Българска евангелска църква “Нов живот” – Чикаго

„Нов Живот”, Чикаго: 15-годишната църква – наследник на 105 годишна мисия?

Българската Евангелска Църква „Нов Живот” в  Чикаго има вече 15-годишна история. Юбилеят бе отбелязан и религиозно и светски вечерта в събота, 5 ноември 2011 година в Christian Life College в Mount Prospect. Събрахме се в салоните и евангелисти и православни българи. И празникът ни беше български.
Но наистина ли е петнайсетгодишна историята на чикагските евангелисти, която почетохме?

„Нов Живот”, Чикаго: 15-годишна църкваПо остарелите и пожълтели страници на българските имигрантски вестници в Америка отпреди 105 години можем да бъдем провокирани и за друго тълкувание. С историческите факти ни запознава високо ерудираният експерт по религиозните въпроси  – докторът по теология Доний К. Донев. Същият, с когото ще се срещнем и когото ще чуем по време на гостуването му в Чикаго. Пристига в петък – 11.11.2011 и ще чете лекции до неделя пред аудитория в „Нов Живот” на теми като „Психология на Интернет-взаимоотношенията” и „Християнски характер в един постмодерен свят”.
В своя труд, посветен на българските евангелски мисии и създаването на българската диаспора в Америка Доний Донев ни открива, че още през май 1907 г. именно в Чикаго  се създава и започва работа Българска християнска мисия. След няколко месеца се изгражда и Българска духовна мисия в Мадисън. Подбуден именно от тези събития  по същото време започва и строежът на първата българска православна църква в Америка – също в Мадисън. 

„До това време, пише Доний Донев, –  в Америка не съществува български обществен и религиозен живот. Няма никакви български сдружения и нашите сънародници са незабележими като имигрантски етнос.

Началото на религиозния живот променя нещата. То води до културно пробуждане. Българските евангелски проповедници, пастори и мисионери, учили в Америка, знаещи добре английски език  и подготвени за социална и духовна работа, са напълно способни да решават  проблемите на новата и неорганизирана имиграция. Те спомагат за изграждането на социални структури, действащи като обединители на българите в Америка. Към мисиите се отварят вечерни училища, правят се курсове по английски език, води се просветна дейност сред децата, подпомагат се и стават успешни много български бизнеси. За пример – само през първата година на съществуването си, българската евангелска мисия в Чикаго  издействува над 1500 работни места  за българските имигранти в града”.
Нима  евангелската църква „Нов Живот” не е наследник на една стогодишна история на евангелското мисионерство  в Новия свят? Нима нейните съвременни 15 години не се наслагват над едно динамично минало и нима не са продължение на труда на предшествениците?

Тържествената вечер и концерт бяха наречени „Петнадесет години в служение на българската общност”. Изпълнителите на сцената са добре познати на мнозина. На тези, които посещават неделните служби в „Нов Живот”.  Всяка седмица те са заедно с пастор Станимир Танев, с Румен, Росен и Димо Арнаудови, с Ася Тодорова, Антон Паунов, Емануил Спасов, с най-младия и преливащ от енергия и талант Венци Перфанов. Удивителна е жизнерадостната музика и песните, с които евангелистите прославят Исус и Бога! Малко странно нещо за православните, но като че близко и угодно на Спасителя и на Бога. Може да съдим по това, с което са дарени евангелистите – силна вяра и характер, добро общение помежду си, грижа и уважение на човека към човека…
„Ще празнуваме! Тази вечер сърцата ни са изпълнени с радост…” пее пастор Стен от сцената с още два вокала. Има едно пиано и две китари, които му пригласят… Музиката е чудо… В салона се радват заедно и хора, които коленичат в църква пред икони и тези, които славят Бога с песни и китара.

След концерта пастор Владимир Георгиев приветствува стотиците хора, които са в салона.
-Трудно може да се разкажат за късо време събитията в живота една църква  за петнадесет години– казва той. – Но сега ще се видим на екрана в една малка документална експозиция за времето, за събитията и хората от 1996 до 2011 година. Ще се видим по-млади и по-слаби…

По-нататък, в друга своя реплика към присъствуващите, той каза, че Евангелската църква „Нов Живот” никога не е била сама и не ще бъде сама! И че „само когато сме заедно с православието ще осъществим мисията си да служим добре на Бога и на хората. Тази вечер е свидетел, че сме и ще бъдем заедно!
… А прожекцията на неголямата документална лента, също „ Made in New Life”,  наистина изтръгна спотаени въздишки и вълнуващи спомени…

Генералният консул на Република България Симеон Стоилов, чийто съботен ден и този път беше почти изцяло ангажирана с изявите на българската общност в Чикаго,  поздрави присъстващите с прекрасния юбилей, който празнуват.
– Поздравявам ви, че сте част от историята на Църквата и ви благодаря като българин, че с вашето достойнство и таланти всеки ден в Чикаго ме правите горд с това, че съм българин!
Могъщият глас на отец Валентин от Българската Православна Църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец” без съмнение е бил угоден и е стигнал  Бога за да засвидетелствува любовта и разума, с който православни и евангелски църкви са в единение и братство тук, в Чикаго, в името на Бога и народа на които служат.
Пастор Георги Киров от Баптистката църква в Чикаго каза:
– Радвам се на растежа на вашата църква! Ако българският народ има повече такива разпалени огньове  ще го споходят хубави дни! Продължавайте да ги разпалвате! Прав е  Вазов, че този огън може да води народа и да го пази. Помнете и казаното в Библията:   Вие сте Светлината на света!

След това очите ни и слухът ни се изпълниха с красота и хармония. Пред нас беше ансамбъл „Верея” на Константин  Маринов, а самият той бе важна фигура и в хорото и в бодрото думкане на тъпана, който поведе оживена дискусия с гайдата на Петър Алексиев…
Марио, младежкият пастор на 15-годишната Евангелска чикагска църква „Нов Живот”, наследник на 105 годишната първа българска религиозна мисия в Америка,  прочете  молитвата, с която изпратихме този Божи ден. Почувствахме се в него по-добри и по-близко до истинската мисия, за която е отредено човечеството…

Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго
Снимки: Георги Перфанов
Материалът е публикуван във в. „България Сега” – Чикаго

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...