и като Рибната църква. Ето я, сгушена в източната част на Асеновград под „Скалата” в Бахча махала. Тук започва и своеобразното поклонническо посещение на камерата на Телевизия Туризъм. Новият филм от поредицата за религиозен туризъм отвежда на пътешествие към отминали дни, в които чудотворци и светии са сбирали праведните люде, за да им вдъхнат упование и надежда… Какво още разказва този филм на авторката Росица Ангелова, вижте само по Телевизия Туризъм.

Истории от 41° с.ш. и  23°  и.д. (образователен филм за културно-историчеси туризъм)премиера по ТVТ в събота, 8 септември, от 14:00 и от 21:00 ч.

образователен филм за културно-историчеси туризъм
 
Когато  на географската карта пресечете паралела на 41 градуса северна ширина и меридиана на 23 градуса източна дължина, ще разберете, че това е най-югозападното кътче на съвременна България – планината Беласица, Подгорието, както го наричат местните, и долното поречие на Струмешница.  За хората там границата не е просто дума, тя е съществуване, дългогодишен начин на живот. „Истории от 41° с.ш. и  23° и.д.” е документален филм, изпълнен със завладяващи разкази за смъртоносни рани, 400-годишни чинари, безсмъртни легенди и просто човешко послание… Камерата  води зрителя в трите най-югозападни села на България – Габрене, Скрът  и Ключ. Техните жители и до днес се чувстват тясно свързани с един жесток  момент от българската история  – последната Самуилова битка  през 1014 година, след която България пада под Византийска власт… Човеколюбивото послание на филма е, че границата, където за едни свършва, за други започва, а за трети е единствената България, е преди всичко душевна категория, а не просто географско, историческо или политическо понятие. Гледайте го само по Телевизия Туризъм.

ПРЕПОРЪЧАНО:
Филм на месец септември по TVT
Сердика е моят Рим! (образователен филм за културно-исторически туризъм)

образователен филм за културно-исторически туризъм
 
Към античната итория на Сердика (днешна София) води филмът на Стоян Радулов „Сердика е моят Рим” от поредицата на ТVТ за културно-исторически туризъм. Сердика бил любимият град на най-почитания римски император Константин Велики. Той преместил имперската столица в Бизантион, но само за града под Витоша е казвал: “Това е моят Рим!”…
Народи идвали и си заминавали, дворци се издигали и събаряли… Преди шестнадесет века в Сердика бил центърът на цивилизования свят… Тук стъпвали светци… Тук се решила съдбата на християнството… Но не с това започнала забележителната история на София. Виновници за нея били няколкото топли минерални извора. Те привлекли тук серди и ромеи, славяни и българи… Градът бил превръщан в столица на имперски провинции или религиозни общности… Забележителното е, че за няколко хиладолетия историческия център на София си е все на едно и също място. А че носи името на Премъдростта Божия – това е друга история. Историята на един храм, за който с право можем да кажем, че неговата история е историята на самия град София…

Телевизия Туризъм - България

Всичко това и още любопитни факти гледайте във филма „Сердика е моят Рим!” всяка събота от 16:00 и от 22:00 ч. през месец септември в рубриката „Филм на месеца” само по Телевизия Туризъм.
 

Информация на TVT

see.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...