Футбол: „Най-купата” от всички Купи

ЮЖНА АФРИКА   11 ЮНИ – 11 ЮЛИ  2010

Кой от „Великолепната Седморка”…  Или някой друг?

Пет европейски отбора и два от Южна Америка са „Великолепната седморка”, чийто спектакли на футболния терен ще бъдат изгледани с най-голям интерес. Почти всеобщо е  подозрението, че тази „Най-Купа” от всички купи по света ще се посели на познато място: Рио де Жанейро, Буенос Айрес, Рим, Берлин, Лондон, Париж или Мадрид.

Като броим и почващото утре, 11 юни, 2010 г. Деветнадесето световно първенство по футбол в Южна Африка, виждаме, че тези 7 футболни империи са били и най-често на голямата футболна сцена в часа на истината – Финалите!

Бразилия – 19 пъти, винаги! Германия и Италия – по 17, Аржентина – 15, Англия, Франция и Испания – по 13 пъти.

Световни шампиони са били: Бразилия 5 пъти, Италия – 4, Германия – 3, Аржентина – 2, Англия и Франция –  по 1 път. Уругвай, който е в група „А” на сегашното световно първенство, също е 2 пъти носител на Световната купа – през 1930 и 1950 г. Сред седмината настоящи фаворити само Европейският шампион Испания, който ни възхити преди две години с прекрасната си игра, не е имал Световния връх. Може би им е дошъл часът? Пеле каза, че точно те ще са! Други злорадствуват – точно Пеле се слави като човекът, който нищо не разбира от футболни прогнози. От всичко, което е казвал до сега по тази тема – нищо не се е случило!  Значи? Значи… му е дошло времето да се случи.

Футбол - Световна купа 2010 - отбори - БразилияБразилия

За Бразилия се говори винаги като за Бразилия. Футбол, кафе, Копа кабана и много оскъдно облечени бразилски тигрици. Бразилия има досега по световните футболни първенства 5 звездни триумфа и 13 катастрофи. Винаги щом не са първи – това е най-нещастната футболна страна. Дори България не е изживявала толкова разочарования, колкото братята бразилци!  Те дефилират плътно пред нас на Олимпийски игри…

Нали делегациите се нареждат по латинската азбука, та точно нашите юнаци могат добре да огледат в гръб фантастичните им спортни „мухерес”. Още от сега се търсят тежките причини за лошо класиране – от 2 до 32 място. Може да се окаже виновен треньорът Карлос Дунга. Учи възпитаниците си на нещо непривично за тях – хибрид между бразилското вдъхновение и фантазия, наречено футбол, и европейският такъв, където нашия овен се изпречва пред чуждия и двамата си блъскат главите, докато нечия се строши. А в суматохата все може и да падне  някой гол. Не става така. Ние от Селесао-то  – да не сме тевтонци?

В Бразилия не могат да приемат това чудо невидяно – най-силната част на отбора да е отбраната. Но Дунга сигурно не е „завеян”. Бог му е пратил за това световно първенство една фантастично шлифована от Жозе Муариньо стоманена отбрана, която просто смачка германските танкове от „Байерн” по време на финала на европейските шампиони – Лусио и Майкон от „Интер”, същто и Дани Алвеш от „Барселона”. Другите основни играчи? Кака и Робиньо  този път не изгаряха очите ни с блестящ сезон. А Роналдиньо просто не можа да се класира за състава. Както и Адриано, Диего…  Нападателите Луиш Фабано /”Севилия”/ и Жулио Баптища /”Рома”/ просто не са вече от „върха”…  Да, така е. Но това е Бразилия. Този отбор преди не много време и спечели Купата на Конфедерациите. Със същия състав става като нищо и „Световен” за 6-ти път!

