За едно добро и паметно българско дело – в Бостън, Вашингтон и Ню Йорк…

300 български и американски музиканти и певци във Вашингтон, Бостън и Ню Йорк, създадоха най-голямото досега в историята на българо-американските културни традиции съвместно музикално събитие. От 21 до 26 юни, 2011, на концертите дойдоха хиляди американци, много съпричастни към събитието българи и евреи, които сега живеят в САЩ. Беше един уникален фестивал наречен “Песни на живота”. Място на изявите станаха най-престижни концертни зали в САЩ:  “Wang Theater”,  Бостън;  “The Kennedy Center”, Вашинктон;  “The Lincoln Center”, Ню Йорк. 

Зрителите оцениха високо и аплодираха българските представители от Ансамбъл "Филип Кутев"Идеята бе да се покаже на хората по света как солидарността на българския народ е победила дори такава мощна сила като хитлеристкия райх, да се отдаде признателност и благодарност за това, което българите са направили, да се позочи за пример и поука, да се издигне името на България, спасила 49 000 български евреи, не позволила на немската армия да ги изпрати в лагерите на сигурна гибел. И всичко това – като се използува универсалният език на музиката.  

Калин Чонев и неговата съпруга от Израел Шарон са създателите на проекта.
Първият музикален фестивал “Песни на живота” се прави в България през 2008 година. Участниците подаряват 49 000 цветя на българи в различни градове на България – на хора, които сами са участвали в подвига или на техни потомци.
Вторият фестивал в САЩ през 2011г. впечатли с високото изкуство на изпълнителите, сред които:

Хорът на Националния фолклорен ансамбъл на България „Филип Кутев”, който чества своя 60-годишен юбилей.
Модерен Бостънски оркестър – носител на три Грами номинации
Американската Национална Филхармония
Детски хор на Индианаполис, който се състои от 2500 деца, 100 от които се представиха на трите концерта
Ню Йорксият хор „Khorikos”, номиниран за най-добър класически албум на капела
The Victor Valley College Singers and  Master Arts Chorale от Калифорния

Фестивалната програма бе уникален по рода си музикалнo-певчески спектакъл, в който се преплитат красотата на българския фолклор с елегантността на класическата музика. Текстът е на Скот Кейрн и  Арие Финклещейн.  Музиката – на известният български композитор Георги Андреев, който е главен диригент на Ансамбъл “Филип Кутев”.


 

Внушителен спектакъл за спасяването на българските евреи

Участваха и представители на Американската консерваторияЛада Галина
Кореспондент на в. “Дневник” и представител на в. “Старт” във Вашингтон  

На 21 юни вeчерта голямата концертна зала на Центъра за изпълнителско изкуство “Кенеди” във Вашингтон беше изпълнена с разнородна публика. Побелели възрастни хора четяха от програмата либретото на ораторията от Скот Кейрн. Имената на представяните исторически фигури като Цар Борис Трети, на Митрополит Кирил и на българския министър на правосъдието, на младата секретарка Лиляна Паница, им бяха познати от семейните истории на техните предци. Младите от публиката бяха любопитни да чуят ораторията на българския композитор Георги Андреев “Меланхолична красота” заради рядко срещаното съзвучие на фолклор и класическа музика, на православни молитви и старозаветни псалми с рецитиране на три езика – английски, български и иврит.
Световната премиера на “Меланхолична красота”, уникален по рода си музикално-певчески спектакъл, беше осъществена с внушителен размах и съзвучие. Посланието на спектакъла за толерантност и хуманизъм, за кураж при заплахите и за действена подкрепа, е важно и за съвременния свят. Пред публиката изпъкнаха релефно исторически събития от времето на Втората световна война и героичното спасяване на 49 000 български евреи от депортиране и изтребление в нацистките лагери на смъртта. В резултат на усилията на Народното събрание в София, на Двореца и Църквата, на българския народ това престъпление на омразата беше осуетено и отхвърлено. Влаковете за депортиране през март, 1943, си заминаха празни. В нито една европейска страна, освен България, не се организира подобна съпротива.

В спектакъла участваха над 300 превъзходни музиканти и певци – Американската национална филхармония, детски хор от Индиана и хорове на възрастни от Ню Йорк и Калифорния, български женски фолклорен ансамбъл от “Филип Кутев”, чийто главен диригент е Георги Андреев. На сцената се появиха солисти, рецитатори и музиканти с български фолклорни инструменти от Широка Лъка.
Вашингонският концерт, както и тези в Бостън и Ню Йорк, станаха най-голямото Българо-американско културно събитие, което се е случвало досега в САЩ. Негови спонсори и автори на идеята са Калин Чонев от България  и съпругата му Аарон Чонев от Израел, както и на  доктор Давид Варсано, един от оцелелите български евреи. През 1943 г. били спасени предците на Шарон. Нейната мечта да се чуе българският глас в тази неразказана история и да направи нещо голямо за благодарност към българския народ, който е спасил нейната баба и дядо, е осъществена.

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...