Да, най-великите стигнаха „Уембли”!

На 28 май 2011 на „Уембли” ще се играе един изключителен мач. „Манчестър Юнайтед” и „Барселона”. Бих го нарекла „Финал на финалите” в клубния футбол на планетата, макар и да се нарича Европейска шампионска лига.  Повторение на 2009 година, когато двата тима бяха постигнали същото велико достижение – финалът, също доказва това. Тогава се игра в Рим и победиха испанците с 2:0. Сега е на „Уембли”, в Лондон, и някои биха предположили, че това е преимущество за „Юнайтед”.

– Да, възможно е това да ни даде известно преимущество – говори централният защитник на английския отбор Неманя Видич. – Но ние знаем, че техните фенове, както и нашите, ще дойдат в Лондон и то твърде много! „Барселона” определено е фаворит в този мач.

Може и така да мисли нашият балкански комшия /нищо че и той и ние не сме сега на Балканите/, може и да го казва „за заблуда на противника”. Невъзможно е ” Манчестър Юнайтед”, особено след победата си над „Челси” и предвкусвания рекорд – 19-та шампионка титла в английския шампионат , да излезе на „Уембл” със спуснат гард.

И двата отбора се познават добре. Имат свой, характерен стил на игра, изненади на терена не се очакват. Могат да победят както „червените”, така и „сините”. Въпреки че букмейкърите дават известно предимство на „Барселона”

– Право да си кажа ние сега сме съсредоточени повече на мача срещу „Блекбърн” – каза сърбинът по времето, когато се пишеха тези редове. – Ние сме длъжни на този мач официално да станем шампиони. И тогава ще мислим за „Барселона”.

Така или иначе, ние в Лондон ще гледаме „неземен финал”.  И не само ние, но и цял свят. За тъкъв финал може да се мечттае. Двата отбора се на само най-силните на континента,  но играят и най-зрелищния футбол.

Алекс ФергюсънИ все пак сигурно е, че сър Алекс Фергюсън, отдавна не спи спокойно, търсейки рецептата за победа над феноменалната „Барселона”. Може би ще го направи както се опита Моуриньо със своя „Реал”, макар и безуспешно, на полуфиналите? „Да се съберет в пружина, да им предоставят инициативата, и да използуват всяка възможност за гол при контраатака” – както почти всички журналисти сега на острова съветват стария лъв. А и той каза, че ще говори с своя /може би/ наследник на треньорския пост след поне още една година, колкото си дава още да бъде треньор на отбора. Може би иска да закръгли шампионските титли до 20. Мадридци не успяха, но манчестърци са по-добре организиран отбор и може да успеят.

Повечето българи в Лонднон, сме на страната на „Манчестър Юнайтед”. Независимо от ходовете на треньора, които той прави в последно време спрямо Димитър Бербатов. Някои смятат, че в поставянето на Митко на пейката причината е извън терена. И съвсем не е у Митко, който по принцип е доказал колко разумен човек е в живота. Независимо от всичко и самият той  и всички ние сме почти на върха на запалянковщината и някои от нас, зрителите, независимо от трудностите с билетите, ще бъдат /бъдем/ на „Уембли”.

Фергюсън каза: „Всеки, който гледа футбол, знае, че „Барселона” е отличен тим! Но ето, че и ние сме на финала. Постоянно все ни критикуват, но ето че нашите играчи са вкарали повече голове от другите, освен това игрем прекрасно в позната обстановка, каквато е „Уембли”  и досега не сме загублили нито един мач от сегашния еврошампионат. Главната ни грижа е как да се справим с Хави-Меси-Иньеста. Те са прекрасни играчи, но и в моя отбор има отлични момчета. Надявам се те да създадат толкова проблеми на отбраната на „Барселона”, колкото, по мнението на някои,  техните лидери ще създадат на нас…

Но всичко казано до тук само думи, думи, думи…

На 28 май ще разберем истината.

Емилиья ИВАНОВА,

Лондон

 

 

 

 

 

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...