Футбол - Световна купа 2010 - отбори - АржентинаАржентина

Аржентинците – като един много дисциплиниран екип!Аржентинската камарила, която се готви да разпертушини всички свои противници в африканските битки, сякаш има всички възможности за това. Тук е най-добрият футболен меч  – Лионел Меси, който е разкъсал не една футболна мрежа по света. Като него са по класа и нападателите Гонсало Игуаин, Карлос Тевес, Серхио Агуеро. За Марадона е много трудно да остави някой от тях на пейката. Носи се слух, че това може да бъде дори брилянтният Диего Милито, който направи „Интер” европейски клубен шампион с двата си гола на финала срещу Байерн.  Буди въпроси и решението на Марадона да не ползува такива играчи като Хавиер Сенети и Истабен Камбиасо /Интер/ и Фернандо Гаго /”Реал” Мадрид/. Тук е и един от фантастичен футболен щит – халфът Масчерано, още и бранителите Валтер Самуел, Габриел Хайнце, Хуан Инсауралде.  Води ги и най-добрият, малко луд /”локо медия”/ Александър Македонски- футболен пълководец Диего Армандо Марадона. Човекът, който постоянно се сражава на всички актуални фронтове по света. Срещу световния капитализъм, заедно с Фидел Кастро, комуто дава и сърцето и фланелката си. Срещу наркомана  Диего Марадона, който беше готов – а-ха, да убие от засада треньора Марадона. Срещу медиите. Срещу натрапниците, които го учат – кого? – Него! – как се прави футбол…

Аржентинската федерация успя, все пак, да му пробута Карлос Билардо като помощник-треньор. А Корлос Билардо не е случаен човек – през 1986г. в Мексико, той, именно, направи аржентинците Световни шампиони! За щастие, или нещастие и той е малко луд. Срамота е да ви казвам какво пък той каза, че щял да  направи, ако Аржентина стане световен шампион. Реакцията, спомената от Марадона, че цяла нощ ще тича гол по стадиони и площади, изглажда детска шегичка пред Билардовата изцепка. Билардо се харесва и на играчите.  „Когато жените са върху мъжете – това е най-безопасното време и място от контузии при футболиста” – каза той.

Футбол - Световна купа 2010 - отбори - Италия

Италия

Италия като че е готова да сдаде световния футболен трон. Като че отбраната им куца. Това е все едно на таралежа да му опадат бодлите. Да, ама колко пъти Италия е минавала като по въже над Ниагара и е стигала Обетованата земя!  С лоши, много лоши и неизмерно лоши, като за Световно игри… Помните ли как Марко Матераци изби чивиите на Зинедин Зидан с дългия си порочен език и оня му забоде глава в корема – реакция, каквато и Господ не може да измисли, защото е безсмислена…  Но това, според мнозина, ги стори, италианците, световни шампиони. Италия – шампион и сега? Нищо чудно.

Треньорът Марчело Липи съжалява, че не ще играе Франческо Тоти, и не съжалява че няма да играе скандалният Антонио Касано.

Футбол - Световна купа 2010 - отбори - ГерманияГермания

Много добри германци изпопадаха по трасето към „Мондиал 2010” поради контузии. Сред тях и легендата и капитанът на тима Михаел Балак. Що не слушат Билардо, ами все се бутат на това толкова опасно от травми място – футболния терен?  Но ако говорим сериозно – германците изглеждат зле. Е, така беше и през 2008 г, на Европейското, където същият треньор, с много от същите играчи и с не много впечатляваща игра – стигна финал! Когато става дума за германци винаги трябва имаме предвид  думите на знаменития Гари Линекер: „Футболът е проста игра – 22-ма гонят една топка час и половина, някои го правят добре, други зле, накрая германците печелят”.

Това е най-младият немски национален тим от 60 години насам. Гръбнакът му е от звездите на германския тим до 21 години, който неотдавна стана европейски шампион. За гарнитура има и няколко опитни състезатели, като Бастиян  Швайнщайгер и Филип Лам.

Футбол - Световна купа 2010 - отбори - Франция

 

Франция

Франция едвам – едва-а-ам се вреди на финалите. Нашите братовчеди с гайдите – ирландците, изпиха две реколти уйски наведнъж след световната несправедливост в квалификациите, но така им било писано.

