Два часа в “M&D Gallery”

В Чикаго има неизброимо число художници, чиито родови корени са от почти 150 страни и националности по света. Може да си представим, че ако действително са корени – те биха се сплели така, че да споят в едно цяло земята и на петте континента на планетата. За три-четри часа в Даун Таун можеш да се срещнеш с картини и техните майстори от Париж и Венеция, от Тибет и Фиджи, даже познавам и един чукчи, който е нарисувал най-красивата бяла мечка, каквато може да си представи човек…
В Галерия "Маневски" - Таланти и поклонници...На 2933 N. Clark, в самото гърло на вулкана от майстори на портрета и пейзажа, се вее и българското знаме. Заслугата е на художничката Деница Маневска и синът й Михаил –  медиджър на тяхната “M&D Gallery”. Бях впечатлен от този къс чикагска земя, която те са превърнали в самобитно бижу с български вкус и притегателни за очите шарки. Огромна витрина, през която и без да влезеш в залата, може да видиш открояващи се с оригиналността си картини… Вътре – стени с парчета красота, която се сменя постоянно. Сега пред мен са картините на българските художници Кина Бъговска, Зорница Цветкова, Иван Михов, Стоян Иванов, както и на самата Деница Маневска. Заедно с тях излагат и други майстори на четката, като Виктор Лагуна и от други страни художници, с познати или странни имена,  изпълнили   платнатата с  далечни и близки слънца и океани, красиви цветя и още повече – млади сибирячки, родопски пейзажи или загадъчни филипинки.

В Галерия "Маневски" - Таланти и поклонници...И друг един голям късмет имах – направо се телепортирах в най-ренесансовото време на прочутите русенски госпожици,ученички и госпожи! Работата беше в това, че по същото време Сдружението “Български музей в Чикаго” показваше “ретро мода”. Досега знаех, което не е малко, че първата “истинска” футболна топка е била внесена в България от Виена през речното пристанище на някогашното Русе – направо нещо като подвига “Радецки”! Той при Козлодуй, а брат му кораб – доняся топката чак в Русе и от там се разпалва футболната революция в странта ни. Главен майстор на именуваното в случая “Art Fashion Show” беше, разбира се, председателят на Сдружението Елена Табакова, която бе донесла и сума ти дамски дрехи, и особено много шапки, от личната си колекция. Има ли са усет към хубавото нашите русенки, говори се, че и снага са имали, за да изглеждат още по-хубаво, надянати на нея, модните елечета и фусти.

Елена ни показа и как са пристигали в Новия свят старите български емигрантки – едни с виенска мода, други в селски дрехи, изнемощяли и смачкани катох мекици от дългото люшкане на кораба, но с чистичка и без едничка гънка опаковка – видяхме дрехите им в Чикагската галерия “Маневска”. И това –  тези уникални срещи с българското, е още едно “Браво!” за галеристите.

Българската “M&D Gallery” в Чикаго е член на Националната професионална организация на художниците и галеристите “American Society of Artisjs” и това й дава възможността да бъде прекрасно информирана за всякакви изложби, търгове, разпродажби и експозиции, които стават в Илинойс и по Америка. Само една лоша новина има в случая – как па така ни една картина да нямам да я просна и аз в центъра на артистичното Чикаго!? А пък е и толкова близко до Чикаго Капс – стадиона! Да пъднеш от мъка!

Галерията е открита на 15 октомври 2009 година, ще стане вече на две години и ще имаме нови поводи да говорим за нея, а художниците – нови възможности да представят таланта си на много добро място в такъв мегаполис, признат за един от първите центрове на световното изкуство, какъвто е Чикаго.

Старткореспондент:
Охридчани

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...