Българите в Украйна отбелязват 164 годишнина от рождението на Христо Ботев

На 6 януари 2012 година Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер гр. Одеса. Така ще бъде отбелязана 164 годишнина от рождението на гениалния поет, непоколебимия борец за свободата на България.

БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ОТБЕЛЯЗВАТ 164 ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВВ знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Юрий Иванович Граматик, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.

Христо Ботев бил ученик на Одеската гимназия в период на 1863-1865 година, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 година възглавя българско национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България.

Традиционно в мероприятието се планира да участват учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, който работи към Конгреса на българите в Украйна. Учениците ще рецитират стихове на Христо Ботев. Цветя и венци ще бъдат поднесени и от Българския младежки клуб „Актив“. Очаква се на митинга да присъства и Генералният консул на Р България в Одеса г-н Стоян Горчивкин.

Максим Димитров
Пресцентър

PDF Press Release

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...