Ромен Доменек не представи в стартовия тимов лист такива познати имена като Патрис Виера, Али Сисони, Карим Бензема.

 

Футбол - Световна купа 2010 -  отбори - АнглияАнглия

Англичаните: малко кондиционна подготовка, преди големите мачовеАнгличаните. Те тичат като расови коне по терена 90 от 90-те минути. Играят тактически като шахматисти. Владеят топката така, както Паганини се е справял с цигулката.  Те са винаги най-известните господа на терена. И почти винаги си отиват по английски – без да ги усети някой и без да се сбогуват. Сега са си взели за треньор италианец – Фабио Капело. От точно обратните – като че нищо друго не правят италианците, освен да развалят играта на другите, а накрая – храс! Купата!

Под ръководството на Капело, учен, та учен италианец,  англичаните, направиха безупречен квалификационен маратон в своята група.

Провъзгласилите се за световни съдници по въпросите на честта и морала британци си позволиха, обаче, по най-бруталния  начин да загубят само един мач – срещу Украйна. За да изхвърлят от световното Хърватия. Която ги изхвърли преди време от Европейското – като ги наби  насред Лондон, на „Уембли”. Ако България си позволи подобни маневри   – ще ни „овалят в катран и пера” и ще ни разхождат по мостовете на Темза за назидание на човечеството.

Според сър Боби Чарлтън Фабио Капело можел да съчетава качествата на футболистите, идващи от различни клубове. Нищо, че Англия е на 8 място засега в ранглистата на ФИФА. Нищо, че от 44 години страната с най-силно вътрешно първенство не е толкова силна на световните първенства. Няма да играят Пол Скоулс и Уейн Бридж, но треньорът и най-познатите по света  футболни запалянковци са спокойни – другите звезди в състава са на лице, сред тях  и Стивън Джералд, ДжонТери, Рио Фърдинанд, Франк Лампард. Някой да съм забравил? Ах, да, Уейн Рууни. Човекът, който вкарва головете. Англичаните смятат, че с този здрав като млад  тексаски  бик  вундеркинд започват Световното с поне с 5 гола аванс!

Футбол - Световна купа 2010 - отбори - ИспанияИспания

Мнозина искат да спечели Испания. Хората помнят чаровната, чиста и честна игра на испанците, когато спечелиха Европейското първенство. Испанците са така галантни и почтени към топката, както и в отношенията помежду си. Нямам понятие защо и букмейкърите им дават най-голям шанс за печалба. Не разбирам тайната на измамите и жестокостта да използуваш ниските инстинкти у хората за печалба чрез залаганията. Не искам да ви насочвам към мрежите на тези разпространители на раковата хазартна метастаза сред спорта. Един ден Спортът ще умре от порочната човешка страст и алчните за пари хазартни вилможи, от този жесток паралич на човешкия ум.  Или ще се превърне в изрод, към който ще те е гад да погледнеш, камо ли да се занимаваш  с него.

Висенте дел Боске, треньорът, е запазил състава на европейските шампиони от 2008-ма. Това е звезден отбор. Халфовете на „Барселона” Шави и Иниеста са мечтата на всеки треньор, а тук е още и Сеск Фабрегас от „Арсенал”.  Фернандо Торес, голмайсторът на „Ливърпул”, срещу чиято контузия се молят безчет хора из католическите испански църкви, и Давид  Вия, новият играч на „Барса”, който се разписва из противниковите врати   редовно, както осъден на полицейска подписка бандит, и двамата са много лоши хора, ако играят срещу тебе.

Леопардът Талисман – специално за вас!Футбол - Световна купа 2010 - Леопардът Талисман

Аз съм леопардът, аз съм талисманът, аз съм Закуми, кореспондентът, който ще пиша за вас от Южна Африка! Аз съм леопардчето Талиман, Талисманът на Световното,  и предавам специално за вас от Южна Африка.

Това е първото Световно първенство по футбол, което се прави в моя роден континент – Африка!

