Започна Осмата световна среща на българските медии в Букурещ

Започна Осмата световна среща на българските медии в Букурещ, организирана от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Основна тема на срещата, която се провежда между 16 и 20 май,  е „Медиите – между глобалното и регионалното”. Срещата бе открита от генералния директор на БТА Максим Минчев и кмета на София Йорданка Фандъкова. По традиция при откриването Максим Минчев изненада гости и участници на срещата с кратка музикална и фолклорна програма.

Осмата световна среща на българските медии в Букурещ

Форумът продължи с откриване на изложба Възрожденски печат „Родени свободни” в Националната библиотека на Румъния (Букурещ).
Участник в първия панел на срещата бе Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ* за България. Докладал подчерта, че всяка бизнес компнания, работеща с крайни клиенти, се нуждае от сътрудничество с регионалните медии.  

Тема на втория панел на форума бе „Посланията на националните инициативи”. Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев обяви, че след дългогодишно прекъсване отново организират международен конгрес по българистика през 2013 година и призова всички български медии по света да обявят и отразят събитието. Нина Дерменджиева (Вестникарска група България, „Труд”, „24 часа’) представи поредиците „Бележити българи” и „Енциклопедия България”. Анна Цолова (bTV) говори за инициативата „Да изчистим България за един ден”. Проф. Пламен Легкоступ (ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”) предложи проект за благоустрояване на хълма Света гора и превръщането му в символ на българската духовност. Д-р Ивелина Радилова, директор на КЦ „Двореца” – Балчик, разшири темата за националното богатство представяйки Двореца като среща на 2 култури  (българска и румънска) и като част от европейското наследство. Славка Бозукова, гл. редактор на в-к „Стандарт”, апелира за  развитие на културно-исторически туризъм и подкрепа на кампанията „Чудесата на България” (www.bgchudesa.com). Зададени бяха въпроси как могат тези инициативи да бъдат подети и споделени и с българските общности по света.

Осмата световна среща на българските медии в Букурещ

Третият панел на днешния форум бе посветен на темата „Силата / слабостта на регионалните медии”. Разгледан бе въпросът за оцеляване на регионалните медии, имаше песимистични и много оптимистични мнения. Представители на Българската асоциация на регионалните медии /БАРМ/ излязоха с инициатива журналистически материали, посветени на 100-годишнината от Балканската война, да бъдат публикувани във всички български медии по света.

Първият ден на форума приключи с коктейл от Посолството на Република България в Румъния.

Start BG – Chicago


* „ЧЕЗ Електро България” АД е компанията, която снабдява с електроенергия общо 1.9 милиона крайни потребители, присъединени към електроразпределителната мрежа в Западна България (www.cez.bg)

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...