Константиновите картини в Чикаго

Константин Коста най-напред сънува своите картини. В нощен час, когато Луната се разхожда бавно над къщите на дълбоко спящите му събратя той усеща  в тялото си събудена  от някакво тайнство енергия, става, отива пред  платното и уверено полага  върху него първия щрих… 

Константиновите картини в ЧикагоПонякога не му трябва ни модел, ни храна, нито общение. Нито сам той на себе си не е нужен дори…  Ръката му сама се движи и прави онова, що разбудената енергия иска да представи пред  бледо червената зора, която се заражда  някъде далече  напред, на границата между Небето и Земята… И не може да излезе през прага на самоделното си ателие, и не чува нищо какво се говори около него, и не знае какво става в останалата част от земята и хората… чак докато не въздъхне и постави „Конец” на готовото вече творение.

Константин смята, че неговите картини говорят вместо него. И той прави обратното на онези свои колеги по статив и четка, които се стараят да ни нокаутират с неразборията от цветове и  форми, в която ние трябва да ги шпионираме – какво точно са искали да ни кажат и какво се е получило.  Прави  той картините си, дори и абстрактни да са – да са и колкото се може по-близки  за разбиране.

Той твърди, че изкуството е антиполярно, антидискриминационно. Една картина може да говори на човек от всяка раса и всякакво или никакво образование. Езикът не е жестоката червена дискриминационна преграда, особено за слабите и бедните, за малките и изгубените  из завоите и  ъглите по нашата планета, народи.  Тук не доминира английски  или китайски … „И ако аз говоря чрез моята картина  и имам какво да кажа – ще ме разбере и ескимос  и кореец  и това е невероятно защото значи, че ние вече се познаваме и сме заедно…  И ако аз имам 9 или 19 картини, това значи, че съм едновременно на толкова места.

Има при него и още по-интересни неща. Например, започнал е да рисува преди… две години.  На много добра млада възраст, но абсолютно в друго измерение от познатите стереотипи, че талантът си личи още едва ли не в люлката… 

Картините му са по-често сюжетни, по-често големи, по-често  различни една от друга, отколкото обратното… От 12 години е в Чикаго и няма претенции към градчето ни за нищо. Освен разтърсващата го страст към рисуването има и много други радости в живота. Има  добра жена и добро семейство, добра работа и добри приятели, сред които и познатият чикагски художник Василен Васевски,  от когото е прихванал преклонението пред  изкуството.

Това са, така ми се струва поне, или по-точно дотолкова  зная за Константин Коста, който  показа най-новите си 29 картини  в големите офиси и фоайета на фирмите „Арго Иншуранс” и на съпругата си – адвокат Елена Коста в Розмънт – Чикаго. Следващият поглед към картините му ще се случи на 2 март 2012-та в Украинския културен център на Чикаго.

Климент ВЕЛИЧКОВ , Чикаго
Фотография: Оксана МОМЧИЛОВА

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...