Ела в България, остави дърво в Родината

Инициативата „Аз подкрепям възстановяването на великата българска дъбова гора” излиза извън пределите на страната.

На 2 май в кв. Тева на град Перник 651 първокласници, подпомогнати от техните родители, засадиха 651 дъбчета като част от инициативата „ Аз подкрепям възстановяването на великата българска дъбова гора”.

Продължението на кампанията се нарича „Ела в България, остави дърво в Родината” и е насочено към сънародниците ни в чужбина, обяви Ирина Керемидчиева, ръководител на екипа на Клуб Предприемач ЕООД, който осъществява медийната политика на проекта.

В създаването на гората се включиха и футболистите от пернишкия футболен клуб Миньор по личната инициатива на президента на клуба Никифор Вангелов.
Фиданките са осигурени по проект „Запазване и възстановяване на дъбовите гори по Черноморието”, изпълняван от държавното ловно стопанство Балчик в партньорство със стопанството в Несебър, Изпълнителната агенция по горите и станцията по дъбовите гори Бургас. Средствата по проекта са осигурени от Програма Лайф плюс на Европейската комисия.

Фиданките бяха засадени на общинска земя под ръководството на старши лесничей инж. Радослав Радев, лесовъди от стопанството в Балчик и Радомир. Теренът е определен след договореност между президента на футболния клуб Миньор Никифор Вангелов и кмета на общината Росица Янакиева. Така те се включват в инициативата „Аз подкрепям въстановяването на великата българска дъбова гора”, част от информационната кампания на проекта.

Досега в създаването на гори са се включили общинският детски център в Несебър, средното образователно училище „Христо Ботев” в Балчик, скаутският клуб „Мадарски конник”, Шумен. Координаторът на проекта за запазване и възстановяване на дъбовите гори – Държавното ловно стопанство Балчик, е отредило място за туристическа гора в местността Батова река над курортния комплекс Албена. Участието в инициативата се разработва и като уникален български туристически продукт за международните пазари.

Ирина Керемидчиева

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...