Къщата на Осама

Всички лица и събития, описани в този разказ, са плод на авторовото въображение и нямат нищо общо с реалността. Всяка прилика с действителни хора, имена и действия е напълно случайна.


– Комшийката от ляво, мексиканката ми каза, че тая от крайния апартамент била травестит……- съобщи ми онзи ден кака Кичка .

– Ай де Бе ? – подхвърлих колкото да поддържам разговора.
– Наистина и като минах по край нея тя така ме изгледа странно..
– А ми……… то свят широк. – казах колкото да ме остави да продължа да бъзикам компютъра.

Освен всичко друго Кака Кичка бе и каруцарска жена, но не като повечето българки в Чикаго . Кака Кичка бе потомствена. Баща й бил шофьор. Двамата и мъже също. Втория така я излюбил в една Газка в Горна Оряховица, че още и държеше влага. Синът и караше в Испания, а зет и в Чикаго. А бе династия. Освен Дъщеря, зет и двама внука Кичка имаше и сестра тука, Сиса Миндила. Сиса гледаше на карти, кафе и мъжки пъпове, но последните бяха само в гръцката общност, но за нея друг път.
– Анито ли ? Тя живееше тука през дава апартамента от дъщеря ми.
– Да бе аз съм работил с нея на летището, била станала шофьор и тя – допълних й информацията.
– Той зетя даде пари на мъжът й. Оня изкара курсовете качи се на камиона и като почна да печели взе да ги събира всяка събота тука приятелите пък не връщаше парите. Тя Анито имаше много приятелчета, много приятелчета………. – не довърши Кака Кичка, за да не я заподозра в разнасянето на перверзни клюки.

С нея не си говорих ме по много. Тя бе все заета. Понеже се скарали с зет си и той я изгонил тя живееше с мен точно срещу апартамента им. Понеделник сутрин след като той хукваше с камиона щерка й звънеше и каката се изнасяше с свински тръст да гледа внуците. Щерка й все бе болна и чамава, а от време на време и ходеше да стърже пети в един салон наблизо. Освен бейбисътърството Кичка бе и хаускипинг в един старчески дом наблизо. Преведено от америко-емигрантски това щеше да рече чистачка.
– Решила съм да стана сиенейка – информира ме един ден каката
– Ай де бе – опулих се аз докато се мъчех да стопля .
– И сестра ми и дъщеря ми ме пушват и тази моята позната Юлия и тя. Къде не сме ги да ли хиляда долара, вика. – продължи да каканижи Кичка.

Аз се изпотих да премислям като какво ще да е туй сиенейка пък и да питам и се проявя като простак не идеше някак. Ама да работи в телевизията не ми се вярваше, пък и за хиляда долара кой ще я направи репортер, ама за местната телевизия да речем като кореспондент от нашия блок и старческия можеше, тя и без туй си събираше информацията само трябваше микрофон и камера. Пък те и местните мучоси колкото нея шляпаха английския. Вече знаех че нърс е медицинска сестра и мечта на повечето българки, но като ми го казаха за първи път го мислех за някакъв чешит нутрия.
– То в нашия дом има една сиенейка и тя е полякиня и ми казва да не се плаша……….- санитарка , тя иска да стане санитарка успокоих се аз. – защото така като имам дипломата по-лесно ще мога да си намеря баба – персонална бабогледачка още една българска мечта.
– Много добре, точно така – почнах и аз да пушвам съквартирантката си .
– И на кафето излезе……..“Виждам го как го вземаш изпита бе како…“. Ми каза Сиса.

После разговора тръгна за други гледачки и бившия съквартирант, който бил голям готвач, но също и екстрасенс и й лекувал кръста като я заболи.

От толкова много пушване каката взе, че записа. През ден през, дава ме информираше колко било интересно на курса, това как се слагат подлоги, това как се мият дупета и най-вече колко интелигентни били съучиницете й и как подсказвала на Юлия. Тоя курс трая цяла година. Един месец учение и цяла година мотане по изпити. През това време Мидила през ден, през два все хвърляше картите и обръщаше чашите ,ама пустия му изпит не падаше. Кака Кичка се изнерви
– Брат ми и той ми вика : „Как така ма како един изпит неможеш да вземеш, ти бе толкова добра ученичка на времето ? „ . Е как да го взема той ако бе на български а с този английски…………..
– Твоите деца защо не са завършили някакъв университет ? – реших да навляза в семейната история.
– Тя дъщеря ми искаше ама каза че в хотелите във Варна заедно с нея чистели и висиштки и не й трябвало образование. А синът ми си купи чисто нова кола и за това не учи.

Прочие Кичка имаше и тя нова кола Хонда фит. Караше я само до дома който бе на 5 м. пеша, но се страхуваше да нея нападне някой в тъмното. Идеята не бе лоша щото тя също можеше да изкара на някого акъла из тъмниците. Като тръгваше за работа надуваше стереото с Лепа Брена и прочие чалгии с които я снабдяваше щерка й. Въобще Кичка бе сбъднала американската мечта, нова кола, работа и волумето на макс с прясна чалга, американка от дето и да я погледнеш.

Един ден и пустия изпит падна. Кичка се върна доволна и почерпи с половин пиле и си разделихме една бира. Мислех си че мъките са свършили но не би :
– Ама то е много трудно страхувам се ……. – следваше детайлно описание на дома, манипулациите които трябва да извърши младата санитарка, на кой етаж какви болни лежали и…………… – компютъра. Много труден тоз компютър .
– Че, какво му е трудното, ти нали вече имаш компютър – Кичка си бе купила един лаптоп, но за да не го изхаби предпочиташе да гледа филми на моя и на дъщеря си на компа.
– Ами то всичко на английски………
– Е той ще е някой много сложен тогава, нали виждаш моя е от по-простите на български.
– То и на дъщеря ми целия компютър е на англйски.
– Ама съвсем целия и нито дума български ?
– Да ! – каза не без гордост Кичка . – Сега отивам да уча – каза каката и се скри в стаята си да изучва приложение на информатиката в дупемиенето.
– Снощи знаеш ли какво стана ? – имаше си такъв репортерски похват съквартирантката ми
– Нещо с компютъра ли ?
– Не бе ! Видях оня руснак от къщата отсреща.
– Кой бе от коя къща ?
– Е от оная дето ме събудиха една нощ нали ти разказвах, дето се смееше рускинята…
– Аха е и ?
– Пазарихме с дъщеря ми в Самса и го гледам същия , плати си в кеш …… Не е ли подозрително ?
– То и аз плащам в кеш , кое му е подозрителното ?
– Как такава голяма къща , живее сам и плаща кеш. Той и синът ми като я видя от Испания, по компютъра каза че голяма къщата .
– Аха –кимнах аз
– Ти може да ми се смееш ама от както убиха Осама и от тая къща нищо не се чува……

Тоя път само зяпнах стоях така около минута. Нищо не казах. Излязох да пуша на балкона. Замислех се за английския си. Може и да не съм я разбрал, ами ако да речем е изкарала курсове не за санитарка, а за агентка и работи под прикритие ? Може. В Америка всичко може.
 

Авакум ЗАХОФ


Авакум ЗАХОФ е анонимен автор от широки Илинойски поля. Едиствените данни за подобен човек намираме в книгатае на Андрей Гуляшки .Последното приключение на Авакум Захов казва : „Авакум изчезна. Експедицията стигнала до индийската граница, после доближила китайската граница и там Авакум изчезнал. Когато дошло време да се връща, не се завърнал. „ Вещи критици на българската проза и емигратска словеснот утвъждават , че това е именно същия Авакум.

 

 

You may also like...