КОТКИ ПОД КОЛИТЕ – CATS UNDER THE CARS

Новата книга на Лада Галина в София и Вашингтон

И тази година известната българска писателка Лада Глина, която живее и работи във Вашингтон издаде на български и английски нова книга “Котки под колите” /CATS UNDER THE CARS/.

Книгата се състои от разказите:
“Котки под колите  в Оушън Сити”
“Одета Одилия”
“Нешънъл Джиографик”
“Нощните улици”
“Любов и Баскетбол”.
Включена е и малкта пиеса в четири картини  “И сини очи, или животът като незавършена пиеса”

Книгата й беше представена и предизвика подчертан интерес в България, тя намира и своите почитатели в САЩ, където прави впечатление като един нестандартен поглед на една европейска писателка към съвременна Америка, още по-точно – към  младото поколение на страната.

Лада Галина с един от нейните колеги литератори и публицисти - граф Сергей Толстой - правнук на големия руски и световен писател. Лада Галина  е родена в Бургас. Завършва Филологическия факултет  на СУ “Св. Кл. Охридски”. Специализира испански език и литература. По нейния роман “Кристали” е създаден игрален филм и пиеса, по повестта й “Лястовичката” – детски тв сериал. Нейните пиеси “Топлите камъни”, “Сантяго – хотел Карера” и “Въртележка” са поставяни в столичните театри и в страната. Лада Галина е работила като редакторка в сп. “Пламък”, в. “Литературен фронт”, в редакция “Култура” на Радио София и като драматург на Сатиричния театър. Има издадени над 40 книги. Сред тях са романите „Цветът на изворите“, „Кристали“ – филмиран и драматизиран, „Пръстенът“, „Искам да ти разкажа“; сборниците с разкази и новели „Другият бряг на залива“, „Аерогара“ , „Майска сесия“, „Шосето не е космос“, „Есен в дъбовите гори“и др.

От 1996 г. живее и работи в САЩ. От 2002 г. е сред основателите на Българския образователен център “Св. Климент Охридски” във Вашингтон, където преподава до днес. Сътрудничи като кореспондентка на български издания.

В България и САЩ  е познато нейното издание  “Сърнето и Желъдко” (двуезично издание на български и английски). Това  е разказ за две деца – американче и българче, които се срещат във Вашингтон и стават неразделни приятели.

По-късно излезе от печат и нейната „най-лична” книга, както я определя самата авторка – „Фабрика за змийска отрова”, която можете да прочетете в нашия сайт – www.Bulgaria21.net. Това е един разказ за откриване, оцеляване и успяване в Америка на една българка, дошла в страната вече в зряла възраст, разказ за опитите на нашата общност да запази своята духовна идентичност.

“Котки под колите” е още едно доказателстдво за нейъната неизчерпаема енергия. Лада Галина продължава да работи като журналист за българската преса в България и САЩ. Нейните статии   от Вашингтон динамично представят атмосферата на това “горещо място” на планетата.

На автора Лада Галина и на всички от сайта www.Bulgaria21.com, е удоволствие да ви предоставим  възможността да се запознаете с българския и английски текст на сборника “Котки под колите”, както и специално с едноименния разказ, който поместваме отделно.

Климент Величков

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...