Разбрах, че най-старата национална селекция по възраст е тази на Бразилия – средно за отбора 29.3 г., въпреки многото си дебютанти. След тях идват англичаните – 29.2  и австралийците – 29.  Най-млад е отборът на Гана 24.9, следван от Германия – 25.4, където в основата е ядро млади футболисти, станали европейски шампиони в първенството до 21 години.

Най възрастният играч на „Мондиал 2010” е вратарът на Англия Дейвид Джеймс – на 11 юни ще бъде на 39 години и 314 дни. Най-младият е Кристиян Ериксен, Дания – 18 години и 117 дни.

Най-старият треньор е германецът Ото Рехагел, който тренира гърците – 72 години. Най-младият – Владимир Вайс – Словакия – 46 години.

Както и всички си мислехме – най-силната в света е английската Премиершип лига. В интернационалните състави на английските супер-клубове има 118 футболисти, които ще играят и в някой от 32-те национални състава на „СП 2010”. Следва немската Бундеслига – 84 и италианската „Серия А” – 80.

По 13 футболисти от „Барселона” и „Челси” ще се състезават в Южна Африка. 12 от  „Ливърпул”. 11 от „Байерн”, По 10 от „Арсенал”, „Реал”- Мадрид  и „Панатинайкос”.

За 4-ти път капитанът на италиянците Фабио Канаваро ще играе на финалите на световно първенство, както и Ригоберт Сонг от Кемерун, Тиери Анри – Франция, Лий Юн Джал – Южна Корея, Денис Каниса – Парагвай.

Бразилският треньорът на Южна Африка  Карлос Алберто Парейра ще бъде на „световния треньорски пулт” за 6-ти път:  беше с Кувейт през 1982, Обединените Арабски Емирства – 1990, Бразилия – 1994, Саудитска Арабия – 1998, отново с Бразилия – 2006, и сега с Южна Африка – 2010. Помним го от „САЩ 94”, когато той бе треньор на шампионите Бразилия, а ние бяхме 4-ти с българския „Треньор на столетието” Димитър Пенев.

Голмайстор в историята на световните първенства е бразилецът Роналдо – 15 гола. Германецът Герд Мюлер има 14, французинът Жуст Фонтен 13, а Пеле – 12 попадения.

Най-много голове в един мач е отбелязал руснакът Олег Саленко – 5 в мача срещу Камерун през 1994 в САЩ. На това световно първенство вашият Христо Стоичков и Саленко станаха голмайсторите с по 6 гола всеки.

Пеле и и германецът Уве Зелер са вкарвали голове на 4 различни световни първенства. И двамата през 1958, 1962, 1966, 1970.

Най-младият футболист, вкарал гол на световно първенство е Пеле – на 17 години и 239 дни през 1958, срещу Уелс.

Най-добре платеният треньор от всичките 32-ма, които са в Южна Африка е италианецът Фабио Капело, който тренира англичаните – 8.8 милиона евро годишно. Великият Марадона и треньорът на Великите бразилци Дунга взимат по 0.8 милиона. Както забелязвате – няма правда и по света, не само в България. Италианецът Марчело Липи взима в своята си Италия 3.0 милиона.  Германецът Йоги Льов тренира сънародниците си за 2.5 милиона. Винсенте дел Боске – испанците – за 1.5 милиона. Най-малко, като национален треньор на отбор от финалите, получава Ким Йонг Хук – Северна Корея – 0.17 милиона годишно.

Само че „Специалният” – Жозе Муариньо получава вече, и то не като треньор на национален отбор,  а като треньор на „Реал” – Мадрид 10.0 милиона евро. И сега внимавайте да не паднете – Луиш Фелипе Сколари тренира извънземния тим на Узбекистан за 15.0 милиона евро. Което на практика показва, че най-много злато днес се копае там, където има най-вълчото раздържавяване! Но не са много, които го дават за четмо и писмо, за здраве и наука…  Е,  в крайна сметка – поне за футбол…

Климент ВЕЛИЧКОВ

специално за в. „България Сега”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...