ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ СА НА КРАЧКА ПРЕД НАС!

В петък, 27 юли стартират Тридесетите съвременни летни олимпийски игри в Лондон. Ние ще ги “открием” за нашите читатели в поредния брой на вестника.

Какво ни очаква?
Най-голямото спортно шоу на света, което продължава  17 дни. От 27 юли  до 12 август. В него ще участвуват над 10 500 звезди на спорта от 150 до 204 държави и държавици по нашата планета. Ще ги изброим по-точно  на великолепния парад на олимпийските спортни делегации в деня на откриването. Те ще стартират  на  302 състезания от разни спортове, ръководени  от 27 международни спортни федерации и възприети в Олимпийската програма. Тя е вече толкова обширна, че е необходимо да си ги припомним:
 
Лека атлетика
Спортна  гимнастика,  Художествена гимнастика,   Трамплин
Плуване, Синхронно плуване, Скокове във вода, Водна топка
Колоездене – Писта, Шосе,  БМХ Планинско колоездене
Баскетбол
Волейбол и Плажен волейбол
Футбол
Хандбал
Хокей на трева
Борба
Бокс
Джудо
Таекуондо
Вдигане тежести
Тенис
Тенис на маса
Бадминтон
Спортна стрелба
Стрелба с лък
Фехтовка
Конен спорт
Академично гребане
Кану-каяк и спускане в бързи води
Ветроходство
Фехтовка
Модерен петобой
Триатлон  
 
Лондон, който става рекордьор по домакинства при Летните олимпийски игри /за трети път/  ще проведе състезанията на 31 спортни съоръжения, групирани в 5 зони.Планираният бюджет за Игрите през 2005 година е бил 2.4 милиарда британски лири,  но независимо от жестоките икономии сега, в началото, е 9.3 милиарда …  След Игрите – ще видим…
Журналистите от световната преса и електронните медии ще бъдат /само в Олимпийския пресцентър/ с петнадесетина процента повече от спортистите.  Рекордьори са полицаите, военните и секретните служби, чието присъствие, по техни данни,  е 23 700. Дали е точно така – те си знаят.


Леброн, Коби и компания тръгват за баскетболното злато

Макар и да знаят най-добре как се играе баскетбол, американците направиха един сериозен тренировъчен лагер преди Олимпиадата в Лас Вегас. Нямаше ги Дерик Роуз, Дуайт Хауърд, Дуейн Уейд и Крис Бош, които са травмирани.  Но селекционерът  Майк Кшижевски имаше вече почти стопроцентово ясен състав преди последната контрола срещу баскетболистите на Доминиканската република, която се е играла докато ние печатим вестника…
Най-сериозните претенденти за златните олимпийски медали при баскетбола са: Леброн Джеймс, Коби Брайънт, Крис Пол, Кармело Антъни, Дерон Уилямс, Кевин Дюрант, Ръсел Уестбрук, Тайсън Чандлър, Кевин Лав, Антъни Дейвис, Блейк Грифин, Андре Игуадола и Джеймс Хардън.


 

Волейболистките на България – наши приятелки!

Американските волейболистки са № 1 в световната ранглиста на FIVB. И този път те са сред най-сериозните претенденти за олимпийската шампионска титла.  Направиха изключителна спортна подготовка! Прибраха ги почти за месец в тренировъчния волейболен бастион на американците – Анахайм и ги тренираха така, както преди време го отричаха  –  до седма умора и 24 часа под контрол! Така го правехме иие някога на Белмекен. Сега изглежда при нас е станало по-демократично и в резултат олимпийците ни за Лондон ще се поберат в един автобус и ще минат за по-евтино под Ла Манша…
Все пак българското още се търси. Американките са поканили една селекция от български националки за контролни срещи преди тръгването за Лондон. Българските волейболистки, които бяха учудващо слаби по едно време, не успяха да вземат олимпийска виза. После – още по-странно – вече два месеца пребиват от бой, всеки който се появи на отсрещната страна на волейболната мрежа. Шестнадесет поредни победи! Необяснимо, но приятно. Американците изглажда винаги са вярвали в тях и са ги поканили  за спаринг в три срещи.
Първата ще се състои на 14 юли в 19.00 тихоокеанско време в базата Анахайм. На 16 и 18 юли в спортния корпус на Южно калифорнийския университет  Galen Center, отново по същото време вечерта, ще се играят още два тренировъчни мача, за които обаче практичните американци са пуснали билети и са направили достатъчно шумна реклама.
Треньорът на американките Хю McCutcheon казва в своите интервюта: “Ние сме изключително доволни и развълнувани да играем така важните за нас предолимпийски контролни мачове с волейболистките на България. Те са толкова талантливи и владеят отлично волейболната игра, още са и изключително добре подготвени физически.  Спарингът с тях определено ще ни помогне много за олимпийската ни форма, която е от решаващо значение. Това ще бъде една прекрасна серия от три мача и за онези, които обичат волейбола и ще дойдат да ни видят отблизо.”
Е, какво? Ценят ни. Все още. Благодарности от българите в САЩ за доброто име и лице на България, с което те ни даряват и нас!


Ще има ли Олимпийски мир по света по време на Игрите в Лондон?

Не, няма да има Олимпийски мир по света, както е било едно време, и хората ще продължават да се трепат там, където са започнали. Ще бъде добре да не започнат и по нови места. В това ни уверява и самият председател на Международния олимпийский комитет / МОК / Жак Рох:
– Забележителна е традицията, съществувала преди три хиляди години, – да се спират военните действия по време на съревнованието – казва той в едно свое интервю преди няколко дни. –  Но това, което е било възможно тогава – на сравнително малка територия с малобройно население, е невъзможно при днешните мащаби. За съжаление, спортът не може да повлияе на причините за военните действия.  Като прагматици и реалисти разбираме, че спортът не може да промени света, но може да подготви почвата за това.
МОК се бои и  няма да възвърне пренасянето  на олимпийския огън по света. Огънят се палеше в Гърция и спортисти го пренасяха до мястото на поредните Олимпийски игри. Сега той ще обиколи само Англия.
– Решението ни е продиктувано от финанасови причини… –  мъчи се да завоалира истинските причин Жак Рок.  
За проказата, която е плъзнала по спорта – употребата на допинг и корупцията, президентът казва:
– Борбата срещу допинга и корупцията можем да спечелим само в тясно сътрудничество с правителствата и хората от всички страни по света. Всички, които разпространяват допинг, са от криминалните среди. За разбиването на такива групи е нужна полиция, нужни са официалните представители на властта. Спортните организации не могат да издават заповеди за арест, да извършват арести или да пратят някого в затвора. Ние направихме много срещу допинга със създаването на антидопинговата агенция. Но не е достатъчно.  Сега правим същото по отношение на незаконните залагания на резултати от игрите. Тази нова опасност е  във възможностите за договаряне, в манипулацията на хора. И тук ние очакваме още повече пълна подкрепа от страна на правителствата.

Климент Величков
в.” България СЕГА”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...